fbpx

Београд без ТРУНКЕ МОЗГА! Без икаквог тендера, завршеног пројекта и законског основа, Железнице почеле да скидају шине

0
(0)

Београд — Железнице Србије ће у наредних пет година реализовати радове у три фазе пројеката неопходних за изградњу Београда на води, што ће коштати 307, 5 милиона евра.

Реализација пројекта Београд на води почела је данас уклањањем колосека у железничкој станици Београд у близини моста Газела, а радови на првој фази измештања железничких капацитета биће завршени у року од шест до осам месеци.

Планирано је да железнице у првој фази уклоне око трећину од предвиђених 50 километара пруге и 200 скретница у Савском амфитеатру. Та фаза обухвата демонтажу: постројења „западне плоче“, постројења робне станице, станице „Београд спољна, изградњу нове колосечне везе за „Нишку пругу“и пруге око Калемегдана, затим демонтажу дела теретних постројења у зони приобаља и обезбеђење локације за контејнерски терминало Железничког интегралног транспорта (ЖИТ) у Макишу. 

Вредност радова обухваћених другом фазом је 62,4 милиона евра са роком завршетка пројектовања и изградње од 24 месеца. Предвиђено је измештање из зоне комплекса Београд на води комплетног путничког саобраћаја у нову главну железничку станицу Београд центар у Прокопу. 

Изградња колосечних капацитета у Прокопу биће финансирана кувајтским кредитом од 26 милиона евра. Том фазом је обухваћена и изградња Техничко-путничке станице Земун, радови у станици Нови Београд, изградња робно транспортног центра Београд Ранижирна у Макишу и друго. 

У трећој и најобимнијом фази пројекта Београд на води, која ће коштати 242,5 милона евра, предвиђено је измештање свих функција железнице и рок за завршетак радова од 30 месеци. То подразумева и укидање транспорта опасних метарија кроз Београд и уклањање свих железничких постројења. 

Предвиђена је изградња обилазне пруге Бели – Поток – Панчево са изградњом друмско-железничког моста код Винче.

Урађени су идејни пројекти за пругу и мост и достављени на добијање сагласности републичкој ревизионој комисији, затим планови детаљне регулације и у току је јавни увид. Завршен је, такође, и идејни пројекат екепропријације и треба да се ураде главни пројекти и студије. 

За реализацију пројекта демонтаже колосека у железничкој станици Београд у овој години је за Београд на води планирано укупно 66,6 милиона евра, од чега у првој фази 2,55 милиона, у оквиру друге фазе 3,15 милиона евра за пројектовање и извођење радова 55,8 милиона и у трећој пет милиона евра за пројектовање. 

Пројекат Београд на води предвиђа изградњу стамбено, пословног, туристичког и културног комплекса у који ће, како је најављено, Уједињени Арапски Емирати уложити три милијарде долара. 

На простору Савског амфитетара требало да никне кула висока 210 метара, по којој ће Београд бити препознатљив и велики тржни центар.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци са Французима потписали уговор о метроу за Београд који кошта ШЕСТ МИЛИЈАРДИ ЕВРА!

3.7 (6) Уговор о изради пројектно-техничке документације за пројекат изградње метроа у Београду потписали су …

ШОК ВИДЕО Празна Арена, а кажу да тамо леже стотине оболелих и са упалама плућа!? (видео)

4.1 (13) Док на режимским медијима јављају да се у привременој ковид болници у „Арени“ …

20 Коментара

 1. Teško uvlačenje u nečije. Tako razmišljaju Srbi. Daj drugom zemlju za milijardu dolara, KREDITA, pa ćeš je imati više nikada. Na vlasti jedna ista sorta.

 2. sve ce to da se vrati,samo izbori da prodju…

 3. Samo ako nas to ne spasi Bede i jos veceg Totalnog Siromastva..Tako je kad Srbijom komanduje kako se kome Digne Kita..

 4. Hoce kad na Kurcu izraste Nokat…a nije ista Sorta,,nego jedna te ista STOKA…

 5. А јужни ток су зауставили а џамију праве ,, ма једно прасенце у темељ и готово.

 6. BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU ŽIVOT PROĐE U VESELU

 7. Bez tender primer postovanja zakona???

 8. kao Soicev projekat na „Magarecoj livadi“

 9. juuuriiiisss,kalasnjikov,kalasnjikov,bum,bum,bum…..

 10. Bitno da se isteraju bageri i stavi ograda sto rece Sojic , dok ne prodju izbori.

 11. Beograd na vodi… Na ‘lebu i vodi…

 12. STO VOLIM STO CEMO DA IMAMO NAJVECU DZAMIJU U EVROPI BAR CEMO DA IMAMO NESTO NAJVECE

 13. GALASAJMO ZA DVERI JA SAM INACE APOLITICAN ALI MISLIM DA IMAM TRUKE MOZGA AKO SE GLASOVI RASIPAJU NA SITNE STRANKE I NEGLASACI VUCIC DOBIJA SA 60 DO 70 ,PROCENATA ZATO SAMO DVERI ILI DSS SAMO TAKO MOZE DA SE POBEDI DESPOT

 14. OBAVEZNO SVI ALI SVI IZADJITE NA IZBORE

 15. SACUVAJMO SRBIJU NEBITNO KOJE STE NACIONALNOSTI ILI VERE U TOJ DRZAVI ZIVIMO ZAJEDNO ALI AKO DOZVOLIMO RAZBIJANJE ZNACI VRACANJE NA STARO OPET MRZNJE NETRPELJIVOSTI RATOVI NAPETOSTI KAO U UKRAJINI A NAMA SE SPREMA TAKAV SCENARIO UKOLIKO NAROD UKAPIRA STA CELNICI RADE VZA RACUN FASIZMA

 16. Па сад ће избори показати колико памети има у Србији. Или је сва памет отишла а остао шљам да јаше беду

 17. Sve ovo mnogo podseca na brze pruge… Bice da smo prodali parce teritorije za kredid koji cemo mi vracati tako sto cemo podizati nove kredite a zemlju tj.drzavnu teritoriju davati kao garant… Sve su to finansijska potemkinova sela,na kraju ce sami seljani biti garant i roblje sa vodom u usima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *