Насловна / Свет / Хелм / Албанци масовно бојкотовали режимске изборе и препоруке ЕУ и САД, стали на страну опозиције
Албанци масовно бојкотовали режимске изборе и препоруке ЕУ и САД, стали на страну опозиције 1

Албанци масовно бојкотовали режимске изборе и препоруке ЕУ и САД, стали на страну опозиције

На данашњим локалним изборима у Албанији које опозиција бојкотује до 15 часова је гласало 546.388 грађана што је 15,5 одсто од укупно уписаних у јединствени бирачки списак, преноси МИА.

Портпаролка албанске Централне изборне комисије Дрилона Хоџај на конференцији за новинаре изјавила је да се изборни процес одвија нормално.

„Највећи одзив гласача забележан је у Тирани, где је до 15 часова гласало 107.108 грађана, у Фиеру 30.440, Елбасану 27.466, Корчи 13.500, Подградцу 11.265“, навела је Хоџај.

У јединствени бирачки списак уписано је 3.464.328 лица са правом гласа, али због масовне миграције реално број је знатно мањи.

Према попису из 2011. године у тој земљи, Албанија има 2.891.977 становника. Од укупно пописаног становништва, 1.421.810 има стално место пребивалишта, док остали имају боравак у иностранству.

Изборе прати 150 посматрача ОЕБС, 20 посматрача из америчке амбасаде у Тирани и по четворо из италијанске и британске амбасаде.

Избори су, иначе, били предмет спора између председника Албаније Иљира Мете и премијера Едија Раме. Локалне изборе је заказао Рама, да би их Мета отказао и онда „померио“ за 13. октобар, због чега га је премијер оптужио да крши Устава и сарађује с опозицијом. Одлуку албанског председника одбацила је и Централна изборна комисија.

Мета је одлуку о одлагању донео, како је рекао, због тога што је опозиција решила да их бојкотује, али и због бојазни да би они могли бити извор потенцијалних грађанских сукоба због масовних и тензичних протеста уједињене албанске опозиције.

Танјуг

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Диктатор се припрема за нове изборе, служе му као терапија: Сам против свог картела 11

Диктатор се припрема за нове изборе, служе му као терапија: Сам против свог картела

Александар Вучић је почео припреме за следеће парламентарне и локалне изборе. Kампању ће водити сам …

Ударац за Ердогана: Опозициони кандидат победио на изборима за градоначелника Истанбула 13

Ударац за Ердогана: Опозициони кандидат победио на изборима за градоначелника Истанбула

Кандидат опозиционе Републиканске народне партије Екрем Имамоглу победио је на данашњим изборима за градоначелника Истанбула, …

Један коментар

  1. ПерунГромовник

    „…Према попису из 2011. године у тој земљи, Албанија има 2.891.977 становника. Од укупно пописаног становништва, 1.421.810 има стално место пребивалишта, док остали имају боравак у иностранству…“
    A вучко једе лајна о броју арнаута, и овде на Космету их нема више од 600.000, сви су се разбежали а арнауткиње не рађају више од двоје деце већ 20 година…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *