Економија

Руска компанија У голд: Дали смо бољу понуду за РТБ „Бор“ од Зиђина

* Кинеска компанија Зиђинг у наредних 6 година предвиђа производњу од 120 000 до 150 000 док је руски У голд тендерском понудом гарантовао (за исти период) производњу од 220 000 тона бакарног концентрата, што је огромна разлика – између 70 000 и 100 000 тона

* Поређења ради, РТБ Бор тренутно на годишњем нивоу производи 35 000 тона од сопственог бакарног концентрата, што би било повећање 6 пута

________________________________________________________________________

ПРЕДСТАВНИЦИ компаније У голд, која је била једна од два понуђача за куповину већинског пакета Рударско-топионичарског басена “Бор”, изразили су незадовољство не само одлуком Владе Србије да се определи за понуду кинеске компаније Зиђинг, него и односом државних органа Србије према овој компанији из Русије.

Представници У голда сматрају да је њихова понуда неуопоредиво боља и повољнија за државу Србију, као и да је надлежни нису верно и на адекватан начин презентовали јавности у Србији.

Основна квалитативна разлика је што понуда руске компаније не предвиђа само задржавање постојећег већ повећање броја запослених у РТБ “Бор” и што је важније – знатно повећање обима производње и реализације, што би буџету државе Србије обезбедило знатно веће финансијске приливе.

Поред очувања радних места за 4880, након реализације инвестиционог програма предложеног од У голда, руска компаније је планирала отварање још 1000 нових радних места.

Кинеска компанија Зиђинг у наредних 6 година предвиђа производњу од 120 000 до 150 000 док руска компанија за исти период гарантује производњу од 220 000 тона бакарног концентрата, што је огромна разлика, између 70 000 и 100 000 тона.

Поређења ради, РТБ Бор тренутно на годишњем нивоу производи 35 000 тона од сопственог бакарног концентрата, што би било повећање 6 пута.

У голд тврди да ће годишњи промет у периоду од 2019. до 2024. износити 3,5 милијарди америчких долара.

Такође се очекује да ће ниво пореских дажбина у том истом периоду од 2019.до 2024. премашити 350 милиона америчких долара.

Представници руске компаније истичу да се такође подразумева њихово преузимање дугова РТБ “Бор” у висини од 200 милиона долара, као и да је њихова понуда заснована на реалном а не на фризираном бизнис плану и да за свој инвестициони програм има банкарске гаранције. Такође истичу да их држава још није обавестила о кинеском бизнис плану иако је то била обавезна по закону, као и да су они спремни да ангажају релевантне међународне ревизоре да ураде реалну анализу њихове понуде, уверени да су они прави победници на овом тендеру.

Држава би обезбедила по основу повећања запослених и производње велике финансијске приливе а знатно би се повећао и удео РТБ Бора у БДП земље. Имајући у виду да је реч о бакру, извозном производу у чијој производњи (за разлику од других, где преовлађују увозне компоненте попут ФИАТА) доминирају домаће, дао би се допринос уравнотежењу трговинске размене земље.

Представници руске компаније истичу да су о својим ставовима поводом продаје РТБ “Бор” обавестили надлежне органе Руске Федерације и Републике Србије.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Представници „Ју голда“ сматрају да је њихова понуда неупоредиво боља и повољнија за државу Србију, као и да је надлежни нису верно и на адекватан начин презентовали јавности у Србији
    ++++
    Да, повољнија за државу Србију.
    Али, не и за онај антрополошки шљам кога интересује тачан одговор на њихово омиљено питање: „ А колики је мој део ? „

  2. Продаја РТБ Бор је као свака продаја, ко да више – коме? Клечање и пузање ΛV пред кинезима се исплатило и те како. Коме?

  3. Продаја РТБ Бор је као свака продаја, ко да више – коме? Клечање и пузање ΛV пред кинезима се исплатило и те како. Коме?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!