Србија

Биће хер Лајчак промене српског устава ал тек када будемо избацили комунистичке АП из државно правног поретка Републике Србије!

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је председник Самоопредељења Аљбин Курти упознат са чињеницом да ЕУ и међународна заједница очекују наставак дијалога и то није ништа ново за њега.

Лајчак је за РТК рекао да мапа која стоји у његовој канцеларији нема за циљ да увреди било коју страну у дијалогу.

– Знате да у својој професији пуно радимо са мапама, па сам затражио од надлежних служби да ми обезбеде мапу Западног Балкана, што су и учинили. Мапа није постављена са циљем да некога увреди, већ одражава добро познати положај ЕУ. Нисам намеравао никога да увредим, а емоционалне реакције које је изазвала су још један доказ да очајнички требамо нормализацију односа између Београда и Приштине – навео је Лајчак.

Специјални изасланик ЕУ за преговоре Београда и Приштине каже да се са обе стране у дијалогу могу чути теорије завере о његовој наклоњености одређеној страни у дијалогу и наглашава да ће као посредник у дијалогу заступати ставове ЕУ.

– Довољно сам дуго радио на Западном Балкану да бих знао колико су популарне теорије завере. Са Косова чујем да не могу да будем неутралан јер долазим из Словачке и да подржавам Београд. Из Београда чујем да не могу бити неутралан јер долазим из Словачке и на тај начин желим да докажем да се не приклањам Београду и да ћу сходно томе бити на страни Косова. Ја представљам Европску унију и заступам 27 држава чланица ЕУ. Кроз мој мандат морам да осигурам да се свака чланица ЕУ осећа добро представљеном у послу који радим. То је једна ствар. Са моје стране било би врло непрофесионално да имам мандат ЕУ и кроз њега вршим промоцију ставова само једне државе чланице или групе држава чланица ЕУ. Друга ствар, је не да доносим суд о људима на основу тога где су рођени, већ на основу онога што раде. Чека нас пуно посла и имаћемо пуно прилика да видимо како стоје ствари – истакао је Лајчак.

Лајчак је нагласио да је за њега најважније да свих 27 држава чланица верује у европску будућност целог региона Западног Балкана, укључујући и Косово.

– Због тога је Косово потписало Споразум о стабилизацији и придруживању, зато сам именован и зато је ЕУ водећи међународни актер у постизању нормализације односа. Јер са нормализацијом Косово може започети са конкретним процесом интеграције и уследиће признања. ЕУ не признаје државе већ је то одговорност држава чланица. ЕУ треба да одражава ставове и политике држава чланица. ЕУ је кључни партнер и пријатељ Косова, пуно помаже и верује у европску будућност Косова и њених грађана.

Лајчак каже да, будући да је дијалог Београда и Приштине веома важан процес, мора да има снажну подршку у влади, парламенту, али и становништву.

– Важно је да дијалог има подршку за усвајање одлука у институцијама и да те одлуке имају подршку јавности. Један од разлога зашто овог пута идем у посету региону је управо да бих се састао са Аљбином Куртијем, информисао се о његовим плановима, укључујући дијалог. Пренећу му поруке и очекивања ЕУ и држава чланица да би отворили даљи дијалог. Састаћу се и са другим политичким лидерима и замолити их да подрже дијалог јер дијалог није само ствар премијера и владе. Дијалог је важан за сваку политичку странку и за сваког грађанина. Дијалог говори о европској будућности – нагласио је Лајчак.

Словачки дипломата каже да не треба преценити Куртијеве изјаве да ће дијалог бити четврти приоритет његове владе.

– Курти са правом жели да се усредсреди на ствари које његови гласачи и грађани сматрају важним. Реч је о економији, социјалним стандардима, корупцији, правосуђу и то је у реду. Али Курти такође зна да се ЕУ и међународна заједница радују наставку дијалога и то за њега није ништа ново. Не постоји влада која се бави само једним питањем. Управо о томе ћемо разговарати, како поставити приоритете. Већ имамо искуство са господином Куртијем као премијером. И био је конструктиван саговорник. Изнад свега, он је тај који је подигао царине и омогућио покретање дијалога. Сарадња у здравственим питањима такође је показала висок ниво конструктивног приступа. Стога нема потребе стварати сензације тамо где за то нема места – сматра Лајчак.

Лајчак каже да ЕУ неће пожуривати дијалог, уз напомену да успоравање тог процеса није у интересу ни Србије ни Косова ни њених грађана.

– Знате да је наш став био да смо спремни кад год су странке спремне. И то је управо једно од питања о којем ћу разговарати са Куртијем и другим партнерима у Приштини и Београду. Често смо јасно стављали до знања да не желимо да пробијамо рокове. Не желимо да пожурујемо ​​процес, али у исто време верујемо да успоравање процеса није у интересу ни Косова ни Србије, док суспензија није у интересу грађана. Због тога ЕУ очекује да се дијалог настави у разумном року, и то је управо један од циљева моје посете – истакао је Лајчак.

Посредник у дијалогу Београда и Приштине је подсетио да за вођење дијалога мора да постоји повољна политичка ситуација.

– Имали смо два састанка у јулу и један у септембру. Али након тога, упркос доброј вољи, премијер Хоти је схватио да нема потребну политичку подршку за наставак расправе о осетљивим питањима. Стога смо имали три састанка на нивоу главних преговарача, али већ је било јасно да је косовско друштво у то време било усредсређено на друга питања. Више није имало смисла позивати ​​лидере и разговарати о осетљивим питањима. Управо због тога морамо поштовати политичку реалност, а од септембра на Косову није било задовољавајућег нивоа политичког јединства за наставак дијалога и расправу о осетљивим питањима. У међувремену, готово свако питање у дијалогу је осетљиво. Стога сматрам да сада имамо нови тренутак и да можемо да унесемо нову енергију у дијалог – нагласио је словачки дипломата.

Говорећи о заједници српских општина, Лајчак је рекао да “све што је договорено мора заживети“, и да ни један од обавезујућих аката неће остати занемарен, те да се морају пронаћи начини за примену онога што је договорено.

– Постоји древни принцип који каже “pacta sur servanda”, што значи “оно што је договорено мора оживети”. Добро знате да је договор о оснивању Заједнице српских општина био 2013. године, који је ратификовала већина у косовском парламенту. Тада смо имали још једно померање 2015. године, а онда је дошла одлука Уставног суда. Све ово треба узети у обзир. Али морамо помакнути процес унапред. Стране морају пронаћи решења, али нећемо занемарити ни један од ових важних обавезујућих аката. Морамо заједнички пронаћи начине о томе како применити оно што је у дијалогу договорено. Дозволите ми да додам оно што сам рекао већ неколико пута: свакако није у интересу ЕУ да укључи било који елемент који би имао негативан ефекат на функционисање косовског уставног и законодавног система – нагласио је Лајчак.

Лајчак је напоменуо да приликом преговарања и постизања међународног споразума елементи споразума треба да буду укључени у национални правни систем.

– Понекад се закони морају мењати, чак и Устав. То је принцип. Промене се могу догодити, баш као и раније. На пример када је Косово је усвојило закон о специјализованим судовима, то је укључено у Устав. Када се Косово недавно придружило Истанбулској конвенцији, поново је уграђено у Устав. Нормализација односа изузетно је велики посао и по свој прилици након потписивања споразума обе стране морају осигурати усклађеност националног законодавства са тим процесом. То се ради у пракси, морате прилагодити национално законодавство засновано на међународним обавезама. То је добро познато начело. У почетку треба да се фокусирамо на споразум о нормализацији односа, а затим ће обе стране анализирати споразум и видети шта то значи у контексту националног законодавства и који закони би се требали да се промене и треба ли да се промени и Устав – навео је Лајчак.

Лајчак каже да се могућност промене Устава односи, како на Косово, тако и на Србију.

– Србија не крије чињеницу да је промена устава на дневном реду. Несумњиво знамо да преамбула Устава Србије каже да је Косово део Србије, па су овде ствари јасне. Ово је добро познато начело. То је нормално јер када се придружите међународним конвенцијама или постигнете међународне споразуме, они би се требали одражавати и у националном законодавству. То није ново и Косово то врло добро зна – навео је Лајчак.

Лајчак закључује да је улога ЕУ као посредника да осигура да оно што је договорено приближи Косово и Србију Европској унији.

– Тражимо европска решења. Западни Балкан је део Европе и постаће део ЕУ. Стога нисам за она решења која су направљена посебно за Западни Балкан, јер би то значило да их више не доживљавамо као део наше европске породице. Европске земље су мултиетничке демократије и не мењају границе према етничким линијама. То је филозофија 19. века. ЕУ је снажно присутна на Западном Балкану, покушавајући да је прилагоди европским стандардима. За мене би помирење за размену територија или промена граница према етничким линијама, значило би да смо одустали од европске будућности Западног Балкана. Не желим да се ово догоди. Провео сам толико година свог професионалног живота приближавајући Западни Балкан ЕУ. Ја сам врло јасан и експлицитан по овом питању. Наша је улога постизање европског решења и споразума које се темељи на европским принципима. Размена територија и промена граница на етничкој основи нису модерно европско решење – истиче Лајчак.

Лајчак каже да ЕУ и САД имају дугу и успешну историју блиске сарадње на западном Балкану.

– Ја сам лично део ове приче последњих 20 година. Сведок сам чињенице да су сва наша постигнућа резултат блиске сарадње. Никада нисмо сумњали да је сврха ове сарадње довођење Западног Балкана у ЕУ. У последње две године имали смо несретну ситуацију када је било својеврсне конкуренције. Нисмо ми били ти који су желели да се такмиче. Али очигледно је недостајало сарадње, не са америчком администрацијом, већ са одређеним појединцима. Ова ситуација никога није усрећила, а најмање регион. Када сам у јуну посетио Приштину, сваки од мојих саговорника питао ме је шта ова ситуација значи”.

Неки су ми чак рекли да не желе да бирају између САД и ЕУ.

– Али чинило се да се ради о два паралелна колосека. Сада сам врло сретан што је нова америчка администрација од самог почетка јасно ставила до знања да у потпуности подржава обавезе ЕУ и европске интеграције западног Балкана. Они у потпуности подржавају дијалог ЕУ о нормализацији односа као и моју мисију. Редовно смо у контакту с америчким пријатељима. Видели смо изјаве високих званичника нове америчке администрације и управо је то оно што нам треба. Ово ће послати позитивне и охрабрујуће сигнале у регију да се више не такмичимо. Не доказујемо ништа једни другима, а заједно радимо на убрзању европских процеса западног Балкана и Косова – каже Лајчак.

Лајчак је нагласио и да је садашња ситуацију у ЕУ значајно другачија од раније, јер како је рекао, код овог руководства ЕУ постоји обавеза да се процес дијалога Београд и Приштине успешно заврши.

– То значи постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа између Косова и Србије, који ће једном заувек решити сва отворена питања и бити у складу са међународним правом и законодавством ЕУ. Овај споразум помоћи ће смиривању и стабилизацији ситуације у региону и приближиће стране европској перспективи. По први пут постоји високи европски званичник који се брине о процесу 24 сата дневно, седам дана у недељи и максимално помаже високом представнику ЕУ, како бисмо осигурали да немамо плиме и осеке или раздобља када се фокус може изгубити када су други проблеми у центру пажње. Ово је нова ситуација.

Лајчак каже да је стално посвећен дијалогу.

– Морам да нагласим и да се пуно говорило о мом једногодишњем мандату и да ли то значи да бисмо требали завршити поступак до краја марта. Специјални представници ЕУ у принципу се именују на једногодишњи мандат, а у начелу се мандат продужава на још годину дана. То је наша политика и већ се ради на процесу продужења мог мандата. Ово никада није било спорно питање и није утицало на дијалог, 31. март је увек био симболичан датум и није играо никакву улогу у нашим плановима. Све док верујемо да оно што радимо има смисла и приближава нас циљу, наставићемо. Увек сам говорио да верујем да се процес може завршити у року од неколико месеци. Али то не значи да о томе одлучујем. Спремни смо, али на странкама је да одлуче којом динамиком могу ићи напред и колико често могу доћи у Брисел. Спреман сам у било које време да дођем у Приштину и Београд како бих им ставио до знања да ЕУ не успорава процес, али на странама је да одлуче. Охрабрујемо их јер нико нема користи од статуса кво. Потребна нам је нормализација и морамо се усредсредити на друга питања, док тренутно стање односа Косова и Србије компликује многе друге ствари. Оптимиста сам и верујем да је то изводљиво, али на странама у дијалогу је да одлуче којом динамиком могу да иду напред – закључио је Лајчак.

Вести онлајн

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!