Србија

Синдикат ТЕНТ у ЕПС планира штрајк јер им смањују плате

Чланови синдиката “Тент” у оквиру ЕПС, планирају да ступе у штрајк. У документу наводи се да је дужи временски период послодавац глув на многобројне проблеме, а између осталог се помиње и цена радног сата, која је мања у односу на претходне године, што је противно одредбама из посебног колективног уговора који су потписали.

Осим проблема са зарадама, у документу се помиње и проблем са обезбеђивањем огрева, који би запослени требало да добију пред предостојећу зиму.

У поменутом допису из синдиката истичу „да се све наведно не сме дозволити“, као и да од запослених траже подршку за штрајк који планирају.

Један од запослених изненађен питањем о штрајку, рекао је да је то интерна ствар.

„Одакле вам тај документ? То је неки наш договор, нешто између нас. Не планирамо никакав штрајк у будућности“, навео је он.

А како се утврђује минимална цена радног сата?

Члан Главног одбора Синдиката рударства и енергетике „Независност“ у термоелектрани „Никола Тесла“ у Обреновцу, Драгослав Љубичић, наводи да је још 2003. или 2004. године уведена категорија „маса зараде“.

„Дакле Влада Републике Србије прихвати план пословања Електропривреде Србије и онда из тог плана се у односу на број радних сати и дана предвиђа трошак зарада, да би се потом израчунала цена коначне зараде“, наводи Љубичић. Истиче да маса зараде може бити месечна и годишња, као и да је очигледно да са бројем радних сати потпуно погрешно калкулише.

„Једна трећина запослених ради 24 сата 365 дана годишње, реч је о сменском режиму рада у производњи. Затим, две трећине ради у првој смени, у регуларном режиму. Постојећом калкулацијом, људи из друге смене немају никакву корист иил благодедет, на пример, државног празника који треба да буде плаћен“, подвлачи Љубичић.

Он додаје да би маса зараде требало да буде резултат самог рада, а не било каквих предвиђања. Љубичић подсећа да је одредбама из колективног уговора предвиђено да цена радног сата у текућој, не може бити мања од претходне године.

„Данас је исплаћена зарада за месец мај, са просечном ценом сата од 178 динара, што је за 23 динара мање од минималне утврђене цене радног сата на нивоу Републике Србије“, наводи Љубичић и додаје да је то најмања цена у последње 4 и по године. Наш саговорник истиче да је ситуација са зарадама критична последњих годину дана , јер је цена радног сата мања од 201 динара, што је прописано као минимална цена.

У оквиру ЕПС незаконите исплате

Љубичић тврди да су у оквиру ЕПС незаконите исплате, с обзиром на то да би цена радног сата требало да буде јединствена.

„У Колубари је 218 динара. Једна група запослених је у подређеном положају у односу на друге, то је практично мобинг“, тврди Љубичић. Саговорник Нове каже да је ЕПСу потребна помоћ.

„ЕПС је болесник ком је потребна терапија, а могуће и хирурушки резови, а то није сигурно ово што Влада планира да ради, процењујући вредност предузећа и припремајући га за привредно друштво“, каже Љубичић.

Тешко да ће запослени добити огрев

У документу о потенцијалном штрајку, синдикат „ТЕНТ“ наводи и да је упитна достава огрева запослених у сусрет зими. Љубичић наводи да су запослени до сада огрев добија из рударског басена „Колубара“ и то по тржишној цени , као и да је рел о сировом и сушеном лигниту.

„Још увек није донета коначна одлука, али мислим да ће ЕПС, односно, РБ Колубара имати угаљ у широкој потрошни и да ће то бити приоритет у односу на раднике“, каже Љубичић и додаје да неки радници који су се пријавили за огрев прошле године, нису исти добили.

Подсетимо, јавно предузеће „Електропривреда Србије“, према сазнањима „Нове“, ускоро би требало да се трансформише у акционарско друштво. За то је практично већ све припремљено, укључујући и процену имовине, која је прошла Владу Србије, а све би требало да буде завршено до почетка 2023. Трансформацијом у акционарско друштво, отвара се пут за приватизацију дела овог предузећа, највероватније кроз докапитализацију и стратешко партнерство.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!