Бабу са брковима Гордану Чомић су довели да заврши посао око легализације хомосексуалних бракова
фото: Танјуг

Бабу са брковима Гордану Чомић су довели да заврши посао око легализације хомосексуалних бракова

4
(4)

НАЈАВА министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордане Чомић да ће на пролеће бити готов закон о истополним партнерствима наишла је на одушевљење међу ЛГБТ заједницом.

– Дубоко верујемо да је такав пропис неопходан, и да треба да разумемо да европске вредности, вредности толеранције и људских права, такав пропис подразумевају. Тешко ми је да проценим тачно рок, али мислим да би то било спремно пре пролећног заседања Скупштине 2021. Морало би бити – рекла је министарка, и додала да је потребно створити политичку вољу да тај пропис буде „антидискриминациони и људскоправашки“.

Овај закон неће, како нам је речено, озаконити ни истополне бракове, ни истополне ванбрачне заједнице, јер би то било у супротности са Уставом. Он би требало да омогући да регистровани партнери истог пола уживају права из пензијског, здравственог и социјалног осигурања као и они у брачној заједници.

– Најава да ће закон коначно бити донет је лепа вест, иако нам је обећавано да ће се то десити још 2018. Закон о истополним партерствима планиран је Стратегијом за борбу против дискриминације и Акционим планом за њено спровођење, који су истекли пре две године.

Кључно је да се њиме не уводе ни брак, ни ванбрачна заједница, нити се регулише питање усвајања деце. Он ће омогућити решавање питања наследства, здравственог осигурања, посете истополног партнера у затвору или болници. Истополне заједнице мораће да буду регистроване код матичара – објашњава Предраг Аздејковић, геј активиста.

Како истиче, Србија је једна од ретких земаља у Европи и региону које немају такав пропис. Имају га готово све земље ЕУ, изузев Мађарске, Румуније и Бугарске. Осим нас, у региону га немају још само Македонија и БиХ.

ЕВРОПСКА ОБАВЕЗА СРБИЈЕ

СРБИЈА је у обавези да донесе овакав пропис као чланица Савета Европе, напомиње Аздејковић. Наиме, пресудом Европског суда за људска права у случају „Олијари и други против Италије“, из 2005. године, свака држава чланица СЕ дужна је да правно регулише заједницу живота две особе истог пола.

Најави припреме новог закона претходила је септембарска петиција „Београд прајда“ за његово усвајање. У њој се тражило: да заједница истополних партнера буде призната законом; да се на истополне партнере примењују прописи о подели имовине ако заједница престане да постоји; да партнер истог пола може да наследи особу са којом живи под истим условима као брачни друг; да има право наслеђивања пензије у случају смрти овог другог; да им се омогући уживање права на заштиту од насиља у породици; да у случају болести једног други партнер мора да буде обавештен о његовом здравственом стању; да истополни партнер има право да учествује у доношењу одлука у погледу избора медицинског третмана за свог партнера; да могу једни друге да посећују у затвору и да у случају смрти могу да преузму тело свог партнера и сахране га.

У петицији се истиче да су Нацрт закона организације цивилног друштва саставиле још 2010. и предале га надлежним органима на усвајање.

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци на пролеће легализују хомосексуални брак у Србији

Напредњаци на пролеће легализују хомосексуални брак у Србији

5 (8) Најава министарске за људска и мањинска права и друштвени дијалог, исте оне са …

У Вучићевој Србији крем друштва представљају лопови, убице, наркомани, преваранти, педери, курве...

У Вучићевој Србији крем друштва представљају лопови, убице, наркомани, преваранти, педери, курве…

4.9 (12) Александар Вучић је све у Србији ускладио са својим Ф дијагнозама. Властитим менталним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend