Америчка порука сарајевским муџахединима и љубитељима Исламске државе: СИКТЕР! (фото)

Америчка порука сарајевским муџахединима и љубитељима Исламске државе: СИКТЕР! (фото)

0
(0)

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Антонy Блинкен упутио је писмо члановима Предсједништва Босне и Херцеговине у којем се дотакао многих актуелних тема и проблема са којима се тренутно суочава наша држава.

На почетку писма које је упућено Милораду Додику, Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу, Блинкен је подсјетио да су Сједињене Америчке Државе биле важан партнер у креирању Дејтонског мировног споразума али да се од самог почетка знало да ће га временом бити потребно мијењати.

„Прије 25 година, САД су учествовале у Дејтонском мировном споразуму. Поносни смо на улогу САД-а и допринос који смо имали да окончамо рат у БиХ и осигурамо мир. Дејтонски споразум направио је одличан темељ на којем се Босна и Херцеговина градила што је омогућило држави да успостави одржив пут према чланству у Европској унији те снажнију сарадњу са НАТО савезом. Наравно, од самог почетка се знало да Дејтонски споразум није ‘усјечен у камену’ те да ће временом бити неопходно га мијењати“, рекао је Блинкен.

Након тога, осврнуо се и на недостатке самог споразума и потребне измјене како би се омогућили равноправни избори.

Америчка порука сарајевским муџахединима и љубитељима Исламске државе: СИКТЕР! (фото)

„Неки недостаци тренутног уређења Босне и Херцеговине показали су се и кроз пресуде Европског суда за људска права, што укључује и споразум Сејдић-Финци. Проблеми који су произашли из овог случаја морају се ријешити. Ове проблеме не може ријешити само законодавство. Потребно је извршити мање измјене устава, како би се извршила реформа изборног система у складу са правилима Европске уније и одлукама Европског суда. Подржавамо и измјене Изборног закона како би се провеле пресуде Уставног суда БиХ што би довело до тога да наредни избори 2022. године буду хисторијски када су у питању слобода, једнакост и равноправност“, наводи државни секретар.

Америчка порука сарајевским муџахединима и љубитељима Исламске државе: СИКТЕР! (фото)

Амерички државни секретар истакао је како од могуће „Даyтона 2“ неће бити ништа, те да се лидери морају фокусирати на мање али знатно реалније реформе.

„Ово је година могућности. Избори не могу лишити обавезе лидера да мијењају стање у држави. Посљедњи примјер за то јесте и договор у Мостару који показује да странке имају капацитет да ријеше комплексне проблеме кроз компромис и преговоре. Знам да постоје људи у БиХ који позивају на стрпљење, као и они који вјерују да САД и Европска унија припремају ‘Даyтон 2’ како би промијенили тренутно односе у држави. Видјели смо да су претходне реформе у БиХ биле безуспјешне због тога што се покушало урадити много тога одједном. Сједињене Америчке Државе вјерују да се потребно фокусирати на имплементацији мањих али значајних уставних, изборних, економских и других реформи како би осигурали права свих грађана у изборном процесу, унаприједили интегритет судства, смањили могућност корупције и побољшали економски опоравак и почели враћати повјерење грађана. То су оствариви циљеви који захтјевају само политичку вољу и компромис“, јасан је Блинкен.

На крају, поручио је како ће улога Предсједништва али и других нивоа власти бити кључна за остваривање реформи.

„Ваше водство ће бити кључно за ове процесе. Сједињене Америчке Државе ће бити партнер у овом процесу, али лидери у БиХ су ти који ће морати радити на реформама. Молим вас да се озбиљно укључите у овај процес и да посветите пажњу овим проблемима те да будете храбри у тражењу компромиса. Радујем се сарадњи са вама, и властима Босне и Херцеговине како бисмо продубили нашу сарадњу и обостране интересе. Сједињене Америчке Државе остају ваш најближи пријатељ“, закључио је у писму Предсједништву БиХ Антонy Блинкен.

(klix.ba)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Галијашевић: Инцко сада рекламира британску политичку гамад у БиХ јер су му само Британци остали

Галијашевић: Инцко сада рекламира британску политичку гамад у БиХ јер су му само Британци остали

5 (2) * Откад је у БиХ, упорно завађа Србе и Бошњаке, мислећи да то прода као …

Симпатизер Нације Ислама Ноа Грин напао амерички Капитол и убио полицајца (видео)

Симпатизер Нације Ислама Ноа Грин напао амерички Капитол и убио полицајца (видео)

5 (3) Аутомобил је покушао да пробије сигурносну барикаду испред Капитола у Вашингтону, повредивши два …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend