fbpx
Насловна / Србија / Економија / БАНДО ПРЕВАРАНТСКА! Јавни дуг сте оборили идиотским курсом динара којим убијате домаћу привреду и извоз
динар

БАНДО ПРЕВАРАНТСКА! Јавни дуг сте оборили идиотским курсом динара којим убијате домаћу привреду и извоз

Агенције за оцену кредитног рејтинга „Фитч рејтингс“ и „Стандард енд Пур“ повећале су кредитни рејтинг Србије на ниво „ББ“ са нивоа „ББ-„, уз стабилне изгледе за унапређење кредитног рејтинга, саопштено је из Министарства финансија и Народне банке Србије.

Како се наводи, повећање оцене кредитног рејтинга Србије одраз је унапређења јавних финансија, које подржава и фискални резултат и додаје да се очекује да ће Влада Србије наставити са спровођењем програма фискалне консолидације и структурних реформи и у периоду од 2018. до 2019. године.

У саопштењу се додаје да је однос јавног дуга и БДП-а побољшан и стабилан.

Основни покретачи позитивног тренда су фискална консолидација која ће довести до даљег смањења односа јавног дуга и БДП-а, континуирано смањење нето спољне задужености и стабилан прилив страних директних инвестиција.

Отварање нових поглавља у преговорима за приступање ЕУ и успешан завршетак аранжмана из предострожности, као и даља сарадња са Међународним монетарним фондом биће, како се оцењује, важни чиниоци за даље унапређење кредитног рејтинга Србије.

Дефицит текућег рачуна (процењен на просечних 4,3 одсто БДП у периоду од 2017. до 2019. године) у потпуности ће бити покривен нето страним инвестицијама, додаје се у саопштењу.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавни дуг Србије за годину дана порастао милијарду евра

Јавни дуг Србије износио је на крају септембра 2019. године 23,94 милијарде евра, што чини …

ЕУ: Постојећи модел европских интеграција је пропао

Институт Европска иницијатива за стабилност (ЕСИ) тврди да је постојећи модел европских интеграција пропао и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *