Блиски исток се сели на Балкан

Блиски исток се сели на Балкан

Више хиљада миграната из ратом захваћених земаља Блиског истока свакодневно из Македоније улази на територију Србије, а ова бројка се буквално из минута и минут повећава. Страхује се да би наредних дана према отаџбини могло да крене чак милион и по људи који се тренутно налазе на сиријско-турској граници што је егзодус незапамћених размера.

Српске безбедносне службе због тога су под највишим степеном опреза. Осим што постоји велики проблем због броја емиграната и проблема смештаја, могућег избијања заразних болести, полиција и БИА сумњају да се међу њима крију и терористи Исламске државе, који покушавају кроз талас избеглица да се пребаце у земље ЕУ.

– Свакодневно стотине емиграната тражи азил. У Београду је довољно да дођете до парка код Аутобуске станице и да их видите. Ту се задржавају по два, три дана и онда настављају даље, преко Мађарске за Аустрију и Немачку, а њихово место заузимају нове избеглице. Они не праве проблеме, не краду и не пљачкају, али претпостављамо да се међу гомилом изнемогли људи који су у потрази за бољим животом, налазе и екстремисти – незванично сазнају “Вести” у српским безбедносним службама.

Кроз Грчку и Македонију, према подацима српских служби, ови емигранти пролазе готово без икаквих проблема, на српско-мађарској граници дочекује их четири метра висока ограда па им је даље напредовање према земљама ЕУ у приличној мери успорено.

– У Македонији их просто пуштају, а потом их укрцавају у возове у Ђевђелији и даље транспортују до границе Србије. Кроз Србију иду пешке, плаћају кријумчарима да их превозе, а по скривеним кућама плаћају преноћиште – каже наш извор.

Ипак, највећи проблем за српске службе представља чињеница да ће се због градње зида на мађарској граници и доласка лошег времена, прелазак преко границе бити отежан, па ће се у Србији створити такозвани чеп. Очекује се да током јесени и зиме у Србији “кампује” чак и неколико десетина хиљада избеглица, што може представљати праву хуманитарну катастрофу.

Прихватилиште за ове људе формирано је у Кањижи, где је тренутно смештено њих око 400. Колико је то могуће обезбеђен им је смештај у шаторима и контејнерима, али недостаје храна и средства за хигијену, па српске власти апелују на званичнике ЕУ, УНХЦР и друге хуманитарне организације да помогну како би се спречила хуманитарна катастрофа.

У Македонији 32.000 азиланата

Од 19. јуна, када су усвојене измене Закона о азилу, у Македонију је ушло 32.388 миграната – 22.703 мушкарца, 4.359 жена и 4.959 деце са родитељима или родбином, а 367 су дошли сами. До сада је укупно 31.774 миграната изразило намеру да затражи азил у Македонији, највише држављана Сирије, затим Авганистана, Ирака, Пакистана, Сомалије, Палестине, Конга, Камеруна, Еритреје, Нигерије, Етиопије …

Са азилантима муку мучи и Македонија у коју је талас ових људи буквално преусмерен из Бугарске и Албаније после измене Закона о азилу који је Скупштина Македоније усвојила средином јуна. У ову земљу тако, према подацима тамошњих служби дневно уђе најмање 3.500 избеглица. У Скопљу такође страхују од доласка чак милион и по људи, који беже из блискоисточних земаља захваћеним ратом, а тај талас до Македоније, како се процењује могао би стићи већ у септембру.

Ако се то и деси, Македонија ће се суочити са избегличком кризом сличном оној из 1999. године када је у Македонију нахрлило преко 200.000 избеглица са Косова. Разлика ће бити у томе што ће овога пута мигранти бити натерани да остану у Македонији, за разлику од 1999. године када су они добровољно хтели да остану у Македонији.

У МУП истичу да свакодневно прате ситуацију и да имају припремљено неколико сценарија са јасним одговорима уколико дође до још веће најезде миграната. Према незваничним информацијама, на македонске власти се врши константан притисак са захтевом да се отворе прихватни центри за мигранте. Делимично због тога, а највише из хуманих разлога Црвени крст и УНХЦР ће на југу и северу Македоније подићи мале привремене кампове за мигранте.

У кући крио 90 људи

– Спавање кријумчари ових несрећних људи наплаћују десет евра по особи. То су наравно врло неусловне, забачене куће. Када смо пре неколико дана ухапсили три особе у кући у Крњачи, где смо затекли 90 илегалних миграната, рекли су нам како су им наплаћивали спавање од пет до десет евра и то на обичним душецима разбацаним по подовима – каже извор “Вести”.

– Као подршка македонској влади, УНХЦР финансира изградњу две зоне за чекање и боравак. Једна је у Табановцима, а друга у Ђевђелији. У Табановцима ће имати укупно шест монтажних контејнера који ће бити коришћени за одмор. У једном ће се пружати прва помоћ и медицинске услуге, а остали ће бити склониште за људе од кише и других временских неприлика. Изградња је у току, а ту ће бити постављени тоалети и отворени павиљони – каже Александра Краус из УНХЦР.

Власти у Скопљу страхују да ће, уколико се остваре најаве земаља чланица ЕУ око затварања њихових граница, мигранти остати заглављени у Македонији и Србији, а те две земље ће се неминовно суочити са хуманитарном кризом и катастрофом.

Вучић обећао помоћ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће држава помоћи на све могуће начине мигрантима и да неће да учествује у кампањи против њих. Он је рекао да ће држава помоћи и Кањижи, као што је урадила у случају Прешева, али да не сматра да су сви у Кањижи незадовољни због доласка великог броја миграната.

– Нису сви у Кањижи против тога, поготово ако питате људе који имају бизнис локале, сви ће вам рећи да је ситуација обрнута – рекао је Вучић.

Б. Ђокић, Д. Љ. Јоксић, Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Обрадовић: Зорана Михајловић ради за „РИО ТИНТО” а не за Србију

Обрадовић: Зорана Михајловић ради за „РИО ТИНТО” а не за Србију

Министар Зорана Михајловић свакога дана доказује да је у функцији агента страних интереса у Влади …

Београд: Одржан протест због доласка Рио Тинта у Србију и уништавање београдског Макиша (фото, видео)

Београд: Одржан протест због доласка Рио Тинта у Србију и уништавање београдског Макиша (фото, видео)

Окупљени на протесту „Ми знамо да земљу не дамо, а ви?“ стигли су до зграде …

Један коментар

 1. Виде Даничић

  • Савремени демографски инжењеринг без преседана у историји одвија се у складу са геостратешким циљевима и плановима Новог светског поретка. НСП има амбиције и циљеве да поништи оне националне државе и народе који су одређени за демонтажу и нестанак ради стварања нове геополитичке карте света.
  Процес демонтаже одвија се четири фазе:
  1) деконтрукција основних начела на којима је народ утемељени елиминација религије;
  2) фаза кризе подразумева стварање економске, финансијске и кризе националне безбедности, као и слом моралних норми и вредности државе и друштва;
  3) апсорбовање и прихватање губитка слободе и промена као нове нормалности стања;
  4) дестабилизација у којој централистичке структуре преузимају директнуи контролу над земљом.
  Велика сеоба народа са Блиског истока и из Северне Африке одвија се у складу са мапом Новог Блиског истока у креацији НСП. Ционистички Јинон план за Блиски исток треба да обезбеди израелску регионалну супериорност путем следећег инструментаријума: стварање одвојених сунитских и шиитских држава, подела хришћанских области у Либану, Сирији и Египту; стварање мањих етнички и религијски хомогених држава под утицајем и контролом Израела. Овај Јинон план је рецепт за рат свих против свих и хаос. Сирија и Ирак ће бити уништене као националне државе.Оцењено је да Израел, да би опстао, мора да постане империјална регионална сила.
  Велика сеоба народа из наведених региона треба да омогући лакшу декомпозицију држава и брже и успешније успостављање супремације Израела, а с друге стране да створи основ за слабљење демографске, економске и политичке снаге Србије и других земаља ЕУ.
  Демонтажа Дрбије као државе и Србског народа континуирано се изводи о 2006. г. Тзв. Даблинском конвенцијом успостављен је концепт “сигурне треће земље”, правни модел који је као надлежну за давање азила прогласио земљу преко које су азиланати ушли у јединствени простор ЕУ. То је главни разлог због којег сви путеви миграната ка ЕУ (и ауторизација њиховог статуса) воде кроз Србију и јасан је доказ да се демографски инжењеринг у Србији плански и систематски спроводи. Споразум о реадмисији који је Србија закључила са ЕУ обезбеђује ЕУ да, под клаузулом тајности, испоручи у Србију кога хоће, у броју који жели – и тако битно и катастрофално измени демографску структуру Србије и њен целокупан економски систем и културни образац.
  Зато кооперативна неодосманлијска и напр`дњачка власт стимулише масовни одлазак младих и школованих људи из Србије, а затвара очи и отвара пролазе за тзв. лажне азиланте на наводном путу до ЕУ. Таквим процесом Србија је већ изгубила Космет.
  ЕУ је већ прогласила Србију “сигурном трећом земљом“ а напр`дњачки велеиздајници су већ изјавили да је поплава исламских азиланата “добра ствар”, јер им пружа прилику да покажу лојалност према ЕУ?!
  Забринутим Србима је потпуно јасно да је у питању настрашнија појава у историји Срба и Србије са катастрофалним демографским променама које ће довести до нестанка и Србије и Србства.
  Треба посебно нагласити да су сви тражиоци азила у Србији претходно протерани (или им није дизвољен улазак) из ЕУ, као лажни азиланти. А швајцарски СДЦ је већ испитао тзв. азиланте и утврдио да се преко 55% лажних (из ЕУ протераних) азиланата жели “реинтегрисати у српско друштво”…
  За то време Србство спава и гута лажи параноика курјачког о повећању пензија и плата и о томе како га је срамота због тога колико “нам” је добро…
  Срби браћо, пријатан вам сан и успаванка коју вам пева јевројунија, уз пратњу исламских лажних азиланата…
  (Извор: “Печат”)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *