Аустрија протерује имаме, забрањен рад седам џамија

Аустрија протерује имаме, забрањен рад седам џамија

Аустријска влада одлучила је да примени постојећи Закон о исламу и забрани рад седам џамија, као и да расформира удружење “Арапска верска заједница”, саопштио је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Курц је, на конференцији за новинаре, објаснио да се ради о “џамији сивих вукова” која је блиска турској организацији “Атиб”, као и “арапској верској заједници”, којој се забрањује рад њених шест џамија.

Атиб је организација којој се већ дуже време пребацује да шири турски национализам, а под том кровном организацијом у Аустрији делује више од 60 удружења.

Што се арапске установе тиче министар вера Гернот Блимел је објаснио да је одлука донета због пропагирања салафизма и финансирања из иностранства.

Удружењу “Арапска верска заједница” се забрањује проповедање ислама и организација веронауке.

Блимел је казао да се деловало заједно са Исламском верском заједницом у Аустрији, која се дестинцирала од тих џамија и верског удружења.

Такође, како је пренео Курц више имама је протерано због кршења закона о финансирању из иностранства.

Наиме, Закон о исламу, који је ступио на снагу пре три године на иницијативу Курца као тадашњег министра за интеграцију, предвиђа забрану финансирања имама и верских организација у Аустрији из иностранства.

До тада је више организација, као и имама било финансирано из Турске и других муслиманских земаља.

Министар унутрашњих послова Херберт Кикл рекао је да надлежне власти воде истрагу против укупно 40 имама, да се боравишна дозвола укида двојици имама, као да је истрага покренута против 11 имама који поседују боравишну дозволу.

– Када надлежне власти донесу одлуку, боравишни статус имама прелази са легалног на илегални, и као и код одбијених азиланата, ако не напусте земљу сами биће протерани – најавио је Кикл.

Што се осталих тиче, ради се о имамима који су затражили боравишну дозволу, а који је неће добити.
Од 260 имама, колико има у Аустрији, 60 је под сумњом да су финансирани из иностранства, указано је на конференцији за штампу, где је истакнуто да се сваки случај појединачно проверава.

Канцелар Курц је истакао да је Аустрија земља шароликости, и да је слобода вере једна од важних основа друштва, али додаје да истовремено мора бити јасно да је Аустрија и правна држава која има законска правила која регулишу суживот.

Истакао је да паралелна друштва и политички ислам немају место у овој земљи.
Указао је да је протеклих месеци спроведена истрага против појединих исламских организација, међу којима је и џамија у којој су деца наступила у униформама и користила поздрав “сивих вукова”.

По први пут смо искористили могућности које закон даје, а то је да протерамо имаме који су финансирани из иностранства и да расфомирамо једну верску заједницу. Блимел је нагласио да циљ мора бити да вера буде део решења у процесу интеграције, а не проблем.

– Није у супротности бити поносан муслиман и истовремено поносан Аустријанац. Али је јасно да ако се установе и личности не придржавају правила мора бити псоледица ако се угрожава јавни ред и мир – објаснио је он.

Вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе рекао је да се многи терористи позивају на ислам, а да постоје установе које су се бавиле индоктринацијом омладине.

– Мере су донете на основу чињенице да је било кршења закона о исламу и њима јасно стављамо до знања да нећемо само гледати скрштених руку – објаснио је он.

Танјуг, Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мигрант наоружан шкорпионом у комбију покушао да пређе аустријско-мађарску границу

Мигрант наоружан шкорпионом у комбију покушао да пређе аустријско-мађарску границу

Спремни за нова крвопролића, мигрантски расисти су наоштрени за нове нападе… У Аустрији је откриће …

Аустрија распоређује још војника на источну границу како би зауставила прилив миграната

Аустрија распоређује још војника на источну границу како би зауставила прилив миграната

Аустрија је објавила да ће распоредити додатне војнике на своју источну границу са Словенијом и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *