Америке

Бели хришћани данас чине само 43 одсто становништва Сједињених Држава

БЕЛИ хришћани већ чине мање од 50 одсто становника Сједињених Држава.

Ову неутешну чињеницу за белу Америку објавила је америчка новинска агенција The Associated Press која се позвала на резултате истраживања Института за изучавање религија (PRRI).

Ради се о антихришћанској тенденцији.

Исти Институт тврди да је дошло до великог пада процента белих Американаца који исповедају хришћанство. Јер, 1976. године је 81 одсто Американаца себе сматрало белим и хришћанима, а данас – после само четири деценије – их се једва 43 одсто сматра белим Американцима хришћанима.

Институт је утврдио и да се током последњих 10 година за 5 одсто смањио број оних који себе држе за беле протестанте-евангелисте, друге беле протестанте и беле католике.

Британац Радјард Киплинг је још крајем 19. века говорио о неопходности трагања за заједничким језиком међу расама и културама, али и упозоравао – уз услов очувања хришћанске традиције европских народа. Запад је, међутим, игнорисао глас својих конзервативаца и кренуо путем мултикултурализма, још тачније – путем тоталне дехристијанизације. Путем властите пропасти.

Аутор књиге „Смрт Запада“ Патрик Бјукенен проблем не види само у Сједињеним Државама, него и у Европи:

„Када је хришћанство на Западе почело да губи позиције, западни човек је почео да одустаје и од продужења врсте. То је кључни проблем. И, ако Европа у догледно време не нађе на њега одговор – Европљани ће изумрети. Колико је ситуација заиста озбиљна? Међу 20 нација са најмањим наталитетом – 18 су европске. NATO ће ускоро бранити огромну територију пензионера…“

Ове Бјукененове речи су и горке и тачне, али су глас вапијућег у пустињи. Слично содомском праведнику Лоту, људи попут Бјукенена, а он је амерички хришћански конзервативац, покушавају да спасу западну цивилизацију као хришћанску, али је она, по проценама експерата, осуђена на пропаст.

Амерички режисер и мајстор културе са конзервативним вредностима – Џек Хеник – једном приликом је приметио: „Број хришћана, нарочито међу европским Американцима, брзо се смањује. Вероватно из два разлога. Први: 60-их година се догодила сексуална револуција која је била усмерена управо против хришћанства. Та револуција је имала сасвим другу, супротну моралну базу. Отада се појавило неколико генерација које немају никакав темељ нити традицију на коју би могле да се ослоне. Зато им хришћанство није блиско“.

Хеник је још указао: „Други проблем је повезан са америчким Уставом. Сједињене Државе су створене на идеји слободе религије, па цркве унутар савезних држава нису повезане међу собом. Томе се још додало то да људи не говоре отворено о својим верским осећањима. Зато је хришћанство остало веома изоловано и изгубило могућност слободног самоизражавања. Зато млади људи у САД мисле да ће – ако покажу да су хришћани – на социјалним мрежама бити подвргавани прогону и цензурисани. То је огроман проблем. Многи се боје да ће због показане припадности хришћанству погубити пријатеље на Фејсбуку. У створеној ситуацији, млади се питају – вреди ли уопште бити хришћанин. И, многи сами себи на то питање дају негативан одговор“.

Све у свему: може ли се истиснута зубна паста вратити назад у своју тубу?

Могуће је вратити беле Американце и Европљане у њихове цркве и ослободити их од плодова дехристијанизације међу којима су на првом месту смрт, духовно и физичко изумирање народа. Али, само чудом које Господ тешко да ће створити без хришћанске воље самих белих људи.

Пише: Михаил ТЈУРЕНКОВ

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!