fbpx

Антић најавио поскупљење струје

0
(0)

БЕОГРАД – Министар енергетике и рударства Александар Антић најавио је данас да ће струја у Србији поскупети, али није прецизира када, ни за колико.

„Могуће је да ће у наредном периоду бити корекција цена струје, али далеко ниже од тих 30 одсто како се говори у јавности, реч је о минималном поскупљењу струје”, рекао је Антић за Радио-телевизију Србије (РТС).

Подсетио је да је процедура поскупљања таква да Електропривреда Србије (ЕПС) поднесе захтев Агенцији за енергетику Србије, која затим разматра и одобрава поскупљење.

Струја у Србији је последњи пут поскупела августа 2013, за 10,9 одсто за домаћинства, а 12,8 одсто за привреду.

Министар је најавио додатне попусте за оне који редовно плаћају рачуне за струју.

Он је рекао да ће остати попуст од пет одсто за све који редовно плаћају рачуне и додао да Министарство планира увођење додатног попуста за оне који смање потрошњу у року од три месеца.

Антић је најавио могућност и повећања бесплатних киловат сати струје за социјално угрожене грађане.

До сада су социјално угрожени имали право на до 250 киловат сати струје бесплатно месечно, а, по Антићевим речима, „постоје случајеви где јако сиромашни троше пуно струје”, због чега се планирана повећање квоте бесплатних киловата.

Он је навео да је „стрес-тест” показао да, уколико Рударски басен „Колубара” и остали угљенокопи раде пуним капацитетом, Србија неће морати да увози струју.

Министар рударства и енергетике рекао је и да ће испумпавање воде из поплављеног копа Тамнава – Западно поље РБ „Колубара” почети 10. септембра, а по тендеру рок да се тај посао заврши је 90 дана.

Антић је рекао да у подземном складишту гаса „Банатски двор” има више од 450 милиона кубних метара гаса што даје стабилност у случају кризе, али да ти није довољно да се обезбеди пуна потрошња у зимским месецима. 

 
Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ли ЕПС користи пандемију као изговор да свима жестоко надува рачуне за струју?

5 (6) Пандемија ковида 19, због које се од половине марта код куће борави током …

ШТА ЈЕ СА СТРУЈОМ? Ни зими нам нису били овако високи рачуни

5 (9) Многи грађани су остали затечени, али и шокирани када су добили рачуне за …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *