Асанжу преостала још само жалба Врховном суду Велике Британије

Асанжу преостала још само жалба Врховном суду Велике Британије

0
(0)

СУД У ЛОНДОНУ ПОТВРДИО ПРВОСТЕПЕНУ ПРЕСУДУ ДА ОСНИВАЧ WIKILEAKS БУДЕ ИЗРУЧЕН ШВЕДСКОЈ

  • Уколико се догоди да Врховни суд жалбу одбаци као недопуштену, оснивач WikiLeaks Џулијан Асанж биће изручен Шведској у наредних десет дана
  • Формално, у Шведској не постоји оптужница против Асанжа, а европска потерница за њим расписана је зато што је одбио да се јави штокхолмској полицији и бекства у Велику Британију

        СУД у Лондону одбацио је жалбу Џулијана Асанжа, оснивача планетарно познатог сајта WikiLeaks, и потврдио првостепену одлуку да он буде изручен Шведској.

        Држављаним Аустралије и бивши хакер – 40-годишњи  Асанж – покушавао је од децембра 2010. (када се добровољно предао британској полицији) да осујети своје изручење Шведској чији тужилац има намеру да га испитује о целом низу наводних „сексуалних преступа“, укључујићи и силовање. Формално, у Шведској не постоји оптужница против Асанжа, а европска потерница за њим расписана је зато што је одбио да се јави штокхолмској полицији и бекства у Велику Британију.

        Крајем фебруара 2011. године – да подсетимо – лондонски судија Белмарш Хауард Ридл прихватио је шведски захтев за његово изручење, али су се Асанжови адвокати на ту одлуку жалили. А сви су изгледи да ће срочити жалбу и на ову последњу одлуку и да ће је упутити Врховном суду Велике Британије.

        Уколико се догоди да Врховни суд жалбу одбаци као недопуштену, оснивач WikiLeaks биће изрушен Шведској у наредних десет дана.

        Иначе, Асанж ће и решење Врховног суда чекати у једном месташцу на истоку Енглеске где је на условној слободи, са „Цецином наруквицом“ на нози и обавезом свакодневног јављања у локалну полицију. Међутим, захваљујући кауцији коју је платио, Аустралијанац има право да јавно наступа, па то и користи да држи предавања и наступа на митинзима.

Асанжу преостала још само жалба Врховном суду Велике Британије

        Минулог пролећа су се појавиле информације да ће Асанж написати аутобиографију да би имао одакле да покрије судске и остале трошкове. Имао је, већ од старта, понуду за ауторски хонорар од најмање милион фунти. Књига се у септембру појавила у књижарама, али са скандалом.

        Шкотска издавачка кућа Canongate штампала је књигу без Асанжове сагласности. Као и у већини других сличних случајева, ствар је прилично замршена.

        Шкоти су Асанжу дали аванс за будућу књигу. Он је ангажовао „професионалног аутора“ којем је – у диктафон – испричао најбитније епизоде свог живота и каријере, али није дао сагласност за штампање јер му се прва верзија књиге учинила „исувише интимном“. Пошто је Асанж одуговлачио а није враћао аванс, Шкотланђани су одлучили да ту верзију објаве и учинили су то под насловом „Неодобрена аутобиографија“.

        Нејасно је да ли Асанж и даље одржава везе са својим WikiLeaks-ом. Било како било, сајт је недавно објавио да привремено „замрзава деловање“ због финансијских проблема.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Британци не пристају на полицијску репресију: Протести прете да ескалирају (видео)

Британци не пристају на полицијску репресију: Протести прете да ескалирају (видео)

5 (2) Протести који тресу Велику Британију могу да ескалирају, јер грађани неће пристати на …

Нове "невоље" у Белфасту – демонстранти напали полицију Молотовљевим коктелима и каменицама (видео)

Нове „невоље“ у Белфасту – демонстранти напали полицију Молотовљевим коктелима и каменицама (видео)

5 (1) Маскирани демонстранти запалили су аутомобиле и бацали Молотовљеве коктеле на полицијска возила током …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend