Бојкот избора би свакако био успешан, мало људи у Шешељу, Чеди и Чанку види опозицију

Бојкот избора би свакако био успешан, мало људи у Шешељу, Чеди и Чанку види опозицију

4
(3)

Новинар и писац Душан Микља оценио је у Новом дану да је у оваквим условима тешко замислити да да се избори одржавају у равноправном положају. „То би било гласање какво смо видели после рата у многим ауторитарним државама у којима би се само са мање или више уверљивости потврђивала неприкосновена власт, а избори су нешто друго“, каже он.

Говорећи о бојкоту, Микља је рекао да мисли да сви који о томе разговарају морају да имају на уму основни мотив због кога се уопште и помислило на бојкот.

„Наиме, сасвим је јасно и лако доказиво да поруке које нису у сагласности са званичним становиштем власти не могу да допру до грађана, односно бирача. У таквим условима тешко је замислити да се избори одржавају у равноправном положају. Пре бисмо могли да говоримо о гласању, а не о изборима, јер избор значи да имате могућност да бирате између различитих понуда, не морају чак ни да буду опозиционе, довољно је да буду различите“, каже Микља.

Kако каже, мисли да у оваквим приликама није целисходно излазити на изборе.

„То би било гласање какво смо видели после рата у многим ауторитарним државама у којима би се само са мање или више уверљивости потврђивала неприкосновена власт, а избори су нешто друго“, каже он.

Сматра да би бојкот свакако био успешан.

„Те тобожње опозиционе странке, „патрљци“ опозиције, не делују веродостојно. Мислим да је врло мало људи који данас у Шешељу, Чеди и Чанку виде веродостојне опозиционаре“, каже Микља.

Kоментаришући председникове речи о опозиције, Микља каже да „ако је тако нејака, онда јој треба пружити могучност да то покаже на изборима, а да би показала, морате пустити да она дође до бирача“.

ако каже, у медијима се не може чути другачије, не само критичко мишљење.

„Али се милион пута чује повлађивање властима које се изражава и у томе што се ревносно прате изјаве државних званичника“, каже.

Истиче да би избори, уколико би дошло до бојкота, сасвим сигурно били легални, али не би били легитимни.

Говорећи о „чисткама у СНС“, Микља каже да је могуће да ће неко бити жртвован.

„То се очито предузима да би се оставио утисак на народ, како је то странка „моралне чистоте“, нажалост имамо много примера, од Јутке и његових садруга да то није тако“, каже он.

Микља не верује у будућност разговора опозиције и власти на ФПН.

„Пратећи досадашњи ток, видимо с обе стране чврст останак при својим ставовима. Приближавање ставова је само козметичке природе, ако се не испуне основни захтеви, да поруке дођу до бирача“, каже.

Kод нас је веома развијено настојање да се остави утисак на грађане, каже Микља, помињући и радове у Београду.

„Све оно што се чини је остављање утиска, јарболи, гондоле… Мање се води рачуна о стварим потребама грађана, да град буде проходан, а много се више наглашавју ти, понеки пут кичерајски споменици који опсењују простоту“, каже.

Kаже да се сигурно морамо уздати у здрав разум људи, али да је такође потребно да и електронски медији, пре свега јавни сервис, драматично промене своју уређивачку политику.

„То наше право да знамо све сада постаје врло селективно, јер се своди само на угађање властима. Јавни сервис је увек био ближи властима, али не на тако претеран начин, који изазива гнушање код људи који желе да чују нешто“, сматра Микља.

Kако каже, разговорима на ФПН је опозиција добила то што је постало јасније да се ти суштински захтеви не испуњавају.

„А то зависи од власти, а не од опозиције“, каже.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Корона само кредитима није наудила, народ се све више задужује код банака

Корона само кредитима није наудила, народ се све више задужује код банака

5 (3) Становништво и привреда све више се задужују код банака, односно узимају кредите тако …

Оно када је Србија економски лидер у Европи па дели пакете помоћи за 1,2 милиона радника и 250.000 фирми

Оно када је Србија економски лидер у Европи па дели пакете помоћи за 1,2 милиона радника и 250.000 фирми

5 (2) Данас ће бити исплаћена трећа половина минималца за привреду, што је једна од …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend