Насловна / Србија / АЛО ИДИОТИ! Какав бре „замрзнути конфликт“?! Окупирано нам је 18% државне територије!
АЛО ИДИОТИ! Какав бре "замрзнути конфликт"?! Окупирано нам је 18% државне територије! 1

АЛО ИДИОТИ! Какав бре „замрзнути конфликт“?! Окупирано нам је 18% државне територије!

ПРЕМИЈЕР Србије Ана Брнабић изјавила је, уочи наставка дијалога у Бриселу,да мисли да тренутно ништа конкретно „није на столу”, осим да мора да се постигне компромисно решење за КиМ.

Она је додала да би волела да до тог решења дође брзо, али је напоменула да не зна да ли ће се то и догодити.

Упитана да ли ће се у петак у Бриселу на састанку председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија причати о компромису и шта очекује од тог састанка, Брнабић у интервјуу за Ал-џазира Балканс каже:

„Не очекујем ништа нарочито, већ сам изненађена што говоримо о компромису, то је једна новина.”

На констатацију да западни званичници очекују да ће се брзо доћи до решења, за разлику од Београда, Брнабић каже да јој је драго да „они очекују брзо решење”.

„Ја бих волела да то решење дође сутра. Ја бих волела зато што ја мислим да замрзнути конфликт Србији не доноси ништа, да сваки дан замрзнутог конфликта је дан мање за Србију која је мирна, која је дугорочно стабилна и која нема опасности. За Србију и за сав српски народ. Ја бих волела, а да ли ће се то десити, ја то не знам”, рекла је Брнабић.

На питање шта ће бити на столу и шта значи компромис -разграничење, поделу територије, размену становништва, Брнабић каже да „не би улазила у то шта је на столу”.

„Ја мислим да у овом тренутку ништа конкретно није на столу. Мислим да је на столу једино то да морамо да имамо компромис, да компромис значи да обе стране нешто добију и обе нешто изгубе, па шта год он значио даље”, рекла је премијерка.

На питање да ли то значи да би Срби који живе јужно од Косовске Митровице морали да остану унутар „независне државе Косово”, ако се та територија подели, Брнабић је поновила да не зна, те да не може да прича о томе.

„Све што је компромис долази у обзир, али мора да буде компромис. Ово што данас имамо на терену, и ово што данас пропагирају неке од највећих земаља, водећих земаља ЕУ, то није компромис. Признавање једнострано проглашене независности Косова и сматрање да Србија само то треба да прихвати, то није компромис и то се никада неће десити. То треба да разумеју и власти у Приштини”, рекла је она.

Премијерка је оценила и да је „огромна дипломатска победа и огроман политички успех” то што је Вашингтон рекао да не постоје више „црвене линије”, али је изразила жаљење што народ и опозиција нису спремни да честитају власти на томе.

Осврћући се на критике опозиције да се у Србији не разговара о Косову, Брнабић је рекла да озбиљни и одговорни државници изађу пред грађане и пред скупштину када имају нешто конкретно да им представе.

„Када будемо имали конкретно решење, ја сам сигурна да ће председник изаћи пред грађане и пред скупштину са конкретним предлогом, са решењем које је можда могуће и тражити ту подршку”, рекла је Брнабић и изразила наду да ће грађани стати иза председника како би се окончао замрзнути конфликт.

Факти

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Кина: Решење за Косово само у оквиру Резолуције 1244 11

Кина: Решење за Косово само у оквиру Резолуције 1244

Kина сматра да је најбољи начин за решавање косовског питања договор Београда и Приштине у …

СРБИЈА НЕМА ИНТЕРЕС ДА УЂЕ У ЕУ! Марин Ле Пен се противи независном Kосову! 12

СРБИЈА НЕМА ИНТЕРЕС ДА УЂЕ У ЕУ! Марин Ле Пен се противи независном Kосову!

Председница странке Национално окупљање је на недавним изборима за Европски парламент освојила највише гласова у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *