fbpx
Викторија Нуланд на кијевском мајдану

Америка и ЕУ притискају Македонију: Или се договорите, или вам шаљемо Нуландову са сендвичима

0
(0)

У Скопље је стигао немачки изасланик Јоханес Хајндл, а за неколико дана најављен је долазак америчке представнице Викторије Нуланд, што се у делу скопских медија тумачи као нови, повећани притисак на владајућу ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског и СДСМ-а Зорана Заева за излазак из политичке кризе.

Стручњаци пак сматрају да је овако повећана дипломатска активност међународне заједнице „почетак краја“ македонске политичке кризе.

Македонија је дуже од годину дана у тешкој политичкој кризи, а лидери четири најутицајније политичке партије, две македонске и две партије представника Албанаца, не успевају да се договоре о примени Пржинског споразума, упркос сталном посредовању представника међународне заједнице.

И од бившег премијера Груевског и од опозиционог лидера Заева се очекује да допринесу том циљу јер, како преносе медији, ефекте кризе највише осећају грађани.

Стиже и Нуландова

У међувремену, представници четири најутицајније македонске партије поново су суспендовали преговоре о реализацији закључака из Пржина утврђених уз посредовање ЕУ, а да ли ц́е они бити настављени и у ком формату знаће се након посете Хајндла.

После Хајндла, у Скопље ће допутовати и америчка секретарка за европске и евроазијске послове Викторија Нуланд, што је у јавности подстакло наду да ће ова конкретна дипломатска активност допринети решавању проблема који су значајно успорили, а у неким областима потпуно зауставили напредак Македоније.

Политички аналитичар Џелал Незири каже да је ова повец́ана политичка активност међународне заједнице очекивана, као и да ће они сада највероватније променити став према страначким лидерима.

– Овај пут Европљани и Американци ће користити штап као дипломатски инструмент за превазилажење кризе, што би значило да ће ограничења изолација или суспензија финансијске помоћи бити главно средство за притисак на владу да се придржава Пржинског уговора – рекао је Незири, пренели су македонски медији.

Ултиматум Американаца

Очекује, каже, и да буде проширена „црна листа“ корумпираних политичара у Македонији. Он не искључује могућност да се притисак Нуландове претвори у сасвим конкретан ултиматум.

– Или ће ова влада прихватити и поштовати договор из Пржина, или ће земља ући у дубље политичке и финансијске проблеме. Ово је почетак краја кризе. За мене је ово нова дипломатска активност САД и ЕУ – рекао је Незири.

Очекује се, наиме, да ће се Хајндл састати са политичким лидерима, потписницима Пржинског споразума, као и представницима државног врха.

Током своје последње посете Скопљу, он је рекао да је Немачка веома забринута и да с пажњом прати развој ситуације у Македонији с обзиром на то да је ова „продужена криза“ у потпуности парализовала земљу. Он је истакао да је излаз из кризе поштовање принципа и правила Пржинског споразума.

На примену поменутог споразума недавно је позвао шеф Делегације ЕУ у Скопљу. Иначе, Нуландова је последњи пут у Скопљу била у ово време прошле године.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скопље због загађења увело бесплатни јавни превоз

0 (0) Влада Северне Македоније усвојила је препоруке и мере због високог нивоа загађења ваздуха …

Грчки удар на српску цркву могао би да има ВЕЛИКЕ ПОСЛЕДИЦЕ по регион

0 (0) НАМЕТАЊЕ посредништва Васељенске патријаршије између Српске патријаршије и непризнате Македонске православне цркве (МПЦ) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *