fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Атлантиђанка на шпијунирање запослених потрошила 2,8 милиона
Атлантиђанка на шпијунирање запослених потрошила 2,8 милиона 1

Атлантиђанка на шпијунирање запослених потрошила 2,8 милиона

У министарство Зоране Михајловић постављен посебан софтвер у циљу контроле рада запослених, трошкови 25.000 евра.

На захтев министарке енергетике, развоја и заштите животне средине Зоране Михајловић, у њен ресор је постављен посебан софтвер, чији је задатак, практично, шпијунирање запослених, а који кошта невероватних 2.820.690 динара (око 25.000 евра), открива Курир. Систем који евидентира доласке, одласке и одсутност запослених у министарству урадио је и поставио „Институт Михајло Пупин – Аутоматика“.

Очистимо Србију

Занимљиво је да је и Оливер Дулић, претходник Зоране Михајловић, такође потрошио око 25.000 евра на израду сајта „Очистимо Србију“, што је изазвало оштру критику и осуду јавности. Министарка Михајловић сад је милионе државних пара дала на опрему за видео-надзор, који обухвата шест камера, видео-сервер, радну станицу и тзв. свич пакет (који омогућава живу слику и репродуковани материјал), као и трокраке баријере и механичка врата за пролаз хендикепираних лица и идентификационе картице за сваког запосленог.

Михајловићева тврди да, упркос општој беспарици и кризи у држави, издвајање готово три милиона динара за софтер за контролу запослених није никакав луксуз.

Празне канцеларије

– Не кошта много ако имате 500 запослених који су углавном бахати и не долазе на посао. Кад сам постала министар, отишла сам да се поздравим са запосленима у згради СИВ 3 и затекла малтене празне канцеларије. Од 200 запослених, срела сам се можда с половином. То је недопустиво – каже за Курир министарка.

Одлука о куповини опреме за контролу запослених у министарству донета је 29. новембра 2012, кад је покренут поступак јавне набавке мале вредности. Пријавили су се Институт „Михајло Пупин“, СДД „Информејшен технолоџи груп“ и „Алмакс сикјурири системс“. Уговор је закључен 9. јануара ове године са Институтом „Михајло Пупин“ јер су, како нам је речено у министарству, понудили најнижу цену.

Михајловићева: Забушанте ће заменити вредни људи

Она тврди да није постојао други начин за дисциплиновање запослених у министарству, те да ће се уложених 25.000 евра за софтвер врло брзо исплатити?!
– Иако знате да неки чиновник не долази на посао, према Закону о државној управи не можете да га отпустите без доказа. Прво смо покушали да уписујемо доласке и одласке у књигу, алии ту су изврдали јер су покривали једни друге. Ја не могу сваки дан да бележим да ли 500 људи (не) долази на посао. Понашају се као деца, одрасли људи који раде за државу и имају сигуран посао, редовну плату. Зато је решење увођење софтвера, који ће се исплатити јер ће нераднике и забушанте заменити вредни људи – закључује министарка Михајловић.

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

А да прво направите и оспособите нормалну железничку станицу у Београду од тих 5 милијарди евра? 11

А да прво направите и оспособите нормалну железничку станицу у Београду од тих 5 милијарди евра?

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да је вредност инвестиција …

За ауто-путеве дајемо дупло више од уговореног 12

За ауто-путеве дајемо дупло више од уговореног

Иако је министарка грађевинарства Зорана Михајловић најавила да ће коначна рачуница бити тек изведена, изградња …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *