Насловна / Србија / Историја / Ратни пут Моравске дивизије
Ратни пут Моравске дивизије 1

Ратни пут Моравске дивизије

Српска ручна бомба, бајонети и разно друго оружје, шлемови, униформе, ордење, војне књижице, фењери, медицински прибор, млин за кафу, свећњак и још много других предмета употпуњених са више од хиљаду фотографија, од којих су неке први пут приказане, богата су документарна грађа од које је направљена изложба „Ратни пут Моравске дивизије 1914–1918”.

Ова поставка Народног музеја из Лесковца, чији су аутори Мира Ниношевић и Верољуб Трајковић, а стручни сарадник Александар Динчић, отворена је у Галерији РТС-а.

Изложба се бави српским војником, Моравцем. Када је избио Први светски рат и почела мобилизација, војни обвезници Моравске дивизије, још неопорављени од борби у балканским ратовима, уредно су се одазвали.

Ратни пут Моравске дивизије 2

Учествовали су првог ратног лета у чувеној Церској бици, а онда су се током четири ратне године низале офанзиве, искушења и страхоте.

Пажњу привлаче и материјали у витринама који сведоче о женама ратницама Моравске дивизије. Осим о ратним операцијама, поставка казује и како су војници неговали српску традицију.

Захваљујући ратним дневницима, писмима и фотографијама, откривају се и љубавне и приче о породици и пријатељствима, другарском пожртвовању, односу према савезницима и заробљеницима.

Ратни пут Моравске дивизије 3

Сазнаје се и како су обележавали важне датуме, чиме су се бавили у ретким тренуцима предаха између борби. Моравска дивизија је прва јединица која је дошла на Крф и прва га напустила, са залеченим ранама крећући у ослобођење домовине.

Моравска дивизија је на свом ратном путу овенчана славом и одликована највишим ратним одликовањима. Поставка је отворена до 30. септембра и Народни музеј из Лесковца овим програмом обележава сто година од завршетка Великог рата.

Аутор: Александра Куртеш, Политика.рс

Фотографије Д. Жарковић

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

На изложби о Јасеновцу у Уједињеним нацијама нигде се не помиње да су жртве Срби?! 13

На изложби о Јасеновцу у Уједињеним нацијама нигде се не помиње да су жртве Срби?!

Чак и тако значајан догађај као што је изложба о Јасеновцу најављена за идућу годину …

Протест против сатанистичке изложбе у Новом Саду коју и ви финансирате вашим новцем! (видео) 14

Протест против сатанистичке изложбе у Новом Саду коју и ви финансирате вашим новцем! (видео)

Нови Сад – Под покровитељством “србског“ министарства за културу и информисање, града Новог Сада и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *