Без повећања плата за 150.000 људи иако су им 2014. зараде умањене?

0
(0)

Запослени у јавно-комуналним предузећима, у Пошти, у установама културе, правосуђу, јавном медијском сервису, као и у независним институцијама остаће без повећања плата које Влада месецима обећава. Према проценама синдиката плате су смањене за 600.000 запослених, а повећање ће добити око 450.000 њих рачунајући и запослене у војсци и полицији. Министар рада Зоран Ђорђевић каже да се разговара са Министарством финансија јер у државној каси нема новца.

“Ја не могу ништа да причам нити у име Министарства финансија, нити у име председнице Владе. Али сигурно је да водимо рачуна да сваком грађанину буде боље”, рекао је Ђорђевић након 73. седнице Социјално економског савета.

Већини оних који нису обухваћени повећањем зарада, плате су смањене за 10 одсто 2014.

Председник Уједињених гранских синдиката Независност, Зоран Стојиљковић каже да „не постоји логично објашњење због чега су неки радници изузети од повећања плата које су им претходно умањене“.

Одговарајући на питање новинара Инсајдера због чега су од повећања изузети и запослени у независним институцијама као што су Повереник, заштитник грађана, државни ревизор, чланови Фискалног савета, али и запослени у Агенцији за борбу против корупције, Стојиљковић је рекао да је то због тога што је формиран утисак да су тамо нешто већи дохоци, а да је занемарено да запослени у тим институцијама имају и већу одговорност.

„Управа је добила пет одсто зато што је, претпостављам, она дисциплинована, под контролом извршне власти. То изгледа као да су они за разлику од других мање квалификовани и мање компетентни“, рекао је Стојиљковић наводећи да је примењена нека врста арбитраности. Он је додао да је по истом принципу, високошколско образовање добило упола мање него други.

„О Пошти се већ разговара“

На питање новинара Инсајдера шта могу да очекују радници Поште који протестују између осталог и због тога што је њихово предузеће изузето од повећања плата иако им је раније скинуто 10 одсто од зараде, Стојиљковић је навео да су представници синдиката захтевали да се утврде правила игре, јер се овако шаље порука да се само протестима и парцијалним реакцијама може нешто направити.

„Мислим да су разговори поодмакли и да се до неких решења већ дошло, колико смо ми информисани када је у питању Пошта. То је оно што могу да вам кажем у овом тренутку“, рекао је Стојиљковић.

Љубисав Орбовић, председник Савета самосталних синдиката Србије, навео је да ће Социјално-економски савет упутити захтев премијерки да се реши ово питање.

“Мислим да је много боље да се о томе разговара, а не да долази до протеста и штрајкова и неприхватљиво је да 47 радника буде санкционисано због учешћа у протестима. То доприноси стварању нездраве атмосфере”, рекао је Орбовић.

Нацрт закона о запосленима у јавним службама без сагласности Савета иде у Владу

На конференцији за новинаре одржаној након седнице Социјално-економског савета Србије речено је и да није дошло до консензуса да Савет подржи Нацрт закона о запосленима у јавним службама јер подршку Нацрту нису дали синдикати културе и образовања.

И поред тога, министар државне управе Бранко Ружић је рекао да даљег усаглашавања предлога закона неће бити. Како је навео, и без позитивног мишљења Социјално-економског савета Нацрт закона о запосленима у јавним службама иде на Владу, а у децембру би требало да се нађе у скупштинској процедури.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Плате у јавном сектору за петину веће него у приватном

5 (1) Увођење платних разреда у јавном сектору најављено је за 2021, што значи да …

У Србији минималне плате и пензије нису ни близу цене просечне потрошачке корпе

5 (1) Тек што су се представници владе, синдиката и послодаваца договорили да ће минималац …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend