Апсурдно: Извршитељи наплаћују и када нема дуга

Апсурдно: Извршитељи наплаћују и када нема дуга

5
(2)

Суботица — У мору апсурда које Србија приређује својим грађанима недавно су се догодила два случаја који се косе са здравим разумом.

Наиме, извршитељи желе да наплате свој рад од странке у поступку која није ни требало да буде део самог поступка.

На адресу једне Суботичанке недавно је стигло обавештење од суда да је против њене некадашње фирме покренут поступак због наплате дуговања.

После првог шока због чињенице да је терете за нешто што не дугује, уследио је нови – мора да плати трошкове поступка извршитеља, преноси портал Суботица.цом.

Шокантан случај

„Пре непуних недељу дана добила сам обавештење од нашег суда да је покренут поступак против мене, односно фирме коју сам затворила пре скоро пет година. У том обавештењу стоји да извршитељ има намеру да наплати дуг који је износио више десетина хиљада динара, по основу неколико неплаћених фактура у низу, од истог добављача. Била сам сигурна да немам дугова, али ипак проверила сам своју документацију, пронашла налоге за пренос, отишла код добављача и добила картицу купца, не само да им не дугујем него сам и у претплати“, каже 72-годишња пензионерка из Суботице.

„Са тим овереним папиром отишла сам до извршитеља, али тек тада је уследио прави шок. Прво су ми рекли да папир могу да уваже, али да сам у обавези да исплатим трошкове извршења и самог поступка, који су скоро три пута већи од основице. На моје питање зашто морам да плаћам било шта јер нисам дужник и није било основа да се покреће поступак принудне наплате, добила сам одговор да неко мора да сноси трошкове њихове ’услуге’. Остала сам запрепашћена, у неверици да овако нешто може да се деси у једној држави која се сматра правном“, рекла је.

Суботичанка је у законском року поднела приговор, приложила документацију (копије налога за пренос и картицу купца од добављача) по којој недвосмислено нема дуга, односно да је измирен пре покретања поступка, сада очекује реакцију суда и да види да ли ће упасти у раље правних апсурда или ће се њен предмет окончати једини логичним епилогом – поништењем потраживања, а ко ће сносити трошкове свакако не би требало да се тиче ње, пише Суботица.цом.

„Већ у старту морала сам да сносим трошкове адвоката који ми је писао приговор, питам се да ли ће неко надокнадити моје трошкове“, пита се она.

„Сама претња извршитеља је стрес по себи и веома ме је узнемирило, а сада ми наилазе трошкови које уопште нисам планирала!“, додаје огорчено.

Други пример

Сличан случај, али са једним јавним предузећем, имала је и друга суграђанка, али је она, како каже, своје право остварила тек када је ангажовала адвоката.

„Нисам желела да платим оно што не дугујем. Kако су извршитељи упорно тврдили да ипак морам да платим трошкове, ангажовала сам адвоката и тек тада су одустали од наплате“, додаје саговорница суботичког портала.

У пракси извршитеља, како сазнаје портал, овакви случајеви нису реткост, а дешавају се углавном због неажурираних података предузећа која потражују дуговања.

Грешка у систему

„Грешка је у целом систему. Дуг је постојао, али је он у неком моменту измирен. Међутим, та информација није дошла до извршитеља и он је покренуо поступак. Kада би извршитељи проверавали сваку добијену картицу то би трајало у недоглед, предузећа би требала да буду та која ажурирају своје податке“, објашњавају у једној канцеларији извршитеља.

Међутим, када је поступак већ покренут, неко мора и да га плати. Ту почиње „натезање“ између странке, која нема правни основ за плаћање јер није дужна, и извршитеља, који жели да наплати свој рад. Неки се договоре да плате по пола, неки да се одбије камата, док неки прете адвокатом…

Једино логично и правично је да учесник у поступку за којег се утврди да није дужник, да тада и престају све његове обавезе према било коме, предочава наш саговорник, дугогодишњи предузетник, који такође сматра да је систем такав да превише даје слободу извршитељима, па чак иако се то коси са здравим разумом.

Суботица.цом

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Новаковић: Вучевићевом пријатељу Босанцу уговор од 100 милиона евра за очитавање бројила

Новаковић: Вучевићевом пријатељу Босанцу уговор од 100 милиона евра за очитавање бројила

5 (6) Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да је осуђени криминалац Марко …

Напредна лоповска банда је само преко Царине опљачкала буџет за око осам милијарди евра!

Напредна лоповска банда је само преко Царине опљачкала буџет за око осам милијарди евра!

5 (8) Неколико крупних криминалаца из врха напредњачког картела преко Царине је оштетило буџет за …

5 Коментара

 1. Ако неком ко ствари посматра са стране и још малобројним НОРМАЛНИМ становницима Апсурдистана, неке ствари изгледају апсурдно, У АПСУРДИСТАНУ САМО НОРМАЛНЕ СТВАРИ МОГУ БИТИ АПСУРДНЕ.
  Све НАОПАКО И СУЛУДО, по налогу ИДИОТСКЕ ВЛАСТИ, ТРЕБА ДА ИЗГЛЕДА САСВИМ НОРМАЛНО !

 2. „иако се то коси са здравим разумом“ – каже се у чланку.

  Једино што се коси са здравим разумом је што српски народ ћутке трпи издајнике и криминалце да њиме, као са магарцем манипулишу.

 3. dzabolebarosi, sibicari, izvrsitelji, ubice stijovici, iz bosne, ustasluka i prevalitane dotumarali gurbeti, akademici, nacionalni penzioneri i ostali ,,doktori,, od tudjeg rada i muke otimaci, hijene i paraziti, bezskrupulozni, bezobzirni, pred nicim ne stajuci i nicega se ne stideci, dugo i predugo ste na ovom svetu, mere ne znajuci i ohrabreni carem picoustim; ovo vecno ne moze trajati, Majke Stojanke zakon je to sto ce vas oduciti i od nerodjenih otimati i na njihov racun ziveti. — pa i one, koje ste iz zemlje isterali, nasli ste nacina kako i njima otimati.
  — zlo cinjeno i ponavljano obicaj i zakonsko pravo postaje, a otimac i zlikovac uzor, i ako malouman je, pa se ljuti ako njegovie nauke ne priznajes i cast mu odajes. ODJEBITE PU

 4. Srbine, kupi pusku i kad ti taj ludak dodje u kucu i
  da ti pleni stvari, pokosi ga rafalom i neka ide u grob.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend