Балканска рута калашњикова: Од Албаније до Исламске државе

0
(0)

Калашњикови су постали оружје исламских терориста, констатује ауторка документарног филма „Путевима калашњикова“, француског „Канала плус“ који је емитован почетком године у Француској, а потом и на италијанској телевизији.

Филм у продукцији агенције „Капа“ прати „балканску руту“ калашњикова. Новинарка полази из Албаније, где се састаје са трговцима оружјем, које снабдевачи аутоматске пушке популарне међу нарко-мафијашима и џихадистима купују за 600 евра од локалног становништва и продају између 1.500 и 2.000 евра. Снабдевач тврди да заради између 24.000 и 30.000 евра годишње, десет пута више него што износи просечна плата у Албанији.

Све креће од Албаније

– Албанија је највећи снабдевач оружја које стиже у Марсеј – објашњава новинарка. Други по величини град у Француској је поприште обрачуна трговаца дрогом, у којима је погинуло 170 људи.

У репортажи се види како се оружје из Албаније кријумчари без сметње преко Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Аустрије и Немачке. Наводи се да оружје потиче из касарни које су приликом побуне 1990. године опљачкали бесни грађани. Из касарни је тада изнето 500.000 лаког наоружања, од чега 225.000 калашњикова.

 

Калашњиков је оружје које се користи у рату против Француске, истиче се у документарном филму. Тај тип оружја је коришћен у два напада у Паризу – почетком прошле године на новинаре листа „Шарли ебдо“ и 13. новембра. У терористичком нападу у концертној сали, у кафићима и ресторанима у француској престоници, у којем је погинуло 130 људи, коришћено је 6 калашњикова М 70 произведених у српској фабрици „Застава“.

Произведени у „Застави“

Директор фабрике Милојко Брзаковић, који је по налогу француске полиције доставио податке о оружју, објашњава екипи француске телевизије да није могуће пратити канале којима оружје улази из легалних у илегалне токове. Брзаковић показује документ у којем се види да је један калашњиков који је коришћен у нападима у Паризу произведен 1990. године и да је испоручен Словенији, а други из 1983. године испоручен је Босни и Херцеговини.

– Страшно је што је убијено 130 недужних људи! То је страшно! Није ми пријатно што знам да је то оружје произведено у мојој фабрици, али као што сам вам рекао, не убија оружје, већ убијају људи – каже директор „Заставе“ француској телевизији.

Француски медији су раније објавили да је због продаје калашњикова који је коришћен у нападу на „Шарли ебдо“ саслушан бивши француски легионар Клод Херман, који је током ратова у бившој Југославији 90-их година једно време био добровољац на хрватској страни.

У документарном филму „Канала плус“ новинари прате мрежу снабдевача и трговаца са Балкана. Мађарску границу прелазе захваљујући корумпираном службенику – 2.000 евра кошта да не прегледа аутомобил.

– Постоји корупција на граници, наравно, овде у Мађарској, као и у читавој ЕУ – каже представник мађарске полиције снимљен скривеном камером.

Бољи од оригинала

– Француске власти нису ништа предузеле да зауставе илегалну трговину оружјем са Балкана после напада у Паризу – констатује новинарка, која ту тврдњу илуструје у Босни, где се налази са трговцима у околини Сарајева.

– Кажу да су „Заставини“ калашњикови бољи од оригинала – рекао је маскирани снабдевач.

Поред оружја и граната, новинарима показује и килограм експлозива који може да дигне у ваздух зграду уз коментар да је „пластични експлозив из бивше Југославије најбољи на свету“.

– Имамо много команди, више него раније – кажу шверцери оружја из Босне, који према сопственом признању оружје купују од мештана за 2 до 3.000 евра, а продају га за десет пута више новца. Из Босне прелазе Србију, Мађарску, Аустрију, Немачку, до коначне дестинације Луксембурга, где их чека купац.

Расадник џихадиста

– Босна је не само огромно складиште лаког наоружања под ведрим небом, већ и расадник џихадиста на вратима Европе – констатује се у документарном филму у којем се користе познати архивски снимци на којима се виде зверства која су током рата 1990-их у Босни починили џихадисти из одреда „Ел муџахедин“, укључујући и снимак како играју фудбал са главом „непријатеља“ заједно са „браћом из армије“.

Француски новинари су разговарали са босанским салафистом који је инспирисао нападача Нердина Ибрића да изврши терористички напад у Зворнику. Бивши борац Исламске државе Сирији каже да се вратио у Босну јер је „потребно да неки буду овде, зато што ће за три, пет, десет година Исламска држава бити овде“.

– Када рат буде овде борићемо се – додаје тај екстремиста.

Француска новинарка констатује да је Босна „темпирана џихадистичка бомба“ и да је око 5.000 особа у њој спремно да у сваком тренутку почини терористички напад.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић даје Албанцима министарство локалне самоуправе и помоћника министра економије

3.7 (3) Градоначелник Прешева, Шћиприм Арифи објавио је данас да је делгција албанских странака у …

Вучић формира Владу са представницима изборне листе шиптара!?

3 (4) БЕОГРАД – Консултације за формирање Владе Србије почеле су данас састанком председника Србије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *