Ауто-пут Сремска Рача-Kузмин од свега 17 километара кошта чак 225 милиона евра!

0
(0)

Деоница Сремска Рача – Kузмин на ауто путу Београд – Сарајево чија би изградња требало да почне у јуну, турској грађевинској компанији Тасyапи биће плаћена 225 милиона евра иако сходно њеној дужини не би требало да кошта више од 120 милиона евра, кажу добро обавештени извори Данаса који су желели да остану анонимни.

Наш саговорник наиме истиче да је дужина деонице Сремска Рача – Kузмин са мостом који треба изградити свега 17 километара и да је потпуно нелогично да за радове на њој треба издвојити чак 225 милиона евра.

– Разлог што је цена коштања тог пројекта преувеличана је компензација према фирми Тасyапи, која је иначе блиска председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану, с обзиром да је ангажована на изградњи јефтиних станова на југу Србије. Цена од 225 милиона за тако кратку деоницу без обзира што је у оквиру ње укључена и изградња моста је потпуно претерана – наводи наш извор. И други саговорник Данаса који је желео да остане анониман такође тврди да је цена од 225 милиона евра за деоницу од 17 километара нереална и наводи пример ауто пута Љиг – Прељина чија је изградња коштала нешто мало више од спорне деонице Сремска Рача – Kузмина, а дупло је дужа.

-Та деоница Kоридора 11 је дугачка око 40 километара, а радови су коштали 300 милиона евра. Сходно томе јасно је да деоница Сремска Рача – Kузмин никако не може да буде тако папрено скупа како јесте па да 17 километара кошта 225 милиона евра. Потпуно бесмислено јер се из овог поређења јасно види да деоница од 20 километара не може да буде скупља од 150 милиона евра – наводи наш извор.

Подсетимо, да је о изградњи деонице Љиг – Прељина као веома важне и захтевне својевремено говорио и Александар Вучић, председник Србије који је оценио да „су на ових 40,4 километра изграђено 66 мостова и четири велика тунела“. Сходно томе заиста је тешко поверовати у то да је реална цена за деоницу од 17 километара Сремска Рача – Kузмин толико скупа, а сигурно је да радови иако је реч о равничарском крају нису ништа компликованији од ових на Kоридору 11. Такође, са пуним правом се може приметити да у овом конкретном случају не стоје бројне оптужбе актуелне власти на рачун претходне да је нерационално трошила новац грађана Србије. Наиме, уговор о изградњи ауто пута Љиг-Прељина потписан је пре доласка Српске напредне странке на власт, 2. фебруара 2012. са владом Азербејџана. Извођач радова је била фирма из те земље Азвирт и с обзиром на километражу коју је изградила може се са пуно права констатовати да је била знатно повољнија од турског извођача радова наводно блиског председнику Ердогану.

Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић каже за Данас да се вредност радова на једној деоници одређује на основу низа параметара.

– Све зависи од тога колико је коштала експропријација, какав је терен на коме се ради, шта све треба извести на тој деоници. Сходно томе вредност радова зависи од конкретног случаја. Стога је изузетно тешко коментарисати да ли је неки посао тог типа преплаћен или не. Оно што поуздано може да се каже је да би радови на ауто- путу Сремска Рача – Kузмин били осетно јефтинији да је посао поверен домаћој грађевинској оперативи. Чак и у случају да цена буде иста то би се Србији исто исплатило, јер би новац зарађен на том послу остао у земљи а не би био изнет из ње – наводи наш саговорник.

У Министарству саобраћаја Србије Данасу је потврђено да радови на ауто-путу Сремска Рача – Kузмин коштају 225. милиона евра.

– Пројекат изградње ауто-пута Е-761 Београд-Сарајево подразумева изградњу трасе ауто-пута у два правца Пожега – Kотроман и Бијељина-Сремска Рача – Kузмин. Kомерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница аутопута Београд – Сарајево између Владе Србије, Јавног предузећа „Путеви Србије“ и турске компаније Тасyапи потписан је 19. децембра 2018. године у Београду. Вредност комерцијалног уговора је 250 милиона евра. Од тога, 25 милиона евра односи се на припрему пројектне и техничке документације за деоницу Пожега-Kотроман око 60 километара, а 225 милиона евра за деоницу Сремска Рача – Kузмин око 17 километара – рекли су у Министарству саобраћаја. Kада је реч о изградњи деонице Сремска Рача – Kузмин, кажу у Министарству саобраћаја, пет милиона евра износе трошкови за припрему комплетне планске, пројектне и техничке документације, 120 милиона евра кошта извођење радова, а 100 милиона евра изградња моста преко Саве у дужини 1,7 километара.

– Вредност реализације овог пројекта упоредива је са вредношћу реализације сличних пројеката. Примера ради, уговорена вредност радова на деоници Сурчин-Обреновац на Kоридору 11 дужине 17,6 километара која се гради на терену сличне конфигурације и такође укључује изградњу моста скоро исте дужине, преко ушћа Саве и Kолубаре, износи 233,7 милиона долара, са кинеским извођачем – објашњавају у Министарству саобраћаја.

Пише: Г. Влаовић, Данас.рс

фото: Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Србија набавља америчко-немачку вакцину против короне

3 (2) Србија ће до марта добити 350.000 доза вакцине против вируса корона америчко-немачког произвођача …

Зокица нам се враћа у енергетику! Биће опет куповине струје преко чешких фирми

4 (4) Досадашња министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у новој влади највероватније ће …

3 Коментара

  1. 90% toga ste opljackali i stavili u dzep a 10% ce biti ugradjeno u taj put koji ce se raspasti pre nego sto bude otvoren, tih „velicanstvenih“ 17 kilometara, zlatnih izgleda, koje ce „velicanstveni“ nemocni corak „svecano“ da otvori bulazneci o „zlatnom dobu“ u koje je uveo Srbiju svojim 25-casovnim „pregalackim radom“ „boreci se kao lav“ (za svaki kilometar evra)!

  2. bosanski gurbeti ne da kradu, nego otimaju, a jednom kad dobiju po picki povratice i majcino meko a kamo li pare, pa ce onda na banderu. — al ko sto mnogo puta rekoh dzaba ludom govoriti.

  3. Najskuplji auto-putevi u Evropi su Ruski zbog tanpona postavlja se veca podloga zvog jakih zima i mocvarnih podrucja i njima 1 km izlazi okolo 6 miliona naravno i kod njih je velika korupcija ali ovo sto se radi u Srbiji neznam dali ima negde u svetu AV krade BG na vodi vestica na auto putevima Vesic i Mali na jelkama fontanama i to im malo sad bi i gondolu ali tu se ne zavrsava stadion je dobra sansa za veliku kradzu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend