Београд: Протест Синдиката новинара Србије и ПРОУНС испред зграде Уставног суда – Сачувајмо медије и новинарство

0
(0)

СИНОС и ПРОУНС протествовали пред зградом Уставног суда

Представници Синдиката новинара Србије (СИНОС) и Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС) предали су данас протестно писмо Уставном суду, јер сматрају да „упорно игнорише“ њихову иницијативу

оцене Закона о информисању и медијима, који држави и локалној самоуправи, непосредно и посредно, одузима право да оснивају медије.

„Примена Закона о јавном информисању и медијима довешће до негативних последица по јавни интерес у области информисања“, рекла је председница ПРОУНС Јелена Вучићевић, која је прочитала писмо председници Уставног суда Весни Илић-Прелић.

У писму се тражи да Уставни суд „хитно“ узме у разматрање иницијативу СИНОС и ПРОУНС, поднету 25. септембра прошле године, или да хитно уведе Привремену меру неспровођења Закона, затражену 5. новембра прошле године, док се Суд о њој не изјасни.

„Поред масовног гашења медија, грађани који живе на ободима Србије, биће ускраћени за информисање на српском језику, док ће из буџета бити финансирани медији који извештавају на албанском и језицима других националних мањина“, наводи се у писму.

Према оцени СИНОС и ПРОУНС, Уставни суд је једина инстанца која може да спречи пропаст јавног информисања и да заштити права грађана гаратнована Уставом Србије.

Председница СИНОС Драгана Чабаркапа сматра да је споран члан 32, став 4, Закона о јавном информисању, јер је „у супротности са Уставом, члан 50, који каже да свако у Србији може да буде оснивач медија“.

„У спорном члану медијског закона то право се узима држави, посредно и непосредно, и локалној самоуправи“, прецизирала је Чабаркапа.

„Дакле, сасвим је јасно да Уставни суд мора да донесе одлуку онако како смо ми то тражили, само је питање када ће она стићи, да ли ће стићи касно када се медији у Србији буду потпуно погасили“, указала је Чабаркапа, која сматра да је на делу „буквално медијски геноцид“.

 

Према њеним речима, Брисел није тражио повлачење државе из медија, већ транспрентност власништва и финансирања, али смо добили закон који дозвољава „прикривено власништво медија“.

Чабаркапа сматра да је данас „апсолутно јасно да су ови закони донети, не да би медији били слободни, него управо супротно, да би се држава протерала из медија и тај простор отворио за власнике из „оф-шор“ зоне, што значи прикривене власнике“.

Тако се отвара простор да медијска удружења блиска властима деле новац свих грађана кроз пројектно

финансирање, каже Чабаркапа, тврдећи да се то већ потврдило.

Учесници протеста су носили транспаренте „Одбранимо новинарство“, „Заштитимо медије“ и „Ко су власници медија у Србији?“

Протесту СИНОС и ПРОУНС, испред зграде Уставног суда, пристувовали су посланик Демократске станке (ДС) Борислав Стефановић, градски одборник ДС Зоран Алимпић, председница Демократске странке Србије (ДСС) Санда Рашковић Ивић, уредник „Нове српске политичке мисли“ Ђорђе Вукадиновић, као и представници синдикалних организација више јавних предузећа.

(СИНОС-НСПМ)

Синдикат новинара Србије и ПРОУНС позвали на протестни скуп испред зграде Уставног суда данас у 12.05

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) у уторак  (7. јула) у 12.05 организоваће протестни скуп испред Уставног суд због упорног игнорисања Иницијативе за оцену уставности Закона о јавном информисању и медијима коју су наше организације Уставном суду поднеле септембра 2014. године.

Уставни суд је једина институција која може да спречи драматичне последице примене Закона који це довести до масовног гашења медија и угрожавања јавног интереса у области информисања.

Иако Устав дозвољава локалним самоуправама да оснивају медије Закон о јавном информисању и медијима им то право искључује док, са друге стране, то право дозвољава националним мањинама. То це довести до парадоксалне ситуације да на југу и ободима Србије, медији који се финансирају из буџета Србије емитују програм само на албанском и језицима других националних мањина, док це грађани српске националности остати ускраћени за информације на свом матерњем, српском језику.

Представници СИНОС и ПРОУНС предаће протестно писмо председници Уставног суда Весни Илић-Прелић, а затим ће пред здањем у Булевару Краља Александра 15 одржати конференцију за новинаре.

Позивамо медијске раднике, грађане и стручну јавност да дају подршку скупу и да покушамо сви заједно да спречимо потпуну пропаст јавног информисања у Србији.

(НСПМ)    

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: Демонстрације против короне забрањене, контрадемонстрације дозвољене

4.7 (3) У случају забрањених скупова морало се претпоставити да се организатори и учесници неће …

Излепили Владу Србијe: Једемо увозно лоше месо уместо говедину нашег сељака (видео)

5 (2) Потпредседник Странке слободе и правде Дејан Булатовић данас је, у уторак 25. августа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend