fbpx
Насловна / Свет / Европа / Аустрија: Влада планира да до 2019. године протера 50.000 лажних избеглица

Аустрија: Влада планира да до 2019. године протера 50.000 лажних избеглица

Беч — Аустрија ће до 2019. године протерати 50.000 избеглица, произилази из договора коалиционих партнера – Социјалдемократске партије (СПО) и Народне странке (ОВП).

Планирани су брзи поступци решавања молби за добијање азила, као и споразуми о реадмисији и додатни летови за превоз протераних избеглица.
На Самиту коалиционих партнера са гувернерима аустријских покрајина 20. јануара договорено је, како је јавност тада обавештена, увођење ограничења за прихват избеглица до 2019. године према којем ће у овој години бити примљено максимално 37.500 избеглица.

Међутим, медији сада преносе да је предвиђено и да се протера најмање 50.000 миграната.

Да би се тај број достигао, планирано је проширење листе безбедних држава порекла за земље као што су Мароко, Алжир, Тунис, Грузија, Монголија и Гана.

Молбе за добијање азила лица из тих земаља треба да буду решене за десет дана, по убрзаном поступку.

С тим у вези је планирано проширење броја чартер летова, при чему постоји намера да се анализира могућност коришћења транспортних авиона аустријске армије.

Према швајцарском узору, предвиђено је да се подстакне добровољно напуштање земље, а за то је предвиђена „помоћ за повратак“ у висини од 500 евра, ако лице прихвати да напусти земљи у прва три месеца од подношења захтева за азил, без чекања одговора или када лице, након негативног одговора не улаже жалбу.

Упола мање, односно 250 евра, добијаће лица која се одлуче да добровољно напусте Аустрију у року од шест месеци од подношења молбе, то јест након негативног одговора у другој инстанци, без даљих жалби.

„У Европи смо изазвали ланчану реакцију разума и то је добро. Морамо на свим нивоима да вршимо притисак, због чега ћемо повећати број протеривања“, најавила је министарка унутаршњих послова Јохана Микл-Лајтнер бечком дневнику „Кронен цајтунг“.

Она је указала да је планирано да се годишње из земље протера 12.500 људи.

Истовремено додаје да протеривањима не могу бити исправљене последице политике отворених граница.

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц био је главни иницијатор новог договора коалиционих партнера.

„Пакет за више враћања у земље порекла је важан, али је још важније да се оконча политика добродошлице и да се поново не пусти толики број избеглица у земљу“, поручује он.

Аустријски канцелар Вернер Фајман истиче да план сада мора да се практично примени, а у то спада да министар иностраних послова што пре закључи споразум о реадмисији са Мароком, у чему, како је подсетио су успели Шведска и Немачка.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српска војска и полиција уопште не чувају границу, навала миграната на граници Србије и Мађарске!

5 (18) У задњих пар недеља добијамо редовна обавештења од наших читалаца из северних српских …

ЧИЈА ЈЕ ОВО ДРЖАВА? У Сомбору протест против мигрантског терора, полиција приводила… (видео)

4.8 (4) Синоћ је, након неколико фејсбук објава о проблемима са мигрантима, односно значајног повећања …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *