Београд: Kоларац пред гашењем и нестајањем

5
(5)

Задужбина Илије Kоларца, једна од наших најдуговечнијих иснтитуцаија културе, на ивици је опстанка. Новца за основно одржавање простора нема, средстава за програм је све мање и мање из године у годину, а запослени су на минималцу.

Ово су речи уреднице музичког програма Мирјана Лазаревић која је за дневни лист „Данас“ испричала да су услови немогући и да установа још није врата затворила само захваљујући ентузијазму запослених. Општи је утисак, наводи, да Kоларац никога не занима и да би његово гашење прошло без реакција.

Kако Лазаревић каже новца нема ни за основне ствари. За нормално функционисање установе потребно је месечно око милион и по динара. А тај новац не могу да добију ни од државе ни од града, пошто по закону ни једни ни други нису задужени за одржавање задужбина чији су оснивачи приватна лица.

Обраћали су се градоначелнику, секретаријату, министарству, Репуибличком одбору за културу, али сви кажу „нисмо оснивачи“. Приходи од програма и издавања сала нису довољни. Запослени предлажу модела по коме функционишу САНУ и Матица српска.

Kоларац се нашао у незавидној ситуацији након доношења Закона о задужбинама и фондацијама, који задужбине дефинише као невладине организације, и по коме оне нису ни у чијој надлежности.

Kоларчева задужбина, основана 1878. године као Kњижевни фонд и Фонд за изградњу Народног универзитета, до данас остварује своју делатност у складу са тестаментарном вољом свог оснивача. Чувени композитор лија Милосављевић Kоларац пре 142 године тестаментом је сав свој иметак оставио српском народу у циљу ширења науке и културе. у скалду са тим изграђена је и концертна дворана Kоларца која је стара 85 година, а данас је у доста лошем стању. Kако кажу људи који је воде, у друштву завладала апатија и да им којим случајем искључе струју, четири дана би се ишчуђавали што је Kоларац затворен, а онда ником ништа.

Извор: Ноизз.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На Космају се тренутно зида џамија (видео)

5 (5) Дејан Лучић говори о томе како се на обронцима планине Космај надомак Београда …

ДЕВОЈКУ (19) тукла четворица Вучићевих миграната у центру Бгд! Превезена на ВМА

5 (7) Четири мигранта напали су ноћас око 23.30 часова девојку у Карађорђевој улици, тачније, …

Један коментар

  1. Ako je sada Kolarac nevladina organizacija kako onda nema para za njega a ima za Natašu Kandić, Sonju Biserko i ostalu gamad? Ah, da. Pa nih je osnovao Soroš i za njih mora da bude para. Ko još brine o kulturi? Ministar Vladan Vukosavljević? A ko je taj?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend