Економија

Банке опет повећале камате на минус

Београд — Поједине банке су у марту поново повећале камате на дозвољени и недозвољени минус по текућим рачунима клијената, које су на препоруку НБС снизиле у фебруару.

Према подацима објављеним на сајту Народне банке Србије, Чачанска банка која је у фебруару имала најнижу камату на дозвољено прекорачење од 24 одсто годишње, сада је ту камату повећала на 25,47 процената годишње.

ВТБ банка је такође повећала камату на дозвољени минус са фебруарских 24 одсто на 29,14 одсто у марту, Уникредит банка са 24,9 на 30,42 одсто, а Банка Интеза са 29,85 на 36,03 одсто годишње.

Најниже камате на дозвољени минус, према подацима НБС, сада имају ЈУБМЕС банка 19,84 одсто, Дунав банка а.д. 20,2 одсто, АИК банка а.д. 23,98 и КБЦ банка 23,33 одсто, а највећу камату зарачунава Еуробанка а.д. Београд од 38,45 одсто.

Када је реч о недозвољеном минусу, КБМ банка Крагујевац је за ту врсту прекорачења подигла камату са 39,5 одсто из фебруара на 58,21 одсто, а ВТБ банка са 30 одсто на 45 процената.

Чачанска банка је камату на недозвољени минус наставила да снижава са 34 процента у фебруару на 33,41 одсто у марту, као и Комерцијална банка са 42,2 одсто на 42,18 процената.

Банка Интеза је, међутим, камату на недозвољени минус која је у фебруару износила 29,85 одсто, повећала у марту на 34,62 одсто.

Тренутно најниже камате на недозвољени минус на рачунима клијената има Ерсте банка 17,85 одсто, Уникредит банка 18,54 одсто и Рајафјзен банка 24,77 одсто, а највишу камату зарачунава Сосијете Женерал банка 78,27 одсто.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић је у јануару ове године препоручила банкама да смање камате на “минус” по текућим рачунима грађана, јер је тај вид задуживања у Србији и даље најскупљи у Европи с обзиром да се камата креће и до 45 одсто годишње, а на недозвољени “минус” и дупло више.

Пошто су неке од банака оцениле да треба донети закон или други пропис којим би се снижење камата регулисало, Табаковићева је на адресе свих председника извршних одбора банака у Србији послала дописе у коме их је обавестила да не постоји ограничење у Закону о НБС и Закону о заштити права корисника финансијских услуга, тако да могу то једнострано да учине.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!