Асад подржао Трампа: Међу сиријским избеглицама има терориста

Председник Сирије Башар ел Асад изјавио је данас да међу милионима сиријских избеглица на Западу дефинитивно има терориста.

Асад је у интервјуу који преноси агенција Асошиејтед прес (АП) рекао да то не значи да се међу избеглицама налази „значајан“ број терориста, али да их има довољно да почине злочине.

Како наводи агенција АП, сиријски председник сматра терористичким све оружане опозиционе групе у сукобу који од 2011. године бесни у тој земљи.

Он није желео да коментарише уредбу америчког председника Доналда Трампа о забрани уласка путника из седам прежно муслиманских земаља у САД, међу којима је и Сирија, називајући то питањем „америчког суверенитета“.

Асад је навео да је његов приоритет да те грађане врати у земљу, а не да им помогне да емигрирају.

АСАД: ЖИВИМО У ЕРИ ЛАЖНИХ ВЕСТИ

Асад је рекао је да су нови наводи о мучењима и масовним вешањима у једном од његових војних затвора производ „ере лажних вести“ и одбацио предлог председника САД Доналда Трампа о успостављању „безбедносних зона“ за цивиле у Сирији.

Он је у интервјуу за „Јаху њуз“ оптужио организацију за одбрану људских права Амнести Интернешенал која је то пренела вест о погубљењима у затворима да је измислила доказе да би дискредитовала његову владу.

„Можете да лажирате било шта ових дана. Живимо у ери лажних вести“, рекао је председник Сирије у интервјуу.

Асад је упитан да коментарише извештај Амнестија да је између 5.000 и 13.000 затвореника убијено у „срачунатој кампањи вансудских погубљења“ у војном затвору код Дамаска између 2011. и децембра 2015.

Ово је први интервју који је Асад дао од преузимања дужности новог председника САД.

Асад је упозорио Трампову администрацију да не поставља нове трупе у Сирију да се боре против Исламске државе без његовог одобрења и одбацио Трампову идеју о успостављању „сигурних зона“ у његовој земљи.

Трамп је у јануара рекао да америчка влада размишља о успостављању безбедних зона за прихват расељених Сиријаца.

Сиријски председник је рекао да тај предлог „уопште није реалистичан“ и да „безбедносне зоне за Сиријце не могу бити успосављене док нема стабилности и безбедности. Тамо где немате прилива терориста подржаних од суседних или западних земаља“.

Он је рекао да „уопште нису потребне безбедносне зоне“ и да је много одрживије, практичније и јефтиније да постоји стабилност него да се формирају безбедносне зоне.

Асад је оценио да „дефинитивно“ има „симпатизера терориста“ међу милионима избеглица који беже од сукоба у његовој земљи на Запад. Није рекао колики број али је додао да „није потребно да буде велики број, јер не треба велики број да би се починиле страхоте“.

Он је изразио наду да ће сарађивати са Трамповом администрацијом, али само после „приближавања“ између Руса и Американаца.

Упитан о Трамповом указу о забрани уласка држављана седам муслиманских земаља, међу којима је и Сирија рекао је да није његово место да то коментарише али је додао да је његов приоритет да охрабри избеглице да се врате у Сирију.

Бета

Актуелно

Трамп: Лов на вештице поводом Русије остаће запамћен као мрачни период у историји САД

ДОНАЛД Трамп – користећи чињенице и оцене из извештаја генералног инспектора Министарства правде САД – …

Трамп Јункера на самиту G7 неколико пута назвао „суровим убицом“

УТИЦАЈНИ лист крупног америчког капитала The Wall Street Journal објавио је да се Доналд Трамп …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons