Економија

Рата за стан скочила са 170 на 260 евра

Поседовање некретнине данас спада у најисплативије и најпаметније инвестиције. Иако је и пре био престиж имати стан или кућу на своје име, у ери инфлације и растућих цена, трошкова и скокова кирије, чини се да је бити “свој на своме”, ипак, луксуз.

У једном од актуелних извештаја које је радила позната шведска компанија за производњу и продају намештаја, помиње се да чак 88% људи каже како им је важно да се осећају пријатно код куће, преноси Телеграф.

Али, шта је занимљиво, само 63% се тако заправо и осец́а, док се овај број повец́ава на 70% међу власницима домова.

Дакле, поента је да су они који поседују своју некретнину, ипак, спокојнији и задовољнији, него они који рентирају стан и сваки месец издвајају позамашну суму новца „у ветар“.

Када све саберете и одузмете, рата за стамбени кредит вас често кошта мање него кирија, а улажете у нешто своје.

Међутим, у последње време власницима станова који су на овај начин пазарили некретнину – нимало није пријатно.

„Узела сам стан на кредит, са варијабилном каматом, за коју знам да је ризичнија од фиксне ако дође до оваквих ситуација, али ко се томе надао… До недавно сам издвајала 170 евра за рату, а сада је скочила на 260 евра. Дакле, месечни трошак од 90 евра дошао ми је ниоткуда“, прича нам В.М. (35) из Београда.
Фиксна или варијабилна каматна стопа?

Према мишљењу бројних стручњака, посебно у доба овакве кризе, предлог је да одаберете фиксну каматну стопу, посебно ако сте нови корисник, али је свакако и савет да проучите понуду банке.
Укратко, фиксна каматна стопа означава стабилност, непроменљивост, јер је месечна обавеза отплаћивања дуга иста кроз цео период отплате. С друге стране, варијабилна камата доноси веће финансијске ризике јер се месечни износи могу смањивати или повећавати.

Оно што „одвраћа“ кориснике у први мах, јесте чињеница да је износ фиксне камате у први мах већи од варијабилне, што значи да би ваша месечна обавеза са фиксном каматном стопом при потписивању уговора – била аутоматски већа од оне са варијабилном каматном стопом.

Међутим, када дође до оваквих ситуација, онда стиже „хладан туш“ за све који су навикли на ниже месечне расходе.

Варијабилну каматну стопу чине два дела – фиксна доплата и варијабилна вредност еурибора.
Она се, стога, лако може променити када се промени вредност референтне каматне стопе еурибор.
Иначе, еурибор је просечна каматна стопа по којој група изабраних европских банака међусобно позајмљује новац.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Телеграф.рс

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!