fbpx
динар

Банке: Без отписа дугова

0
(0)

Банкари још не размишљају о отпису обавеза клијентима који не могу да враћају проблематичне кредите. Не може се узети само неки део стана или предузећа

ГРАЂАНИ и фирме се надају да ће им и наше банке, по моделу о коме се размишља у Хрватској, отписати дугове које нису у стању из разноразних разлога да отплаћују. Међутим, у Србији о опраштању обавеза не размишљају ни надлежни нити банкари, иако постоје законски прописи којима би могла да се омогући таква врста споразума.
Банкари сматрају да још нисмо у таквом проблему, али уколико би се број неплаћених кредита повећао, онда би Народна банка требало да нађе системско решење и правила којима би се регулисало шта треба да се ради у том случају.

Уколико би се разматрала могућност отписа обавеза по кредитима, банкари сматрају да такво решење може да се узме у обзир, али да не треба генерализовати ствари.

ПРИМЕР ХРВАТСКАБАНКЕ у Хрватској су показале добру вољу да предлог министра финансија Хрватске заживи, односно да се банке укључе у санирање фирми, отпишу дугове и претворе их у власнички удео и тако сачувају радна места. Због кризе, али и прекомерног задуживања, 40.000 малих и средњих предузећа тешко може да врати зајмове. Такође, за 60 одсто кредита који су узели грађани постоји проблем са отплатом.

– Не може се узети удео у стану или јавном предузећу, треба да се направи нивелација – каже Славко Царић, председник Извршног одбора Ерсте банке.
Тамо где има могућности, према мишљењу Горана Питића, председника ИО Сосијете женерал банке, ако банка мора да отпише дуг да би предузеће “преживело”, она ће то учинити, али не треба улазити у реструктурирање предузећа. Држава треба да се побрине о банкама у којима има учешће и да не дозволи да оне блокирају предузећа која су солвентна.
Према расположивим подацима, свако пето предузеће има проблем да отплаћује рате кредита, међутим, за банкаре то још није аларматно. Када су грађани у питању, 3,4 одсто зајмова је у кашњењу. Засада се проблеми решавају на релацији банка – клијент. Банкари тврде да су последњих година показали разумевање за кризно време и за одређену категорију клијената направиле репрограме.
– Клијенти који имају проблем са отплатом кредита потребно је да се на време обрате својим банкама у којима су се задужили – сматра Славко Царић, председник ИО Ерсте банке.- Свако ко зна да ће имати проблем требало би да дође код нас не чекајући да западне у стоти дан кашњења. У том случају банкари морају да примене принудне мере наплате и клијента сврставају у лошију категорију.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стижу на наплату камате на минус и картице из периода мораторијума

5 (1) У случају дозвољеног прекорачења камате се плаћају три наредна месеца Тромесечна пауза у …

Док ПСИХОПАТА прича бајке: Ускоро милион незапослених и пад плата у Србији

5 (1) У Србији ће на јесен бити око милион незапослених градјана ако држава не …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *