fbpx

Ања Филимонова: Запад појачава притисак на Балкан

0
(0)

Београд – Чују се нови „субверзивни сигнали, погубни за српске националне интересе“, истиче за Данас Ања Филимонова, научна сарадница Института за балканистику Руске академије наука. „То је закамуфлирано у формулацији достићи напредак по питању Косова, обратити већу пажњу на Босну, следити јединствену спољну политику ЕУ, што се пре свега односи на Русију и Републику Српску у БиХ, појачати сарадњу са Албанијом и Косовом, определити се по питању сукоба у Украјини. Појавио се и захтев, засад камуфлиран као пожељно би било, да Александар Вучић посети Сребреницу.

Није речено ништа конкретно, али је по смислу све апсолутно јасно. Не може да се не појави осећање да у овом тренутку западна хидрауличка преса која дави Србију скоро 20 година појачава динамику притискања. Све то не представља ништа друго него појаву ново-старих праваца борбе западног фактора против српског корпуса на Балкану“, тврди Филимонова.

Поводом тврдњи да ће САД помоћи Србији да смањи зависност од руског гаса путем прикључења на гасовод који подржава Вашингтон, саговорница нашег листа која је и одговорна уредница интернет портала Фонд стратешке културе на српском језику, каже да у овом тренутку Азербејџан нема количине гаса које су потребне Србији.

„У вези са тим, треба додати да се засад ради само о спекулативном пројекту са неизвесним шансама за реализацију, у смислу потреба Србије. У овом тренутку једино Русија располаже са довољном количином гаса и могућностима за организовање испорука, па из тога следи да је потребно тражити оперативни и конструктивни излаз управо у правцу тражења путева за испоруке руског гаса у балканске земље“, истиче Филимонова.

Коментаришући прошлонедељну посету премијера Србије Александра Вучића Вашингтону, Филимонова констатује да је амерички амбасадор Мајкл Кирби као конкретан резултат навео само објаву о усаглашавању, које се одржало јуче, представника српских компанија са представницима Генерал електрика, заинтересованог за производњу српског бакра.

– Пошто претходни „велики“ пројекти са западним компанијама не само да нису овенчани успехом, него и изазивају озбиљна питања о усклађености са српским националним интересима, то и нови „посао века“ не изазива посебан оптимизам. Због тога не може да не изазове озбиљну забринутост захтев Мајкла Кирбија, који је изнет на следећи начин: „Када је у питању америчка подршка, одговор је „да“, имате нашу политичку подршку. Када ме питате да ли је она безусловна, морам да вам кажем, желимо да вас подржимо, али и ви морате да урадите свој домаћи задатак“. Апсолутно је несхватљиво по којим основама Србија мора да извршава било чије „задатке“. Представници западних земаља више се и не труде да појасне због чега им је српски народ толико „дужан“, све време „дужан“. Иако би у стварности требало да буде дужан само својим будућим поколењима, својој држави, то је онај дуг који стоји у основи „раисон д’етре“ било које нормалне државе. Сви ми одлично схватамо да су једна ствар пропагандистичке изјаве, а друга ствар реално деловање – сматра саговорница Данаса.

Највише гаса Турској

Наша саговорница објашњава да се Трансјадрански гасовод (ТАП) налази тек у фази пројектовања. „Претпоставља се да ће до 2019. године почети испоруке гаса из Азербејџана у Западну Европу, конкретно, на југ Италије. Међутим, велики део азербејџанског гаса уз организацију испорука гаса посредством ТАП-а остајаће у Турској, од укупно 10 милијарди кубних метара гаса, тамо ће остајати шест милијарди. И само остатак од четири милијарде кубних метара гаса, неупоредив са потребама, може бити предвиђен за земље Балкана“, прецизира она.

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Foreign Policy: Пандемија демонтира глобализацију и америчко лидерство

0 (0) * Професор међународних односа на Харвардском универзитету Стивен ВОЛТ: „COVID-19 ће убрзати прелазак …

Западни Балкан још на чекању: ЕУ изузела Швајцарску и Норвешку од забране извоза медицинских средстава

0 (0) Европски комесар за трговину објавио је у данашњем саопштењу, с обзиром на ситуацију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *