Србија

Београд: Сутра помен хиљадама жртава које је стрељала Озна

Код Краљеве чесме у Лисичијем потоку сутра у 13 часова биће одржан помен на месту на којем су непосредно по ослобођењу Београда припадници Озне, без суђења, ликвидирали неколико хиљада грађана.

Организатори су планирали постављање привременог спомен обележја као подршка иницијативи за подизање споменика. Парастос ће служити свештеници СПЦ, а позван је и патријарх српски Иринеј.
На скупу ће говорити академици Матија Бећковић и Душан Ковачевић, као и представници Удружења жртава. Иницијативу Удружења жртава комунистичког режима за подизање споменика подржали су још и принц Александар Карађорђевић, Јелисавета Карађорђевић, Леон Којен, Предраг Марковић, историчари Чедомир Антић и Срђан Цветковић и многе друге јавне личности, удружења и појединци.

Историчари и припадници Комисије за пописивање жртава које су убили комунисти у архивама БИА пронашли су бројна документа која откривају масовне злочине. Историчар Срђан Цветковић, некадашњи секретар Комисије за тајне гробнице каже да су најзначајнија документа “Књиге стрељаних”.

– Нажалост око 30 одсто ових књига је склоњено. Тих књига нема за Београд, Шабац и Крагујевац и уколико оне буду пробнађене број пописаних жртава био би знатно већи од досада пописаних 59.554, који су убијених у Србији, од којих у Београду 3.615. Међу убијенима је велика већина невиних људи, али има стварних срадника окупатора. То је намерно тако рађено – објашњава Цветковић.

Историчари из Србије, Словеније и Хрватске су утврдили да је наређење за масовна стрељања издао Јосип Броз Тито, који је концентрисао сву власт у својим рукама. Он је истовремено био председник партије, државе и владе, као и министар војни и врховни командант. Наређење је ишло преко секретара Централног комитета КП Александра Ранковића Леке, који је био истовремено министра полиције и шеф Озне која је одговарала само Брозу.

Захваљујући Ђинђићу први споменик у Србији

Захвљујући личном залагању премијера Зорана Ђинђића, 2001. године Милица Веселиновић је успела да откопа кости оца Миодрага Ве­се­ли­но­ви­ћа, предратног предузимача, који је стрељан у бли­зи­ни ма­на­сти­ра Ва­ве­де­ње 8. но­вем­бра 1944. са групом људи означених као класни непријатељи комуниста. Она је пре­ко јед­ног од пре­жи­ве­лих заробље­них Ита­ли­ја­на ко­ји су за­тр­па­ва­ли ра­ке, има­ла са­зна­ња о ме­сту где је стре­љан њен отац.

Об­дук­ци­јом је у­твр­ђе­но да су ту убијени Миодраг Ве­се­ли­но­ви­ћ, Славко По­па­ди­ћ, Милорад Ива­ни­ћ, Милета Пе­тровића и Борислав Параћ. У пор­ти ма­на­сти­ра Ва­ве­де­ње по­диг­нут је и спо­ме­ник, ко­ји је освеш­тан као пр­ви спо­ме­ник жртвама комунистичких власти у Србији. Ћерка предузимача је покушала да пронађе кори оца још 1994, али ју је тада полиција спречила.

У Словенији 100.000 жртава

Комисија Владе Словеније до сада је открила 581 масовну гробницу и пописала 100.000 жртава које су стрељале партизанске јединице. Чланови те Комисије су у архивама пронашли само 281 пресуду на смрт за период од 1945. до 1952. у Словенији.

Др Митја Ференц, професор историје на Универзитету у Љубљани и члан словеначке комисије, каже за “Блиц” да су масовним гробницама налази знатно више жртава него што су претпостављали.

– На пример, тако је било са јамом Тезо код Марибора, где смо препостављали да има око 2.000 жртава. Када смо почели са откопавањем, само у првом слоју откривено је 1.179 тела. Како је ров дуг 900 метара, претпостављамо да у њему има око 15.000 жртава. Испоставило се да је то јама са највећим бројем жртава у југоисточној Европи. У Худу јами, код Лашког пронађена су тела 726 убијених без прострелних рана, који су живи закопани – каже професор Ференц.

Словеначка Скупштина је још 1992. донела закон о помирењу различитих покрета отпора, јер су тамо постојали, осим партизана, Плава гарда која је била под командом Драгољуба Драже Михаиловића и Бела гарда која се борила за независност Словеније. Од 1996. почеле су прве ексхумације код Цеља и Марибора, а 2001. Влада је донела уредбу о уређењу пронађених гробница.

Вук З. Цвијић, Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!