Главни ЕУ-судија у Приштини: Еулекс не ради ништа – више не желим да будем део те фарсе

0
(0)

ГЛАВНИ судија у мисији Еулекс на Косову Малколм Симонс поднео је оставку наводећи као разлог корупцију у оквиру те мисије и нереаговање на његове притужбе.

Еулекс је саопштио да се наводи које је Симонс изнео истражују, али да је он од прошле године такође предмет низа независних истрага о „озбиљним оптужбама против њега“.

„Ови наводи су у различитим фазама истраге и неки су стигли до Дисциплинског одбора и сада чекају одлуку Одбора док су други у току“, наводи се саопштењу Еулекса.

Симонс је рекао за француски лист Монд да подноси оставку због озбиљних поремећаја у Мисији ЕУ за промовисање правне државе на Косову (Еулекс) која треба да суди у најозбиљнијим случајевима корупције и неким ратним злочинима на Косову.

Он је такође оценио да Еулекс није мисија која настоји да промовише правну државу већ да је то политичка мисија.

„Ко год мисли супротно, или је наиван или глуп“, рекао је Симонс и додао да је два пута писао високој представници ЕУ Федерики Могерини да се жали због корупције у мисији, али да није добио одговор.

„За мене то јасно показује како се Европска унија опходи према корупцији… они желе да заташкају ствар“, рекао је Симонс Монду и додао да та мисија не ради ништа и да он више не жели „да буде део те фарсе“.

Симонс је у интервјуу Монду оптужио колегу судију да је хаковао његов приватни имејл и да је показивао његове мејлове другим судијама.

Рекао је да је пријавио то британском министарству спољних послова и ЕУ и затражио да се они обрате полицији, али да су обе стране одбиле да реагују на његова упозорења о корупцији.

У саопштењу, Еулекс је истакао да се сви наводи о неприкладном понашању и кршењу прописа узимају озбиљно и да су и искази које је дао „Симонс третирани једнако озбиљно“ и да се такође с тим у вези спроводи истрага на исти начин као што се спроводи и истрага о оптужбама против њега.

Како се наводи у саопштењу истраге води тим који је формиран и базиран у Бриселу и коме председава бивши судија Европског суда правде.

Та мисија додала је да је од Симонса тражено да поднесе све доказе које има у прилог својих тврдњи, али да нажалост он то још није учинио.

Мисија Еулекс додала је да не прејудицира исход текућих истрага и чека њихове закључке који ће на одговарајући начин бити објављени.

Симонс је од 2008. године радио као судија, а од 2014. је председавајући панела судија.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕПС је фирми брата Ане Брнабић дао 20 милиона евра наших пара!

5 (2) „Фирма ‘Асеко’, чији је директор брат Ане Брнабић, у последње две године је …

Сестри Зорана Бабића 1,3 милиона за „пројекат кисељења купуса“? (видео)

5 (9) Сестра Зорана Бабића, у народу познатог као вазуплохов, добила је од општине скромних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *