fbpx

Александар Вучић: Ближе ми је оно што о Косову говоре Американци и Французи него Руси

0
(0)

Мени је ближе ово што говoре Американци и Французи. Сами не могу да се договоре ни око чега. Салвини (Италија) има своје решење, а Руси опет своје, а то је замрзнути конфликт, навео је председник Србије на седници „Конвента о ЕУ“

Онај ко се суочава са тим шта се стварно дешава на Косову и Метохији мора да буде реалан ако жели да буде озбиљан и одговаран, рекао је председник Србије Александар Вучић, истакавши да за његову идеју разграничења није било подршке ни у земљи ни на Западу.

„Ако мислите да се праве неки дугорочни договори свакако ће једног дана то морати да буде на столу. И неки паметни људи ће то морати да реше. Жао ми је што у томе нисам могао да учествујем, био бих радостан да за добар део јавности будем кривац, јер знам да бих тиме обезбедио слободу, сигурност и безбедност за највећи део Србије, чак и за наше грађане на КиМ“, рекао је Вучић на седници Конвента о ЕУ.

Нико, готово нико, то није желео да подржи, рекао је Вучић и додао да је то добро разумео.

„Људи хоће у 90 одсто случајева оно што им је срцу мило, у 10 одсто случајева оно што Запад тражи, а оних који би желели нешто што је стварни компромис нема уопште. Kад сам ја почео о томе јавно да причам појавило се неколико таквих, али у толико мало проценту да је било илузорно покушавати да то спроведете у дело“, истакао је Вучић.

С друге стране, додао је, био је тако жесток отпор западних сила које, како каже, сваки дан пита шта је њихово решење.

„И још га нисам добио и дуго га нећу добити. Појма немају шта ће са Косовом. Ни са Косовом ни са било чим другим што се тиче Западног Балкана. Нешто би да предлажу али не знају шта ће. То говорим пред њима, не могу међу собом да се договоре“, каже Вучић.

Председник оцењује да „ни они сами не знају шта хоће. Кад их питам шта хоће, они не знају. Постоје три становишта о том питању, а сви имају различита, а Руси чак четврто“, навео је Вучић.

Једно говоре Немци и Американци, друго Американци и Французи, додао је Вучић. „Мени је ближе ово што говoре Американци и Французи. Сами не могу да се договоре ни око чега. Салвини (Италија) има своје решење, а Руси опет своје, а то је замрзнути конфликт“, навео је он.

Вучић је рекао да се залагао за разграничење и имао довољно смелости да јавно говори о томе, прихватајући, како каже, гнев јавности, посебно „нежних српских ушију“ која не воле да чују оно што је реалност и другог дела јавности који увек жели да буде у сагласју са оним што Запад тражи хоће.

„Нисам се никоме додворавао, ни српском националном кору ни опредељућем западном ставу –већ ономе што сам сматрао реалним, озбиљним, одговорним и најбољим за грађане Србије. О томе сам говорио више пута, иако ми то није био основни наратив“, казао је он.

Основни наратив, рекао је он, био је да уредимо да између нас суштински не постоје границе, да имамо слободан проток роба, услуга, капитала, људи, да људи буду безбедни, да ми имамо не само надзор већ и управљање и финансирање и образовања и здравственог система.

„То је увек била суштина, али она ником није била интересантна зато што су многи осетили као прилику за политичку победу, односно за мој политички пораз. Онда сам ја то прихватио желећи да покажем колико је све то лицемерно“, каже Вучић.

Ово што сам рекао је једино реално и једино могуће, истакао је он и подсетио на ситуацију када се са убијеним премијером Зораном Ђинђићем свађао због слања Шешеља у Хаг када су се дотакли и Косова.

„Он је имао врло рационалан став и добро је разумео шта нам се дешава. Данас многи не разумеју да смо сада у много тежој позицији него тада а покушавамао да извичемо исто што и он тада“, истакао је Вучић.

Мукотрпни преговори

Говорећи о ЗСО, и регионалној полицији за север он каже: „То смо мукотрпно преговарали јер су они желели да им буде седам општина на северу као регион, као у Брозово доба. То су четири општине насељене претежно Србима и три албанске са већим бројем људи. У тим односима 66 и по одсто су Албанци а 32 и по одсто су Срби и једна и по одсто су Бошњаци и остали. То би значи да бисмо на север Косова имали 32 одсто српске полиције а ми их данас имамо 98 одсто.“

Додао је да мисли да је Београд о томе добро преговарао.

Што се тиче ЗСО, она јесте била суштина, јер Срби, чак и да им дате мања овлашћења, то би нашли као једну „своју капу под небеским сводом да се покрију и осећају безбедније“.

„У то немам никакве сумње, али то неки други нису желели. Сваку пут смо у Бриселу о томе говорили, покретали тему, никада нису хтели даље о томе да разговарају , чак је и Тачи пре неколико дана рекао да не жели да учествује у спровођењу оног што је сам потписао јер му се то што је сам потписао не свиђа“, каже Вучић.

Он истиче да Приштина неће ићи у спровођење ЗСО, јер ће увек да се бране оним што сматрају да Американци и остали са Запада могу лако да прогутају – а то је прича о новој Републици Српској.

„То је као црвену мараму да ставите многима на Западу и то је нешто чега се држе као пијан плота и стално то понављају – нема нове РС и то је то“, закључио је Вучић.

Наша је обавеза и дужност да трагамо за решењем за КиМ

„Налазимо се у веома сложеној и комплексној економско-политичко-безбедносној ситуацији. Конфликт који се држи тобож замрзнутим, у једном тренутку постаће одмрзнут и створиће још више проблема. Зато сам и тада и данас, као председник Србије и СНС, био против нечега што није решење“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је дијалог запао у кризу и застој и навео да је јутрос, током састанка са представницима америчке администрације, имао донекле различите ставове.

Како је навео, пет и по година Приштина није спровела ниједну од шест тачака Бриселског споразума које се тичу формирања ЗСО, при чему се Приштина правда да нису добили наш предлог.

„А добили су наш предлог, али су желели да буде усаглашен са косовским уставом, што нас није занимало, и да ЗСО сведу на невладину организацију. Ако би требало да буде у складу са њиховим уставом, зашто би се преговарало, нису потребни никакви додатни споразуми, подразумевајуће је да на нешто имају право ако је нешто поменуто у уставу. Говорим то гледано из њиховог угла“, рекао је Вучић.

И пошто то нигде није писало, није постојала та врста ограничења, онда су покушали у почетку да ЗСО сведу на НВО и ништа више, а онда су схватили да то никада не треба да дају јер су те општине велике и показале би се на мапи а то би било штетно за њих, рекао је он.

„После четири месеца смо знали да неће ићи на извршење обавеза. Шест од 15 тачака споразума се односи на ЗСО и то је најважнији његов део, срж“, нагласио је Вучић.

У међувремену, било је више инцидената, навео је Вучић, напомињући да је напада на појединце или групе српског живља било знатно мање него до 2012. године, чак осам и по пута мање, али их је и даље их било доста.

Сви остали инциденти везани су за њихове покушаје да докажу да имају суверенитет на северу, каже Вучић и наводи инцидент – од хапшења Марка Ђурића и покушај да се понизи не само он већ цела Србија, више пута измишљени разлози за упад на север а да при том немају ниједан оптужни акт против Срба због тобожњег криминала.

„И сад не знају ни шта ће са собом ни пред међународном заједницом пред којом су тврдили да имају чврсте коруптивне случајеве“, истакао је он. Подсетио је и на „Тачијеву шетњу“ по језеру Газиводе, упад 17 оклопних возила…

„У том моменту долази њихова одлука, а после одбијања Интерпола да их прими у чланство, о увођењу такси што правдају агресивним српским понашањем. Агресивно српско понашање је то што смо у складу са нашим правним прописима и дужностима спречавали њихово чланство у организацијама где право на чланство имају само суверене земље“, каже Вучић.

При томе, додао је, Београд је више пута молио у оквиру дијалога, он лично 12 пута, да не иду на те покушаје, да то буде део заједничког пакета.

„Они то нису желели јер су имали различита убеђивања из одређених западних земаља да ће им ‘завршити’ чланство. Ми смо се озбиљно ангажовали, озбиљније него икада и то је био њихов највећи пораз, и то је проузроковало нервозу и жељу за успехом код неких политичара као што је Харадинај да ојача своју позицију. И то му је успело. Позицију Приштине није ојачао али своју јесте“, рекао је он.

Подсетио је да су 13 година после постизања Цефта споразума они погазили, и европске вредности и савременог света о слободном протоку роба и услуга.

„После тога смо имали безброј разговора у којима је део међународне заједнице додатно ојачао позицију Харадинаја јер су желели да, склањајући Федерику Могерини са мном и Тачијем, да уведу нове играче да би се причало о независности Косова на целини територије“, рекао је Вучић.

Како је приметио поједине западне земље додатно су оснажиле, пре намерно него случајно, позицију Рамуша Харадинаја, па се данас налазимо у ћорсокаку, јер он не жели да укине таксе пре избора на КиМ, јер жели да наплати своју „тврду позицију“, док би у супротном доживео изборни дебакл.

Зато сумња у скоро укидање такси и на томе базира став да састанка у Паризу и не буде.

„То је моје мишљење. Ми ћемо свакако ићи, ако будемо позвани. Плашим се да је ова моја процена исправна, а надам се да грешим“, рекао је Вучић.

Како је рекао, и данас је у разговору са америчким званичником, као и пре неколико дана у Братислави, апеловао да утичу на Приштину, да се сачува стабилност на КиМ и да то што нема решења у овом тренутку не сме да буде иницијална каписла за било какав сукоб на тој територији.

„А, претпостављам да ће с почетка септембра бити нових иницијатива“, подвукао је Вучић. Он је напоменуо да је пред Србијом тежак посао по питању КиМ.

„Биће веома тешко. Песимиста сам по природи, али не бих апсолутно искључио могућност напретка на јесен. Једино се надам да до тада неће доћи ни до каквих нереда, немира и сукоба на КиМ“, рекао је председник Србије.

Он је поручио да се Београд борио и трудио да суштински покуша да пронађе компромис и, у том смислу, захвалио свима који су, каже, били коректни и који, иако не увек сагласни са њим, нису пристајали на то да Србија нема баш ништа, а посебно онима који нису говорили да Србија има и контролише све, јер то, подвлачи, није истина.

„Срећан сам што сам имао смелости да то кажем пред посланицима и јавности, без обзира на то што сам знао да неће наићи на симпатије грађана“, рекао је председник Србије.

Он је поновио да је Београд спреман за компромис и да компромисно решење није „закуцао“, већ да је спреман на разговор о различитим моделима решавања проблема, али свакако посвећен интересима Србије, која не може да допусти да буде понижена и да нема и не добије ништа.

Како је истакао, да нам неко гарантује поштовање људских права, која су универзална категорија, гарантована свим документима – то нису ствари за преговоре.

Навео је и да позиција Београда неће бити ни мало лака, јер је територија Западног Балкана, а посебно питање Београда и Приштине, предмет геополитичких трвења великих сила, од којих једни имају разлог да проблем буде пролонгиран или да остане замрзнут конфликт, док би други да га реше апсолутно неповољно по Србију, а трећи не могу да добију подршку од партнера на западу.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(РТС, 10. 6. 2019)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПСИХОПАТА ТРОВАЧ опет најављује: Вакцина у Србији крајем новембра

1.5 (8) Упркос корони, иако верујемо да ћемо до краја новембра или почетка децембра имати …

ЕУ не демантују да спрема ултиматум Србији: ХОТИ УНАПРЕД ЗНАО ЗА НАЦРТ СПОРАЗУМА

5 (2) ПОРТПАРОЛКА Европске уније Набила Масрали није данас ни једном речју демантовала ексклузивну информацију …

2 Коментара

  1. ovo sranje iz; indije, turske, bosne, ustasije, ili pickin dim otkud da je, uporno je, kako se od ludog pasceta i ocekuje, tera svoje, sto no kazu, ko o cemu baba o ustipkama, melje ko prazna vodenica, blebece i njuskom klepece, da to dosadi i svetim ljudima i gluvima a kamo li nama Srbima, koji ovakve primismo da se leba najedu, a njima to malo bi, pa bi nas iz kuca i imanja iselili i svoje doveli, izmedju sebe naj ludjeg za cara i tiranina izabrali. — jebo mater svoju kerecu, dzaba govoriti, dzaba crtati, dzaba i rukama i nogama objasnjavati, zver bila, zver ostala, odrasla, pa se osamostalila, pa ujeda i krv pije. — razni mudraci ovdasnji potanko ludilo ovoga, dosadnijeg od proliva, opisivase, al nista pametno ne rekose, dzaba i ono sto u Bibliji pise citirase; ,,blago siromasnim duhom jer je njihovo carstvo nebesko,, jer ovaj je vucicodlacic, sorte kerece, sto kod Jovane sabajle cas arlauce cas kevce, ocima koluta a i ona ga opominje da se dzentlmenski ne ponasa, i sve dzaba, ovaj bre nista ne razume.
    — ma i ja mrsomudim umesto da vam sad pred spavanje ponovim onu pricu o zlom vuku, crvenkapi, ludoj babi i lovcu koji sve resi, od zlog vuka subaru nacini, babu ludu u latrini udavi, pa evropu spasi, crvenkapu ozeni, jer veliki miraz imase, pa se kolaca najedose, vina napise, crvenkapa zapevase pa se u krevet bacise … — dalje necemo, nastrana braca grim i onako dalje ne opisivase, ali na paradi ponosa neki kazu da i videse. — vreme to oce i sve na svoje mesto dodje.

  2. Мој драги народе,
    шта трпиш више овог лудака?
    Лудница плаче за њим.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *