fbpx

Андреј Бабиш: Чешка неће напустити Мађарску и Пољску у њиховом спору са ЕУ око наводног кршења основних демократских вредности и угрожавања правне државе

0
(0)

Чешки премијер Андреј Бабиш изјавио је да Чешка неће напустити Мађарску и Пољску, савезнике у Вишеградској групи, у њиховом спору са Европском унијом.

Спор је настао око наводног кршења основних демократских вредности и угрожавања правне државе.

Како је додао, “ко зна да ли би на ред потом могла да дође и Чешка”.

„Свугде су демократски избори. Све протиче у складу са законима и мислим да евентуално угрожавање демократије могу боље да процене сами Мађари или Пољаци него европосланици или чиновници у Бриселу. Чешка свакако неће напустити своје савезнике. Сигурно је да ми се не допада представа да Европска комисија води истрагу против Пољске или Мађарске. Ко зна да ли на основу лажних вести то после може да очекује и Чешка“, казао је премијер Бабиш у интервјуу за викенд издање чешког дневника Право.

Покретање казнене процедуре против Мађарске ове седмице, по члану 7. Споразума ЕУ, због гажења демократских вредности и угрожавања правне државе, каква је покренута прво крајем прошле године против Пољске, Бабиш је, иако се поводом Пољске није оглашавао, сада назвао атаком на целу Вишеградску групу и то поводом одбијања избегличких квота.

„На све то ја гледам као на напад на Вишеградску групу која сјајно функционише, која је победила избегличке квоте, која се бори против нелегалне миграције и која критикује буџет ЕУ зато што скандалозно предлаже да се након Брегзита повећају средства за структуре ЕУ“, рекао је Бабиш.

Чешки премијер присвојио је за себе и мађарског премијера Виктора Орбана све заслуге за то што је ЕУ одустала од избегличких квота, игноришући напоре пољских власти, владе прво премијерке Беате Шидло а сада премијера Матеуша Моравјецког, и Словачке, пре свега бившег премијера Роберта Фица, који је чак ЕУ због квота тужио суду ЕУ.

„Не, не. То сам био углавном ја и мађарски премијер Орбан. Ми смо у четири ујутру ратовали у Бриселу против квота и постигли смо да тај бесмислени систем буде укинут“, рекао је Бабиш Праву.

Као тајкун чешког агросектора и хемијске индустрије, други најбогатији предузетник у Чешкој, чије богатство се према листи магазина Форбс удвостручило откако је ушао први пут у владу као министар финансија и у великој мери зависи од дотација, било чешких било из ЕУ, премијер Андреј Бабиш има већ и лично проблеме са Бриселом.

Прво је након истраге ОЛАФ-а морао да врати два милиона евра дотација за породичну фарму Родино гнездо близу Прага, због махинације да је наменски пре 10 година извео фарму из свог концерна Агроферт, како би из Брисела добила дотације за мала предузећа а када је прошао контролни период од пет година, поново је фарму вратио у Агроферт, због чега је Бабиш оптужен за кривично дело и у Чешкој и одговараће пред судом.

Крајем лета Транспаренси интернешенел и чешка опозициона Пиратска странка послали су пријаву Европској комисији да истражи да ли је према новој пооштреној европској директиви која важи од 2. августа Бабиш у сукобу интереса, јер иако је због националних закона пренео власништво над Агрофертом у поверенички фонд и формално нема са њим везе, јасно је да од пословања Агроферта користи има и даље једино он.

Нови европски прописи против сукоба интереса не односе се више само на чиновнике, већ од 2. августа и на министре и премијере а уколико би се показало да Бабиш контролише Агроферт и преко повереничког фонда, остао би без права на новац из заједничке касе ЕУ.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СЗО ЗАБРАНИЛА ОБДУКЦИЈЕ: Италија се оглушила о наредбу и ево шта је открила код умрлих од, како сви тврде, короне!

4.5 (195) Италијански лекари нису поштовали глобални закон СЗО о здравству, који их позива да …

ШОKАНТАН ПРЕОKРЕТ У ИТАЛИЈИ: Лекари и правници тужили владу: “Болесници убијани интензивном негом и респираторима”

4.4 (111) Истражитељ Паqуале Баццо, заједно с инфектологом Гиулио Тарро и суцем Ангелом Гиоргианнијем, поднеће …

Један коментар

  1. Време је за формирање и реобнову Мале Антанте чију ће кичму чинити: Пољска+Чешка+Словачка+Мађарска+Србија+Грчка. Тако ће се вратити на светло дана све обавезе Немачке у односу на ратне репарације из Првог и Другог светског рата. Знамо да ратни злочини не застаревају.
    Исто се односи на ратне репарације које мора платити Хрватска за Први и Други светски рат. У питању су, са каматама, десетине хиљада милијарди евара-долара и нема шансе да то Немачка и Хрватска преживе. А и зашто би…!!! Те су две земље апсолутни, светски, европски и балкански реметилачки фактори. Без њих, као самосталних држава, свет би био и мирнији и успешнији, а у етичком смислу-бољи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *