Бејдоу – савезник Глонаса?

0
(0)

12.02.2013. –

Почетак комерцијалне експлоатације и активни развој кинеског навигационог система Бејдоу не прети руском систему Глонас, сматрају руски експерти.

Систем Бејдоу који се развија од почетка 2000-их прво је озбиљно заостајао за својим конкурентима. Сателити прве генерације нису били опремљени високопрецизним атомским сатовима који стоје на располагању Џи-пи-ес и Глонас. Осим тога, самих сателита је било мало. 2012. године њихов укупни број је достигао 16, што је пружило могућност да започне пуни рад Бејдоу у Пацифичком прстену. По речима кинеских иноватора, већ 2020. гдоине број космичких сателита ће достићи потребних 30-35 комада, а систем ће прекрити читаву земљину куглу. Аналитичари високо оцењују потенцијал кинеског навигационог система, подвлачећи да глобално покриће Кина не може да осигура пре 2020. године.

Први сателит Глонаса био је избачен у орбиту јошу СССР у октобру 1982. године. У децембру 1995. године сателиткса групација је била постављена до редовног састава – 24 сателита. Глонас сада има прецизност 2,8 метара, а до 2020. године прецизност ће достићи 0,6 метара. За сада кинески систем заостаје за конкуретним системима по техничким каректеристикама. Тренутно прецизност сигнала Бејдоуа на територији Кине износи 10 метара, на околним територијама 20 метара. Тако да за сада систем Бејдоу не може да се назове конкуретном руског Глонаса, али он може да буде такав конкурент убудуће.

Глобална навигација с једне стране пружа могућност да се успостави сарадња која прелази границе појединих држава, са друге у сваком таквом систему постоји војни моменат. А то може да отежа или омете сарадњу различитих навигационих система или земаља, сматра експерт Фонда Карнеги Петар Топичканов.

– Постоји пример плодотворне сарадње која се успоставља сада између Русије и Индије у области коришћења система Глонас. Индија је разматрала различите варијанте, укључујући коришћење америчког навигационог система, мада је изабрала Русију, Индијци се плаше да из политичких разлога у случају неслагања САД могу да искључе Индију са система Џи-пи-ес.

Прошле године Москва и Пекинг су утврдили нови програм космичке сарадње од 2013. до 2017. године. Између осталог земље су почеле да сарађују у систему сателитске навијгације Глонас и Бејдоу. Како сматрају руски аналитичари, обједињење Бејдоу и Глонаса тешко да ће се десити. Стране могу да срађују у производњи пријемника Глонас-Бајдоу на бази кинеске индустрије.

По мишљењу Петра Tопичканова, Русија треба пажљиво да прати развој система Бајдоу. При томе не само у цивилном, већ и војном аспекту. По речима експерта, у своје време кинеска страна је покушала незаконито да добије руске војне и космичке тајне, широко је копирала и наставља да копира руске војне и техничке разраде. То поставља извесна ограничења у сарадњи две земље у области глобалне навигације.

По мишљењу других руских експерата, кинески навигациони систем Бајдоу који се развија није претња, већ потенцијални савезник за руски систем Глонас. Свет се креће ка мултисистемској навигационој опреми како на тржишту професионалне опреме, тако и на потрошачком тржишту, сматра Алексеј Куценко, технички директор великог руског холдинга који ради на тржишту сателитског мониторинга. По његовим речима, што више система подржава опрема порошача, то више користи за све заинтересоване учеснике.

Андреј Карнајев,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *