Београђани не желе да вакцинишу децу, очекује се режимско ширење панике од стране дежурног Коња!

0
(0)

У првих шест месеци, у Београду је нагло пао број деце која су вакцинисана, потврђују у Градском заводу за јавно здравље. Према подацима те здравствене установе, тенденција смањења обухвата имунизацијом присутна је више од шест година али је, по оцени стручњака, тренутно најгора ситуација у последњих неколико деценија. Пад се бележи у свим општинама, осим Звездаре, а најдрастичније је у Старом граду и на Савском венцу.

Према речима епидемиолога др Предраг Кона, начелника јединице за имунизацију Градског завода за јавно здравље, Србија је била високо котирана у свету по обухвату деце имунизацијом, а последица је да није било заразних болести. Међутим, упозорава Кон, уколико остане овако мали обухват деце вакцинацијом, могли би да се појаве велики кашаљ, мале богиње, заушке.

– Највећи пад обихвата имунизацијом је у узрасту од две године, када се деца ревакцинишу од дифтерије, тетануса, великог кашља и дечије парализе. За првих шест месеци обухват је био 36 одсто од укупног броја планираних – истиче др Кон. – То је драматичан пад, јер је у првих шест месеци претходних година проценат био већи од 45 одсто. Бележи се и пад броја ревакцинисаних малишана у првој години против дечије парализе и износи 44 осто. Када је реч о ММР вакцини, ревакцинисано је 36,5 одсто деце од годишњег плана, док је прошле године било око 40 одсто.

Наш саговорник каже да је погрешно што су родитељи због несташице петовалентних вакцина одлагали вакцинацију, јер малишани треба да буду што пре имунизовани. Он додаје да је чекање савременије вакцине лошија одлука, него да су деца имунизована вакцином старе технологије. Последица тога, наглашава Кон, је појава великог кашља, који је забележен у једној београдској породици. Тако се и веома мала деце нађу у ситуацији да могу да оболе од великог кашља, што им може угрозити живот.

“ПЕНТАКСИМ“
Агенција за лекове и медицинска средства је у јуну дала дозволу за стављање у промет „пентаксим“ вакцине произвођача „Санофи Пастер“. Несташица петовалентне вакцине трајала је од почетка априла до половине јуна.

– Чим је обухват имунизације испод 95 одсто, могућа је епидемија заразних болести, а што је нижи обухват епидемије су масовније, па је могуће оболевање и вакцинисаних особа – упозорава Кон.

– У главном граду никада није била гора ситуација по питању обухвата вакцинацијом. Имунизација колектива је темељ јавног здравља. Нисмо ни свесни шта значи имати заразне болести, јер годинама живимо без њих.

КАЗНА ДО 50.000

Закон о заштити становништва од заразних болести прописано је да је имунизација обавезна мера заштите становништва од заразних болести. Уколико санитарни инспектор утврди да дете није вакцинисано, а нису утврђене контраиндикације за примену одређене вакцине, решењем наређује родитељу или старатељу да у одређеном року вакцинише дете. Ако они то не ураде, инспектор подноси захтев за покретање прекршајног поступка, предвиђена казна износи од 20.000 до 50.000 динара.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ, Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Израел у чуду!? 17% више тешко оболелих код популације која је примила прву вакцину

5 (8) Није требало дуго чекати да вакцинација изазове оправдане полемике. Пропаганда машинерија ради 24/24 …

Ефекат „Бил Гејтс“: ДТП вакцина СЗО у Африци убила више деце oд самe заразe

5 (2) Истраживање под називом „Природни експеримент: примјена ДТП и ОПВ вакцине код дјеце нижег …

8 Коментара

 1. Niko nije lud da dozvoli da mu decu „štite“ provereni satanisti i ubice sa zapada.

 2. Милан Топлица

  Јер та вакцинација убја нашу децу зато не треба се вакцинисати , све ово је производ демонских хорди у виду Америке ,ЕУ и НАТО .
  Чувајте своју децу од ових вучића , деачића ч тадића и свих остали гована!

 3. Nema te kazne koja ce me naterati da vakcinisem svoju decu 🙂 Majcina Ljubav i zastita deteta je iznad svih korporacija, novaca, ustava, zakona, kazni i td. Svetlo boli one koji su u mraku…

 4. Deci uopste nije potrebna vakcinacija.Dovoljan je samo vitamin D.

 5. Ministar Ugljanin: Pozivam Sandžak da se otcepi od Srbije, vidimo se u autonomiji! https://www.youtube.com/watch?v=iJPZXqOGczk (VIDEO)
  ministar bez portfelja, a trenutni poslanik u Skupštini Srbije Sulejman Ugljanin javno je pozvao na referendum o otcepljenju Sandžaka od Srbije!

  Sulejman Ugljanin

  „Moj statut traži autonomiju Sandžaka. Ja sam prihvaćen u Vladu sa tim stavom. Autonomija Sandžaka nije nešto što mi hoćemo, to su se građani već izjasnili na referendumu. To je nešto normalno i to će biti“, rekao je pred kamerama predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka i obraćanje završio sa „vidimo se u autonomiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend