fbpx
Насловна / Србија / Београд у 2019. години запошљава још 1.000 комуналних полицајаца?!
Београд у 2019. години запошљава још 1.000 комуналних полицајаца?! 1

Београд у 2019. години запошљава још 1.000 комуналних полицајаца?!

Бурна расправа о градском буџету за наредну годину у београдској Скупштини прошле недеље засенила је низ других тачака које је владајућа већина изгласала без много буке.

Међу њима је и одлука о новом овлашћењу комуналних полицајаца која им омогућава да, осим редовне полиције, и они могу да пишу налоге за одвожење непрописно паркираних возила „пауком“. Образлажући ту одлуку, заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће Град ускоро запослити још бар 1.000 комуналних полицајаца, јер их је сада, како каже, свега 300, односно „један на 5.000 грађана, што је мало“.

Можда би овакав потез и имао смисла да су Београђани имали прилике да на делу виде користи од ове институције, која би требало да ради у општем интересу и служи грађанима. Уместо тога, међу искуствима са Kомуналном полицијом преовладавају она негативна.

Једном приликом Весић је прокоментарисао да јавност сазна само за неке интервенције комуналаца које су проблематичне али је то, како је казао, „можда хиљадити део њихових интервенција“. Заиста, грађани су углавном преко друштвених мрежа могли да виде снимке бруталног понашања појединаца из комуналне полиције како се, у више наврата, обрачунавају са путницима градског превоза који нису платили карту. У јавност је процурео и снимак како су се бахати комуналци опходили према продавцу лубеница који није имао ваљану дозволу, а коме је током њиховог „третмана“ позлило након чега је и умро. То су само неки од примера, који су игром случаја, забележени камерама мобилних телефона.

Kолико таквих „интервенција“ Kомунална полиција има можемо да нагађамо. Могли смо само да видимо да виновници таквих „појединачних испада“ нису адекватно кажњени, суспендовани или искључени из полиције, а неретко је изостајала и осуда таквог понашања од надлежних и надређених. Можда овакве „интервенције“ и јесу реткост, али су, нажалост и једине интервенције комуналних полицајаца које су грађани могли да виде, иако се у кругу њихових надлежности налази и брига о комуналном реду, заштита животне средине и сарадња са грађанима у тим областима. Заменик градоначелника је најавио повећање запослених у том делу Градске управе „посебно по рубним општинама јер тамо људи нису ни видели комуналне полицајце“. Такође је и напоменуо да су у току измене Закона о комуналној полицији, које ће, судећи по досадашњим искуствима од њеног формирања, донети и већа овлашћења. Не спорећи чињеницу да међу њима има оних који часно и савесно раде свој посао, не можемо а да се, последично, не запитамо коме заиста треба још 1.000 комуналних полицајаца, грађанима или градској власти? И да ли ту институцију, такву каква је сада, пре треба добро поспремити него јој повећавати број запослених?

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Злато и три бронзе за ученике Математичке гимназије на такмичењу у Букурешту 11

Злато и три бронзе за ученике Математичке гимназије на такмичењу у Букурешту

Четири ученика Математичке гимназије у Београду су на међународном такмичењу из информатике у Румунији освојили …

Београд: Најновији случај тортуре комуналне полиције! (видео) 12

Београд: Најновији случај тортуре комуналне полиције! (видео)

Полицајка на бахат начин примењује силу и прети грађанину да ће га оптужити за напад …

7 Коментара

 1. monstrum i manijak sprema odbranu a zaboravlja da samo jedan moze sve resiti.

 2. Draga moja braco, pusku u ruke i cekaj zlikavca pa
  kad ti dodje na vrata ubiga bez razmisljanja.

 3. Bravo vule pa posle nek kazu nema posla privreda ne radi kad ono hop 1000 zaposlenih ne znaju gradjani da je I to Malo da pokrije samo Vidikovacku pijacu a gde je cela Srbija.samo napped nicija nije gorela do zore

 4. nema veceg /rastom/ od ..naseg,, ludog cara, on je pantokrator, sve videci i sve moguci al zlu sluzeci, pored njega duh je sveti, bata mu mutavi, vojvodinom upravljajuci i razbojnicke bande vodeci, al kako duhu svetom prilici, nevidecem i nebaljezgajucem. — sa njima je i mucenik za nas razapeti, vreme na robiji ko svaki skriboman provodeci biblije pisuci i jeduci, gutajuci i zderuci. — a ni sveta i precista anna tu ne fali, al ona samo misli premudroga ludog cara prenosi, potpisuje i pecat udara. — gde svi oni i vojska plavi andjela pripada, da razbojnike i zlikovce niko ne ometa.
  — naci ce se neki neupuceni pa se o ovcice interesovati; jes na mestu je i to pitati. — verujuci caru se duboko klanjaju, povazdan metanisu i ode pevaju, dugodobi post drze a kad su izbori i hostiju sa likom idiota, trulu pastetu koju svetom babo davase pa sad i svojim ovcicama tim svoju milost pokazuje. — blazeni su duhom siromasni i njihovo je carstvo picoustog, zmije i azdaje iz krvatskog pakla izgmizalom, mutavom i ludom. — nekakvi ozenjeni kaludjer za takvog bogu satanistickom zahvaljivase sto im takoga dade i koji se ko lav bori protiv Boga Jedinoga i Zakona njegovoga.
  — imajte u Velikog i Jedinog povrenje, u vojsku njegovu nepobedivu: Svetog Gavrila, Mikaila, Dimitrija, Cara Dusana i Lazara a ako Bog da naci ce se i neko medju nama.
  — pogan barbarska u vatri ce sa svojoim jazbinama izgoreti kako slugama pakla prilici a dobra i oprostaja ne mogu cekati, jer mnogo smo oprastali i do prosjackog stapa stigli, Svetu Srpsku Zemlju gotovo izgubili i veoma ponizeni bili.

 5. Сви властодршци у историји који су улагали у репресивни апарат а не у одбрамбени нису дуго после тога чекали да слете савласти.

 6. Histerija, histerija, polako gubi i ono malo razuma sto se koprca izmedju sve vecih napada ludila …

 7. picouti strateg, muratov sin i zene u nocnoj smeni radecoj, oce svoju vojsku zaposliti, kredite od babe s mudama legard uzeti pa ne samo nase cukun unuke zaduziti vec i u roblje pretvoriti. — a sto bi nas to interesovalo kad se ni o svoju decu ne interesujemo, bahato zivimo /al u crkvu idemo/, artije masne od bureka oko kuce i puteva bacamo a citati ne umemo al doktorima i akademicima se nazivamo, kod svoje zene ne valjamo i drugima je prepustamo a sami supak poturamo.
  — sto bi reko smejuci se onaj rogati MEK, MEK, MEK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *