fbpx

ПИО: Од наредне године жене у Србији ће моћи да иду у пензију тек са 62 године и 15 година стажа

0
(0)

За одлазак у старосну пензију у 2018. години женама у Србији ће бити потребно да имају 62 године живота и 15 година стажа, док за мушкарце услови остају непромењени: 65 година живота и 15 година стажа, рекао је данас заменик директора Сектора за остваривање права из Пензијско инвалидског осигурања Владимир Станковић.

„У 2017. години за мушкарце је општи услов 65 година живота и 15 година стажа, што се тиче жена то је 61 година и шест месеци навршених година живота и 15 година стажа“, рекао је Станковић за РТС и додао да услови за одлазак у пензију зависе од године у којој се остварује право на пензију.

Ако се иде у превремену пензију, Станковић је рекао да треба имати у виду да оно подразумева смањивање месечног износа пензије.

„Сада, у 2017. години, је неопходно да мушкарац има 40 година стажа и 56 година и четири месеца живота, док што се тиче жена 55 година и осам месеци живота и 37 година и шест месеци стажа“, рекао је Станковић.

Истакао је да се умањење за превремену пензију рачуна на месечном нивоу.

„Умањење се рачуна на месечном нивоу и оно износи неких 0,34 одсто, негде око 4,08 процената на годишњем нивоу, односно максимално може бити 20,4 одсто на петогодишњем нивоу до навршених година живота које се односе на опште услове“, објаснио је Станковић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За жене из СНС: Како вас бре није срамота? (видео)

0 (0) – Ако сте одлучиле да се бавите политиком, немојте глумом.– Ако сте против …

АЛО НАПРЕДЊАЦИ! Када крећете да гурате децу у прве редове испред ваших издајника, лопова и тајкуна?

0 (0) Пошто сте већ у прве редове истурили уцењене жене АФЖ-а да бране ваше …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *