Интервју

Амбасадорка Чен Бо: Кина против елите која жели да влада светом

Кина никад неће дозволити нарушавање принципа „Једне Кине”, њеног националног суверенитета и територијалног интегритета и мешање страних сила у унутрашње ствари. То је наша „црвена линија”

Комунистичка партије (КП) Кине ушла је у други век постојања и највећа је партија на свету с више од 95 милиона чланова. На питање да ли се комунизам у Кини мења и у којем погледу, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо каже у интервјуу за „Политику” да се Кина увек држала пута социјализма с кинеским карактеристикама, а да је од Осамнаестог националног конгреса КПК социјализам с кинеским карактеристикама ушао у нову епоху.

У последњих неколико година Кина је толико напредовала да је постала друга светска економска сила. У том успеху Кине кључна је улога владајуће партије, а амбасадорка Чен Бо наглашава да „под вођством председника Си Ђинпинга КП Кине води кинески народ ка историјским достигнућима у развоју”. „Успешно је извукла готово сто милиона људи из сиромаштва, остварила циљеве Агенде УН за одрживи развој до 2030. године, и то десет година пре планираног рока, и изградила умерено просперитетно друштво у сваком погледу. Од 2013. до 2021. године кинески БДП растао је по просечној годишњој стопи од 6,6 одсто. Кинеска економија која се налази на другом месту у свету има 18,5 одсто удела у светској економији, за 7,2 одсто више него у 2012. години. У протеклој деценији просечан годишњи допринос Кине светском економском расту премашио је 30 одсто, заузимајући прво место у свету”, наглашава амбасадорка.

Кина је ојачала своју улогу и на спољнополитичком плану.

На међународном плану, Кина води независну мирољубиву спољну политику, подржава међународну правичност и правду, подржава и практикује истински мултилатерализам, активно промовише међународну сарадњу и посвећена је изградњи заједнице за заједничку будућност човечанства. Од избијања епидемије ковида 19, Кина је активно учествовала у глобалној сарадњи у борби против епидемије и обезбедила помоћ у материјалу за превенцију ковида 19 за више од 150 земаља света. Ефикасно смо координисали превенцију и контролу епидемије економским и друштвеним развојем. Кина је остварила неколико предуслова за заштиту здравља и живота људи: прво је постигла економски раст и нашла се међу главним економијама света, дала је важан допринос одржавању основне стабилности глобалног индустријског и ланца снабдевања, као и промовисању глобалног економског раста.

Успех пута социјализма с кинеским карактеристикама је широко признат. Према резултатима анкете америчких институција, поверење кинеског народа у владу већ дуги низ година износи чак више од 90 одсто и по томе заузимамо прво место међу земљама у којима је истраживање спроведено. Пракса је показала да социјализам с кинеским карактеристикама одговара кинеским националним условима и интересима кинеског народа и може донети просперитет и стабилност Кини, а доприноси и свеопштем миру и развоју. Пут социјализма с кинеским карактеристикама је успешан и КП Кине и кинески народ имају пуно поверење у овај пут и непоколебљиво ће га следити.

Шта ће 20. конгрес Комунистичке партије Кине ново донети Кини и свету?

Поводом стогодишњице оснивања КП Кине, 2021. године, остварили смо први стогодишњи циљ – изградњу умерено просперитетног друштва у сваком погледу и кренули у нови поход ка другом стогодишњем циљу – изградњи модерне социјалистичке силе у сваком погледу, до стогодишњице оснивања Нове Кине. Предстојећи 20. национални конгрес КП Кине, који почиње 16. октобра, биће први национални конгрес одржан након што смо кренули на пут новог развоја. На састанку, држећи се воље свих Кинеза, научно ћемо планирати циљеве и задатке националног развоја у наредних пет и више година и направити свеобухватан план за будући развој Кине.

Формулисање средњорочних и дугорочних планова и њихова непоколебљива примена су драгоцена искуства и предности развоја Кине. Данашњи свет је пун неизвесности, али верујем да ће 20. национални конгрес КП Кине свету показати континуитет и стабилност кинеске унутрашње и спољне политике, повећати предвидивост развојних перспектива Кине, дати више извесности нестабилном свету и донети нове могућности новим развојем Кине. Свакако ће и мудрошћу и снагом допринети миру и развоју у свету и напретку људске цивилизације.

Србија је једна од држава учесница Иницијативе „Појас и пут. Како ова сарадња одолева искушењима попут пандемије ковида 19 и економске кризе проузроковане глобалном геополитичком нестабилношћу? Како видите улогу Србије на Балкану у оквиру овог пројекта?

Откако је Иницијатива „Појас и пут” покренута, пре више од девет година, Кина је потписала више од 200 докумената о сарадњи с 149 земаља и 32 међународне организације, ефикасно промовишући повезаност, узајамно корисну сарадњу и заједнички развој са свим заинтересованим странама, постижући позитивне резултате и широко признање. Према Истраживачком извештају Светске банке, заједничка изградња у оквиру Иницијативе „Појас и пут” повећаће трговину земаља које учествују у заједничкој изградњи од 2,8 до 9,7 одсто. Очекује се да ће до 2030. године иницијатива доприносити свету са 1,6 билиона долара сваке године, чиме ће дати позитиван допринос развоју глобалне економске и трговинске сарадње и смањењу сиромаштва у свету.

Суочени с турбулентном глобалном политичком и економском ситуацијом и утицајем епидемије ковида 19, иницијатива „Појас и пут” и даље игра важну улогу у промовисању економског раста партнерских земаља. На многим великим пројектима, као што су изградња железнице велике брзине Џакарта–Бандунг и Кинеско–пакистански економски коридор (ЦПЕЦ), превазиђене су потешкоће и они настављају да се реализују по плану. Ове године, у позадини слабог светског економског раста, пругом на релацији Кина–Европа прошло је у августу више од 10.000 возова, што је ефективно промовисало економски и друштвени развој земаља и региона дуж пруге. Истовремено, Иницијатива „Појас и пут” држи се мултилатерализма и принципа консултација, заједничке изградње и дељења, што нам пружа нове идеје, нове програме и практичне резултате да се одупремо „хладноратовском менталитету” и заједнички одговарамо на различите изазове с којима се свет данас суочава.

Познато вам је да се Србија поново суочава с кризом на Косову и Метохији. Ситуација није једноставна ни у Републици Српској, а то је свакако нешто што се тиче Србије, због заједничког народа и због тога што је гарант Дејтонског споразума. Имајући у виду заоштравање ситуације у региону, да ли се и у коликој мери став Пекинга мења?

Став Кине о релевантним питањима у вези с бившом Југославијом је доследан. Кина увек поштује суверенитет и територијални интегритет свих земаља и подржава релевантне стране да реше питања кроз дијалог и консултације. У тренутној међународној ситуацији придржавање ових принципа има важнији практични значај за одржавање регионалне стабилности.

Председници НР Кине и Руске Федерације Си Ђинпинг и Владимир Путин састали су се у Узбекистану, на самиту који би требало да прикаже политичку алтернативу западном свету, како је то пренео Кремљ. Да ли Пекинг дели виђење Москве да би Кина и Русија требало да створе осовину која би се одупирала идеји једнополарног света?

Нисам приметила да је руска страна имала сличне изјаве. Кинески развој билатералних односа с било којом земљом није усмерен на трећу страну. Противимо се спровођењу хладноратовског менталитета, формирању клика и „малих одабраних група”. Верујем да се огромна већина земаља и људи у свету противи хегемонији и политици моћи, и да се нада да ће практиковати истински мултилатерализам, заменити конфронтацију дијалогом и игру нулте суме резултатима од којих сви добијају, као и успоставити нову врсту међународних односа на темељу узајамног поштовања, правичности, правде и сарадње на обострану корист.

Кина се суочила с озбиљним изазовима по суверенитет након што је председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси посетила Тајпеј, а касније су уследиле и друге посете. Свет се нашао пред огромним изазовима страхујући од новог рата попут оног у Украјини. Реакција Кине је била уздржана, а ваша дипломатија улаже велике напоре да до директног сукоба не дође. Која је то „црвена линија” преко које Кина не би могла да пређе?

Питање Тајвана се суштински разликује од питања Украјине. Тајван је неотуђиви део кинеске територије, а питање Тајвана је у потпуности унутрашње питање Кине. Кина ће увек чинити све што је у њеној моћи да с највећом искреношћу тежи мирном поновном уједињењу обе стране Тајванског мореуза. Међутим, што су снаге за „независност Тајвана” агресивније, мања је вероватноћа да ће се питање Тајвана решити мирним путем. Ако желимо да постигнемо мирно поновно уједињење, морамо се чврсто и одлучно борити против сепаратистичких активности за „независност Тајвана” и предузети најефикасније мере да елиминишемо мешање спољних сила. Само одлучним заустављањем подела може постојати реална основа за мирно поновно уједињење обе стране Тајванског мореуза. Тек кад се земља у потпуности уједини, Тајвански мореуз може заиста имати трајни мир. Кина никад неће дозволити да се нарушава принцип „Једне Кине”, да се нарушава њен национални суверенитет и територијални интегритет и да се стране силе мешају у унутрашње ствари Кине. То је наша „црвена линија”.

Кина је постала други највећи трговински партнер Србије

Иницијатива „Појас и пут” знатно је унапредила развој практичне сарадње Кине и Србије. Кина је постала други највећи трговински партнер и главни извор инвестиција у Србији, а кинеска предузећа у Србији су постала три највећа извозника, отварајући много радних места. Велики пројекти, као што је изградња брзе пруге на релацији Мађарска–Србија, не само да помажу у унапређењу инфраструктуре у Србији, већ имају и велики значај у промовисању регионалне повезаности. Односи између Кине и Србије постали су пример за обострано корисну сарадњу и заједничку изградњу у оквиру Иницијативе „Појас и пут”. Све балканске земље потписале су документе о сарадњи у оквиру Иницијативе „Појас и пут” са Кином. Србија је земља са значајним утицајем на Балкану. Позитивни резултати сарадње Кине и Србије у оквиру Иницијативе „Појас и пут” помоћи ће иницијативи да оствари нови и већи напредак у региону и донети опипљиве користи свим земљама у региону.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Политика.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!