Блокиран рачун Синдиката ЦГ, проневерено 630.000 евра

0
(0)

ПОДГОРИЦА – Пореска управа, по налогу тужилаштва, блокирала је рачун Савеза синдиката Црне Горе (ССЦГ) због дуга од преко 630.000 евра на име неисплаћених доприноса радницима Стручне службе чији су представници из ових разлога до сада седам пута штрајковали глађу.

Пореска управа се на драстичан потез да блокира рачун ССЦГ одлучила након што су из тужилаштва добили информације о истрази која се води због дуга за доприносе радницима.

Запослени у Синдикату су због низа злоупотреба и сумњивог трошења новца поднели више од десет кривичних пријава против генералног секретара Зорана Масоничића и председника Скупштине ССЦГ Данила Поповића.

Сенка Растодер и њен колега Вукадин Ћупић су последње две године константно указивали на кршење прописа и злоупотребу службеног положаја Зорана Масоничића, а недавно су се обратили министру унутрашњих послова Рашку Коњевићу. Свих седам тужби против Масоничића је обједињено и налазе се код заменика подгоричког тужиоца Ане Радовић.

Ћупић је казао да рачуни остају блокирани док се не уплати новац радницима.

– Ми већ 27 месеци чекамо да нам се уплати радни стаж и коначно је нешто урађено по том питању. Нису само радници оштећени у овом случају већ и држава и то за више од пола милиона – казао је Ћупић.
СУЂЕЊЕ МАСОНИЧИЋУ ЗА МОБИНГ У УТОРАК је у Основном суду почело суђење Зорану Масоничићу и Горану Драговићу, председнику подгоричког синдиката, по тужби за мобинг коју је поднео Вукадин Ћупић. Он је казао да су изнети сви докази против ове двојице и да се нада да ће суд пресудити у његову корист. – Предмет је коначно отворен и утврђене су чињенице. Надам се да ће се доказати да сам у праву и да ће закон о мобингу бити делотворан. Следеће рочиште је заказано за 6. јун – казао је Ћупић.

Ћупић је додао да новца за доприносе има, али и да се радницима дугују три зараде које ће вероватно каснити због блокаде рачуна.

Надлежни органи су неколико пута чешљали књиге у ССЦГ и утврдили низ неправилности у вези са финансијским пословањем. Утврђено је да је из Синдиката новац уплаћиван Црногорском фонду за солидарну стамбену изградњу (ЦФССИ) али није било доказа за шта је новац намењен.

У истрази која се тиче станова ангажован је вештак који је утврдио да постоји разлика у процени вредности станова које је фонд градио у Бару и стварне цене.

Вештак је утврдио и да је изграђено више станова него што је то планом предвиђено, а вишак ће припасти Савезу синдиката.
ТУЖИЛАШТВА

ПРЕДМЕТИ су формирани у барском и подгоричком тужилаштву, док је за део сумњивих послова ангажован и специјални тужилац. У неким предметима је урађено и финансијско вештачење, али то до сада није било довољно за подизање оптужнице.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши радници ПKБ-а блокирали центар града, траже састанак са председником (видео)

5 (3) Чланови Удружења пензионера и бивших радника ПKБ-а „Рит“, који траже исплату надокнада за …

Италија потпуно БЛОКИРА градове с корона вирусом: У ИЗОЛАЦИЈИ 10 градова

5 (2) Број заражених коронавирусом у Италији порастао је на 76, а највише случајева, чак …

Један коментар

  1. И то је ситница у односу на оно што се догађа у Бриселу. ЗАПАДНЕ СИЛЕ НЕМАЈУ ПРАВО ДА ПОСРЕДУЈУ У ПРЕГОВОРИМА О КиМ

    Овдашњи пси чувари “западних вредности” утврдили су основну лекцију својих господара – оно што важи за господаре не важи и за друге. Другим речима, западне вредности су сјајне, непогрешиве и непревазиђене – осим када не користе промовисању актуелних западних интереса…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend