Амерички амбасадор Годфри: Влада која жели да се сматра легитимном мора да осигура фер изборе

Амерички амбасадор Годфри: Влада која жели да се сматра легитимном мора да осигура фер изборе

0
(0)

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри рекао је да су САД забринуте окружењем у којем ће се одвијати избори у Србији оценивши да влада која жели да буде сматрана легитимном, треба да осигура фер изборе.

У видео интервјуу за нишке Јужне вести, Годфри је рекао и да бојкот избора није ни фер, ни продуктиван.

„Моје виђење је да бојктовање избора лишава многе гласаче могућности да изразе мишљење. Мислим да то није фер и да није продуктивно. Више бих волео да политичари имају прилику да слободно изразе своје мишљење кроз учешће у телевизијским емисијама да би директно представили гласачима шта су њихови циљеви за Србију, како би гласачи могли да донесу исправну одлуку“, рекао је Годфри.

Годфри је оценио да је „неприкладно за америчког амбасадора или страну амбасаду да буде посредник у дијалогу око избора“ јер „улога међународне заједнице није да наступа као политички актер у Србији“.

„То је улога самих политичара“, додао је он.

Амбасадор је међутим рекао да су САД забрнуте због окружења у којем ће се одвијати избори и да су тај став пренели и Влади Србије и одговорнима који имају могућнсот да промене то окружење.

„Блиско сарађујемо са мисијом ОЕБС-а и очекујемо да ће Kанцеларија за демократске институције и људска права послати посматрачку мисију чим се распишу избори. Моје очекивање је да ће они бити критички настројени о предизборном окружењу“, рекао је Годфри.

„Моје је виђење да, уколико влада жели да буде виђена као легитмна, требало би да осигура да избори буду фер. Што више легитимитета влада буде имала, имаће и више ауторитета“, додао је Годфри.

Kада је реч о ситуацији у медијима, Годфри је оценио да је она „пуна изазова“ и да у тој области има још много посла.

„Медији у Србији се често осећају под притиском, постоје бројнији примери аутоцензуре него што би требало и мислим да су претње новинарима такође нешто што је сметња да обављају свој посао“, рекао је Годфри и додао да то ипак не значи да је „ситуација безнадежна и мрачна“.

Бета, Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Родитељи траже истину: Вучићев НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим остаје нем на вапај мајки покрадене деце? (видео)

Родитељи траже истину: Вучићев НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим остаје нем на вапај мајки покрадене деце? (видео)

5 (2) На Тргу Републике у Београду данас је одржан скуп подршке родитељима који тврде …

Небојша Катић: Србији прети тешка дужничка криза

Небојша Катић: Србији прети тешка дужничка криза

5 (4) Једно од кључних питања с којима се срећемо је питање дејства корона вируса …

2 Коментара

  1. gosn. kauboj, o cemu pricas, tvoj predhodnik smenjivao i rascinjavao vladike SPC, kao recimo Gospodina Filareta ili Gospodina Artemija, sto je razog, izmedju mnogog ostalog, da pozelimo da svi vi koji se drsko u nase poslove mesate vrat slomite, i umesto hvala i dovidjenja, odjebite; kuda kauboji prolaze tu mrtvi i sakati ostaju.
    ovaj uzurpator, tiranin i genocidni tudjin je vas covek koji ni ka svojoj deci nije fer a da bude ka narodu, ne budi smesan gosn. godfrid.

  2. znao sam al takav sam.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend