Насловна / Србија / Економија / Без договора о кредитима у швајцарским францима
Без договора о кредитима у швајцарским францима 1

Без договора о кредитима у швајцарским францима

Преговори три стране – корисника кредита у швајцарцима, банака и државе настављени су рано јутрос у Влади. Након вишесатних разговора, како су из Удружења ЦХФ Србија за Н1 навели – коначног договора нема.

Да ли је решење за око седамнаест хиљада грађана који су задужени у швајцарцима на видику – није јасније ни након данашњих преговора представника Владе, Народне банке, осам банака и чланова удружења корисника кредита у швајцарским францима.

Иако су разговори трајали неколико сати, ставови банкара и дужника су и даље подељени. Kако су за Н1 у Удружењу ЦХФ Србија навели, постоје „црвене линије“ преко којих они не желе да пређу. А не желе да пређу преко тога да се у „леx специалис“ унесе да је валутна клаузула у швајцарским францима била законита, иако на томе банке инсистирају.

Представници корисника кредита кажу да уколико се законом констатује да су уговори о кредитима били законити, нема сврхе за даље преговоре. Ипак, додају да се држава труди да до договра дође, што их – како кажу – охрабрује да се разговори наставе у наредним данима.

Подсетимо, на столу је, од прошле недеље, предлог да Србија донесе „леx специалис“ за решење проблема задужених у швајцарским францима, којим би се омогућило конвертовање кредита индексираних у швајцарској валути у уобичајне кредите, везане за евро. Таквим законом би терет поднеле и банке, али и држава.

Мађарска је једна од првих земаља која је проблем швајцараца решила конверзијом, али у домаћу валуту. Након одлуке Врховног суда и става да пракса банака није била праведна, донет је Закон о конверзији, али су се у тој земљи кредити у францима пребацивали у кредите у форинтама.

„Гордијев чвор“ кредита у швајцарцима Хрватска је почела да распетљава 2013. године када је донета пресуда по колективној тужби, којом је валутна клаузула у швајцарском франку укинута као неправична. Ипак, две године касније – 2015. је донет Закон о конверзији, којим је предвиђено да се кредити конвертују у евре. То је хрватске банке коштало милијарду евра.

Румунски парламент је 2016. донео Закон, којим се кредити у ЦХФ-у конвертују у леје, а примена Закона о конверзији, суседну Румунију коштала је око 560 милиона евра.

Kакво ће решење донети Србија, знаће се тек у наредним данима када све три стране – држава, банке и корисници, очекују финализацију текста Предлога закона.

Маја Ђурић, Н1

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Грађани Србије банкама дугују око 8,5 милијарди евра 11

Грађани Србије банкама дугују око 8,5 милијарди евра

Грађани Србије у мају су дуговали банкама око 8,5 милијарди евра, показују подаци Народне банке …

Удружење грађана "Без страха" из Апатина: Вучић у Апатину отвара већ отворене јаслице 12

Удружење грађана „Без страха“ из Апатина: Вучић у Апатину отвара већ отворене јаслице

Активисти Удружења грађана „Без страха“ из Апатина извели су перформанс и пресецањем црвене врпце свечано …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *