Бабушница: Средњошколци обезбедили огрев старима

0
(0)

УДРУЖЕЊЕ „Лужничке рукотворине“ из Бабушнице, познато у овом крају по несебичној помоћи старим и изнемоглим горштацима, организовало је још једну хуманитарну акцију. Реч је о приреми огревног дрвета, које је уочи предстојеће зиме највећи проблем многим заборављеним старцима. Нико од њих није способан сам да исцепа и сложи дрва, па су се секире нашле у рукама средњошколаца из Бабушнице, који седе у скамијама Гимназије и Техничке школе. Викенд су искористили да помогну немоћнима.

За два дана петнаестак младића исцепало је преко 30 кубика буковине у храстовине у селима Линово и Јасенов Дел.

– Идентичну акцију смо организовали и прошле јесени, када смо видели да је овим људима помоћа заиста неопходна. Реч је о остарелим горштацима, које су изгледа заборавили њихови потомци, али и многи други – каже Каролина Стаменковић, чију је иницијативу подржало и удружење „Шанса“, такође из Бабушнице.

Последње домаћинство у коме су средњошколци припремали огрев је у Линову, у коме живи и Милица Тодоровић (81). Поприплично изнемогла старица благослови децу и каже да се оваквој помоћи није надала.

– Паре за четири метра огрева сам некако пришпарала, али никако нисам могла да цепам пошто једна ходам. Да није било ове деце, не знам како бих зиму дочекала – прича старица, која своје „раднике“ послужује кафом. Нада се оваквој помоћи и догодине, али не само она.

– Ми смо сви углавном са села, или су оданде наши родитељи. Знамо шта је зима у планини, а знамо и шта је немоћан човек у планини, која често забели и крајем октобра. Није нам тешко да им помогнемо. Боље са секиром у руци него у некој фитнес сали и теретани – кажа Драган Ранђеловић, из бабушничке гимназије, коју ће наредне године завршити.

Средњошколци-волонтери, како се то уобичајено каже, планирају да наредних викенда помогну старим људима у још неколико села.

 

В. Ћирић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Туга Србије: У болести и беди живи 278.000 старих!

0 (0) СВАКА пета стара особа у Србији, више од 278.000 њих, живи сама, без …

Србија на претпоследњем месту у Европи према “индексу квалитета живота старих особа“

0 (0) ЊУЈОРК – Србија је на претпоследњем месту у Европи испред Украјине према индексу …

6 Коментара

  1. Веома меје ово обрадовало.

  2. Веома меје ово обрадовало.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend