fbpx

Амбасадори ЕУ и САД Мајкл Давенпорт и Мајкл Кирби подржали рад „Геј стрејт алијансе“

0
(0)

Београд — Амбасадори ЕУ и САД, Мајкл Давенпорт и Мајкл Кирби посетили су у знак подршке Геј стрејт алијансу, која је претходних дана добила нове претње, овај пут смрћу.

Припадници ЛГБТ удружења поново на удару екстремиста. Пре неколико дана Геј стрејт алијанси стигао је мејл са упозорењем у коме се експлицитно позива на убијање и клање њихових чланова и руководства.

У две електронске поруке позив за чишћење Србије стоји да се чланови Геј стрејт алијансе убијају немилице.

Обе поруке се завршавају речима: „И сретно вам клање“.

„Ово је заправо први пут да смо добили овако бруталне претње смрћу. Раније и ако је и стизало нешто то су били само коментари да смо ми болест, да нас треба лечити. Ово је много озбиљније. Некоме се прети смрћу, не некоме већ свим члановима ГСА. Зашто баш сада? Ми желимо такође то да знамо“, каже Лазар Павловић из ГСА.

Претње су одмах пријављене, па се сада од истражних органа чека информација ко стоји иза њих. Припадницима ЛГБТ у посету су, у знак подршке, дошли амбасадори ЕУ и САД.

„Желео сам да покажем своју солидарност са овим људима, јер претње људима због њихових ставова нису нешто што би требало да се дешава. Ово је основно људско право да се изразите на начин на који желите. Желео сам да покажем подршку моје владе људима којима се прети“, рекао је амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби.

Мајкл Давенпорт оцењује да су поруке ужасне и наглашава да су оне потпуно неприхватљиве у сваком демократском друштву. Каже да се због претњи нису обраћали надлежнима.

„Ми смо чули од представника ГСА да су имали контакте и са тужилаштвом и са полицијом. Битно је пре свега да се озбиљно истражује позадина таквих акција, таквих потпуно неприхватљивих претњи“, навео је амбасадор ЕУ у Србији.

Претње од пре недељу дана нису прве те врсте. Пре двадесетак дана упућене су претње смрћу и преко СОС телефона.

Према информацијама којима ГСА располаже, тај случај је још у тужилаштву и није прослеђен полицији на решавање, што се, како наводе, правда новим Законом о кривичном поступку и његовом спорошћу. Због тога у Алијанси влада уверење да су шансе да ће тај случај бити решен, занемарљиво мале.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ не демантују да спрема ултиматум Србији: ХОТИ УНАПРЕД ЗНАО ЗА НАЦРТ СПОРАЗУМА

5 (2) ПОРТПАРОЛКА Европске уније Набила Масрали није данас ни једном речју демантовала ексклузивну информацију …

ЕКСКЛУЗИВНО: ЕУ СПРЕМА УЛТИМАТУМ СРБИЈИ У ЧЕТВРТАК: Признајте Косово и омогућите му чланство у УН!

1.8 (5) Ђурићу ће у Бриселу уручити нацрт свеобухватног споразума који подразумева де факто признање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *