fbpx

Бизнис на буразерски начин

0
(0)

Београд – Дејан Анђус, судећи према регистрима Агенције за привредне регистре, није био формални сувласник предузећа у власништву Милојице Марковића, Еуропарк и Сремпут конзорцијум, а не налази се ни на списку акционара акционарског друштва Сремпут чији је већински власник Марковић.

Цела афера настала хапшењем Анђуса због наводног рекетирања бизнисмена Милојице Марковића личи на типични пример буразерске економије, коју многи економисти означавају као „највећи узрок пропасти српске привреде“.

Да подсетимо, Саша Мирковић, између осталог бивши помоћник министра саобраћаја, бивши члан ГО СНС-а и бивши градоначелник Зајечара је након хапшења Анђуса изјавио да је Марковић 2015. године тврдио да му је Анђус партнер у послу. Мирковић тврди и да је до партнерства дошло након што је Анђус повезао Марковића са Александром Вучићем и тако га спасио хапшења. Иначе 2013. у листу Блиц је објављен списак људи за које се наводно спремају хапшења због малверзација, а на њему се нашао и Милојица Марковић. Саша Мирковић је изјавио и да је Зоран Дробњак, директор Путева Србије давао послове Марковићевим фирмама. Дробњак на питања у вези ових оптужби прекјуче послата имејлом није одговорио до закључења броја.

Милојица Марковић је власник фирме Еуропарк, предузећа за одржавање и уређење паркова, преко које је већински власник предузећа Сремпут конзорцијум доо, а преко ког је опет већински власник фирме Сремпут АД.

Преко Еуропарка он је био и власник Крушевацпута од 2008. године, који је 2011. продат. Радници овог предузећа су 2013. били у штрајку тврдећи да је фирма у блокади зато што је Марковић задуживао Крушевацпут у корист својих других фирми. Марковић је преко Еуропарка 2008. постао и власник аранђеловачког Венчаца, а такође је у партнерству Предузећа за путеве Ниш које је тада било у оквиру Нибенс групе Мила Ђурашковића купио Србијааутопут.

У октобру прошле године Еуропарк се уз аустријски Штрабаг појавио као интересент за Предузеће за путеве (ПЗП) Београд, компанију коју је држава одузела Милу Ђурашковићу.

Иначе, фирма Еуропарк је према билансима објављеним на сајту АПР у 2015. години забележила губитак од 119 милиона динара, а у 2014. од чак 239 милиона динара. С друге стране Срем АД је пословао у плусу од 17,8 милиона динара у 2015. и 16,7 милиона у 2014. години. Треће предузеће под контролом Марковића, Срем конзорцијум фактички није ни пословало с обзиром да није имало никакве пословне приходе, а на крају ове две године је забележило губитке од 16.000 и 25.000 динара.

М. Обрадовић, Данас

фото: Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шид: Емигранти све преплавили, шокантна сведочења (видео)

5 (5) Редакција Србин инфо је обишла места Адашевце и Шид и камп у којем …

Вучић пресрећан због нових 1.000 мотача каблова

5 (3) У индустријској зони Губераш у Смедеревској Паланци положен је камен темељац за изградњу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *