fbpx

Ратни пут Моравске дивизије

1
(1)

Српска ручна бомба, бајонети и разно друго оружје, шлемови, униформе, ордење, војне књижице, фењери, медицински прибор, млин за кафу, свећњак и још много других предмета употпуњених са више од хиљаду фотографија, од којих су неке први пут приказане, богата су документарна грађа од које је направљена изложба „Ратни пут Моравске дивизије 1914–1918”.

Ова поставка Народног музеја из Лесковца, чији су аутори Мира Ниношевић и Верољуб Трајковић, а стручни сарадник Александар Динчић, отворена је у Галерији РТС-а.

Изложба се бави српским војником, Моравцем. Када је избио Први светски рат и почела мобилизација, војни обвезници Моравске дивизије, још неопорављени од борби у балканским ратовима, уредно су се одазвали.

Учествовали су првог ратног лета у чувеној Церској бици, а онда су се током четири ратне године низале офанзиве, искушења и страхоте.

Пажњу привлаче и материјали у витринама који сведоче о женама ратницама Моравске дивизије. Осим о ратним операцијама, поставка казује и како су војници неговали српску традицију.

Захваљујући ратним дневницима, писмима и фотографијама, откривају се и љубавне и приче о породици и пријатељствима, другарском пожртвовању, односу према савезницима и заробљеницима.

Сазнаје се и како су обележавали важне датуме, чиме су се бавили у ретким тренуцима предаха између борби. Моравска дивизија је прва јединица која је дошла на Крф и прва га напустила, са залеченим ранама крећући у ослобођење домовине.

Моравска дивизија је на свом ратном путу овенчана славом и одликована највишим ратним одликовањима. Поставка је отворена до 30. септембра и Народни музеј из Лесковца овим програмом обележава сто година од завршетка Великог рата.

Аутор: Александра Куртеш, Политика.рс

Фотографије Д. Жарковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НОВОСАЂАНИ РАЗБИЛИ ИЗЛОЖБУ О ВУКОВАРУ: „А где је убијање Срба, стоко?“

0 (0) Непознати починиоци поразбијали су шест излога у којима су се налазиле уметничке фотографије, …

На изложби о Јасеновцу у Уједињеним нацијама нигде се не помиње да су жртве Срби?!

0 (0) Чак и тако значајан догађај као што је изложба о Јасеновцу најављена за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *