АЛО ЕУ ПАГАНИЈА?! Прво да кренете да примењујете Резолуцију 1244 УН и одредбе исте!

АЛО ЕУ ПАГАНИЈА?! Прво да кренете да примењујете Резолуцију 1244 УН и одредбе исте!

БРИСЕЛ – Министри спољних послова ЕУ на састанку 15. новембра у Бриселу разговараће о дијалогу Београда и Приштине, а фокус ће бити на имплеметацији онога на шта су се Београд и Приштина раније обавезали у преговорима, сазнаје Танјуг у Бриселу

„Фокус мора да се врати на примену још неиспуњених обавеза из дијалога, мора се поправити атмосфера кроз конкретне позитивне потезе и да се ради на напретку ка свеобухватном споразуму о нормализацији, а тиме и на европској будућости Косова и Србије”, наводи се у документу припремљеном за министарску дискусију, у који је Танјуг имао увид.

У радном документу се оцењује се да је укупна „атмосфера око дијалога Београда и Приштине и даље компликована” и констатује да „последњих месеци није било напретка”.

Наводи се да је решавање несугласица око регистрарских таблица показало да „дијалог може данесе резултате” поготово када је подржан „јасним порукама највиших ЕУ званичника и међународних партнера, укључујући САД”.

У тексту документа се позива на подршку напорима које у дијалог улажу ЕУ посредници Жосеп Борељ и Мирослав Лајчак, али и позивају земље чланице да се на „високом нивоу ангажују са Београдом и Приштином”.

„Обе стране морају да се охрабре на конструктивни ангажман и долазак до позитивних резултата, што укључује и договоре о Заједничком регионалном тржишту, као и да се уздрже од једностраних потеза и реторике подела, посебно када се ради о северу Косова”, закључује се у тексту.

Савет ЕУ ће на састанку 15. новембра у Бриселу разговарати о укупној ситуацији и ангажману ЕУ на Западном Балкану, а као посебне целине издвојене су дискусије о „све тежој ситуацији у БиХ” и дијалогу Београда и Приштине.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шок Курти, северно-афричка постојбина вапи за вашим интелектом!

Шок Курти, северно-афричка постојбина вапи за вашим интелектом!

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да су спремни да ове године постигну споразум …

Јенс Столтенберг: НАТО ради са Србијом на реформи безбедносних снага и институција

Јенс Столтенберг: НАТО ради са Србијом на реформи безбедносних снага и институција

БЕОГРАД – Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да Алијанса потпуно поштује политику војне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *