фото: Forenzicka patologija i ekspertizna dijagnoza

„Апсолутне неистине да су рађене обдукције заражених короном, није тачно ни да се ради о младим особама“

2.3
(3)

Специјалиста судске медицине др Слободан Савић у емисији Студио Н1 Ливе демантовао је информације да су у на Институту за судску медицину рађене обдукције на пацијентима који су умрли од последица инфекције Kовид 19.

„Ништа од онога што је сензационалистички пласирано као ‘прича о обдукцијама ковид позитивних’ није тачно, већ је једно онлајн предавање потпуно неадекватно интерпретирано и пласирано у медијима, што је изазвало страх и панику“, каже за Нова.рс др Слободан Савић, професор судске медицине.

“Вирус корона уништава органе до потпуне непрепознатљивости, чак више него злогласна гангрена, па је после његовог смртоносног похода кроз људско тело и искусним обдуцентима тешко да разазнају тип ткива” – овако је за “Новости” кардиолог проф. др Миљко Ристић испричао како су након обдукције изгледала тела умрлих од ковида 19. Проблем је само што се те обдукције изгледа – нису ни догодиле.

„Алармантна је вест која је изазвала панику, нарочито млађих родитеља, у вези обдукција преминулих особа од последица коронавируса, а код нас у Институту према инструкцијама се не раде обдукције на таквим пацијентима. Чак се врши „ПЦР“ тестирање пре вршења редовних обдукција. Најједноставније објашњење је што код нас не постоје обдукционе сале које су опремљене за то да се обдукције изврше на безбедан начин и по чланове обдукционог тима, и због спречавања ширења заразе обдукционим материјалом“, наводи Савић.

Додаје да је објављена вест заснована на нетачној интерпретацији дела „онлајн“ трибине која је још 11. маја стављена на „Јутјуб“, на којој је професорка патологије држала предавање.

„Нека запажања су приказана на основу анализе 17 случаја, али је и професорка рекла да су то случајеви високо суспектни на ковид 19. Kод тих слулчајева није доказано да је корона у питању, и да је то узрок смрти. Такође, нису тачни подаци да се ради о претежно младим особама, нити да су органи измењени до непрепознатљивости“, наглашава Савић.

“Писало се да се ради о 17 обдукција умрлих од ковида 19, да се ради о томе да углавном умиру млади, да је клиничка слика бурна, да умиру за 24 до 48 сати, да им се сви органи мењају, малтене ‘распадају’ до непрепознатљивости и на крају још се каже да чак и они који преживе, да се тешко опорављају – то су све паушалне, неаргументоване и погрешне тврдње”, наглашава др Савић.

“Прво, обдукције оних који су доказано позитивни на ковид се уопште не раде, што је у складу и са препорукама Светске здравствене организације. То је потврдио и министар здравља Златибор Лончар, и то важи у Србији и у свету”, наглашава др Савић.

Према његовим речима, објављене су апсолутно нетачне информације о обдукцији пацијената чија је смрт узрокована последицама коронавируса.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Несторовић о Ковид-19 апокалипси и вакцинама – Заштита од болести или страха?! (видео)

5 (4) Гост: Проф др Бранимир Несторовић – Начелник одељења за алергологију, пулмологију универзитетске дечије …

У Дому за старе Бежанијска коса 100 заражених, министарка Дарија Кисић Тепавчевић ћути као заливена (видео)

5 (2) У Дому за старе „Бежанијска коса“, према сазнањима Нова.рс, коронавирусом је заражено око …

Један коментар

  1. Od nekada najzaštićenije zemlje od koronavirusa sada smo najzaraženija zemlja. Svi zatvoriše granice da naši ljudi ne mogu da je pređu. Gospodo iz Kriznog štaba pričajte svojim jezikom, znanjem i umećem i dajte reč struke državi. Vi pričate jezikom vođe, koji je učinio da od one situacije kada smo imali jednog ili ni jednog umrlog od koronavirusa, a sada smo došli na brojku deset umrlih na dan. Uzrok nisu protesti, već ukidanja vanrednog stanja, igranja utakmica pred punim stadionima i salama, proslave mature, predizborne kampanje, a glasanje je najmanje uticalo na to, već proslave pobede kada su zaraženi Maja, Đurić, Vulin, Čeda, Čadež i drugih, a protesti su bili kasnije i eventualni negativni rezultati će se pojaviti kasnije. Doktori medicine pričajte svojim jezikom i jezikom struke, nemojte koristiti jezika laika-vlastošće iako su sila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend