Европска десница се удружује, желе да постану најјача група у Европарламенту

Европска десница се удружује, желе да постану најјача група у Европарламенту

0
(0)

Десничарске евроскептичне популистичке странке у Европи објавиле су да су формирале нови, проширени савез чији је циљ да постане најјача група у Европском парламенту после предстојећих избора и да радикално промени европске политике које се тичу миграције, безбедности, породице и заштите животне средине.

Италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини, лидер антимигрантске странке Лига, рекао је на конференцији за медије у Милану да је циљ новог покрета на мајским изборима за Европски парламент да „победи и промени Европу“.

Десничари евроскептици траже потпуно заустављање илегалних миграција, чвршће европске границе, обнову суверенитета чланица ЕУ и заштиту, како наводе, „европске културе“.

Нови евроскептични савез, чији је мото „Kа Европи здравог разума“, обједињује десничарске странке из политичке групе у ЕП Европа нација и слободе (ЕНФ) и других парламентарних група. ЕНФ-у, између осталог, припадају француска крајње десна странка Национално окупљање, Слободарска партија Аустрије и холандска Странка за слободу.

Уз Салвинија су на данашњој конференцији били и представници крајње десне Алтернативе за Немачку, евроскептичне популистичке Странке Финаца и десничарске Данске народне странке. Те партије тренутно припадају другим групама у Европском парламенту – Европским конзервативцима и реформистима (ЕЦР) и Европи слободе и директне демократије (ЕФДД).

Лидери тих странака упутили су позив свим сродним партијама да приступе новом блоку који ће бити формиран после избора за Европски парламент. Салвини је одбацио оцене да покрет, у којем има крајње десних странака, чине политички екстремисти који кокетирају с европском тоталитарном историјом.

„Данас за овим столом нема носталгичних екстремиста. Једини носталгичари су на власти у Бриселу. Данас гледамо напред с јасним сећањем на оно што се десило у прошлости“, навео је Салвини.

Он је као главну претњу за безбедност у Европи идентификовао исламски, а не политички екстремизам.

„После 10 месеци на месту министра унутрашњих послова, могу да кажем да ризик број један у Италији и Европи представља исламски екстремизам, исламски фанатизам, исламски тероризам. Постоје екстремно десне и екстремно леве мањине у Италији и Европи, али су оне срећом контролисане и нема их много“, казао је лидер Лиге.

Он је додао да ће нови савез, ако освоји већину у ЕП, заувек прекинути процес европских интеграција Турске. Политички стручњаци наводе да би избори за Европски парламент, који ће бити одржани од 23. до 26. маја, могли да буду прекретница у европској политици после Другог светског рата, ако традиционално јаке политичке снаге изгубе подршку и дође до јачања екстремиста и популиста.

Бета/АП

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачке службе упозоравају посланике да Интернетом кружи листа за одстрел политичара

Немачке службе упозоравају посланике да Интернетом кружи листа за одстрел политичара

5 (3) Немачка криминалистичка служба (БКА) упозорила је да на интернету кружи листа за одстрел …

Отворено писмо 25 пензионисаних француских генерала и адмирала: Прети нам грађански рат!

Отворено писмо 25 пензионисаних француских генерала и адмирала: Прети нам грађански рат!

4.8 (4) Француску је потресао најјачи политички земљотрес у последњих неколико година након што је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend