Насловна / Свет / Европа / Трећина компанија у ЕУ у рукама страних компанија, а 9,5 одсто има власнике са седиштем у Кини, Хонг Конгу или Макау
Трећина компанија у ЕУ у рукама страних компанија, а 9,5 одсто има власнике са седиштем у Кини, Хонг Конгу или Макау 1

Трећина компанија у ЕУ у рукама страних компанија, а 9,5 одсто има власнике са седиштем у Кини, Хонг Конгу или Макау

Брисел — Кинеске инвестиције у државама Европске уније претходних десет година су нагло порасле.

Према извештају ЕК, трећина укупне ЕУ имовине у рукама је страних компанија, а 9,5 одсто компанија у Европи има власнике са седиштем у Кини, Хонг Конгу или Макау.

У пређењу са 2007. годином када је тај постотак износио тек 2,5 одсто, реч је о значајном расту, иако је укупно у кинеским рукама још увек размерно мали део европског бизниса.

Поређења, на крају 2016. године, Американци и Канађани контролисали су 29 одсто компанија у ЕУ.

Кинеска су улагања у Европи свој врхунац су достигли 2016. године, када је укупна вредност износила 37,2 милијарде евра. После тога следи успоравање.

„То је углавном резултат строжих контрола над капиталом који долази из Кине, али и промене у глобалној политичкој атмосфери када су у питању инвестиције Кинеза“, за ББЦ прича Агата Кратц из „Рходиум“ Групе.

Од 2000. до 2018. године Кинези су највише су уложили у највеће европске економије попут Уједињеног Краљевства, Немачке, Италије и Француске. На листи топ 10 нашле су се и Холандија, Финска, Шведска, Португал, Шпањолска и Ирска.

Према прошлогодишњој анализи Блоомберга, Кинези у свом власништву држе, или имају власничке уделе, у четири европска аеродорма, шест поморских лука и 13 фудбалских клубова.

Кинези спроводе нови велики програм „Пут свиле“, познат и као Иницијатива „Један појас, један пут” у склопу којега Кинези планирају велике инвестиције у европску инфраструктуру како би се ојачале трговинске везе између Кине и Европе. На том путу су се нашле и готово све републике бивше Југославије.

ББЦ, НСПМ

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

ЕУ упозорава: Италија највероватније напушта Еврозону 11

ЕУ упозорава: Италија највероватније напушта Еврозону

Италија ће највероватније напустити Европску унију због огромног дуга, али и због контроле трошења новца …

Да ли Русија, Кина и Индија спремају заједнички одговор Америци 12

Да ли Русија, Кина и Индија спремају заједнички одговор Америци

Индијски премијер Нарендра Моди предложио је руском председнику Владимиру Путину да одржи трилатерални састанак Русије, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *