ВЛАДА УСРЕЋИЛА БАНКЕ: Грађани страхују да ће остати на улици због новог Закона о хипотеци!

0
(0)

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о хипотеци који ће банкама омогућити бржу продају заложених некретнина. Задужени грађани страхују да ће после усвајања Закона остати на улици.

Скупштина Србија усвојила је измене Закона о хипотеци којим се банкама омогућује бржа наплата заложених некретнина. Маја Зека, корисница стамбеног кредита, за “Б92″ каже да се плаши нових одредаба Закона о хипотеци јер би ускоро могла да остане без стана уколико буде активирана хипотека.

– Имам велики проблем пошто сам у доцњи. Банка сад прети да ће тим законом моћи убрзано да покене хипотеку. То је на ову фрустрирајућу ситуацију са скоком швајцарца и немогућношћу плаћања на време доводи још додатну бригу и неизвесност, рекла је Маја Зека за “Б92″.

Према усвојеним одредбама, банка има право да наплати потраживање у року од 18 месеци, а Маја ће остати без стана у којем живи.

Шта доносе измене Закона о хипотеци

Усвојеним изменама се уређује питање вансудске продаје хипотековане непокретности, која предвиђа или аукцијску јавну продају или продају непокретности непосредном погодбом.

Предвиђено је да се непокретност, пре објављивања јавног позива за одржавање аукцијске продаје, може продати непосредном погодбом, али за вредност која не може бити нижа од 90 одсто процењене вредности.

Међу усвојеним изменама је и да поверилац има право да захтева да му дужник пружи додатно обезбеђење сличног степена сигурности ако је због понашања, односно радњи власника, вредност предмета хипотеке смањена, а у случају да дужник не пружи додатно обезбедјење поверилац има право да захтева наплату целог потраживања из врендости непокретности без одлагања.

Извор: Телепромптер.рс / Тањуг / Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићеви „успеси“ у 2020. – поносу нема места. Напротив!

5 (4) Александар Вучић је на конференцији за медије одржаној 28. децембра тврдио да је …

Ер Србији из српског буџета уплаћено сто милиона евра

1 (1) Држава је Ер Србији, уплатила сто милона евра помоћи. Ово је урађено кроз …

5 Коментара

 1. Ostavke i novi izbori

 2. tražili to dobili i trba nam tako jedna island prepisati ga napravili dar mar pozatvarali a nasš govna od naroda šuti bdobro mu crkavajte.samo mi žao te jadne dečice

 3. Радознао

  ВЛАДА УСРЕЋИЛА БАНКЕ:.
  “““““
  “ влада “ ?
  Бог душу да јој прости.

 4. Ovo je jos jedan dokaz da Dramoser sa vladom radi za zapadne centre moci koji su resili da zatru Srbe na svaki nacin.Cudo bi bilo da sun nesto uradili za gradjane kada je u pitanju ova problematika.Ovo vodi ka hipotekarnoj krizi, ko ce da kupuje tolke nekretnine po Srbiji, osim ako nisu resili da dovedu siptare da to sve pokupuju.Sada treba jos da smanje plate i da tako pomognu gradjanima da ne mogu da placaju rate.Ovo je veleizdaja, zamislite da su to uradili madjari i hrvati, na ulicama bi imali haos.Ovo je gore nego kada su dahije vladale Srbijom.

 5. Ovde u vladi ima vise stranih placenika vise nego u legiji stranaca!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend